Gebelikte önce böbrekler değişiyor

GEBELİKTE ilk değişime uğrayan organın böbrekler olduğunu belirten Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Gülçin Kantarcı, "Böbreğin çalışması, süzmesi ve dolayısıyla kişinin tansiyon durumu gebelik öncesinden farklıdır. O nedenle gebelik muayenelerinde böbrekler dikkatli takip edilmelidir" uyarısında bulundu.

Haberler 10.07.2019 - 11:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kadnlarn en özel dönemlerinden olan gebelikte vücutta birçok deiim gerçekleiyor. Hem anne hem bebein sal açsndan bu deiimleri yakndan takip etmek, gerekli önlemleri almak ise son derece önem tayor. Gebelikte ilk deiime urayan organn böbrekler olduunu belirten Nefroloji Uzman Prof. Dr. Gülçin Kantarc, Olas sorunlarn önüne geçmek için, planl gebelik ise öncesinde mutlaka idrar tahlili ve tansiyon ölçümünün yaplmas ve bilinen böbrek yetmezliinin olup olmadna bakmak gerekiyor dedi. Kantarc, gebelik döneminde ortaya çkabilecek böbrek sorunlar hakknda bilgi verdi.

GEBELKTE YÜKSEK TANSYON

Böbrein çalmas, süzmesi ve dolaysyla kiinin tansiyon durumunun gebelik öncesine göre farkllk gösterdiini söyleyen Prof. Dr. Gülçin Kantarc, daha önce böbrekleriyle ilgili sorunu olmayan kadnlarda da gebelik döneminde böbrek hastalnn çkabileceine dikkat çekti.

Gebelikte böbree bal en sk görülen rahatszln gebelikte yüksek tansiyon (hipertansiyon) olduunu söyleyen Prof. Dr. Gülçin Kantarc, konuyla ilgili u bilgileri verdi:

Genellikle ilk üç ayda tansiyon düer. kinci 3 ayda tansiyon normal snrlara çkmaya balar. Bir dier rahatszlk da gebelikte farkl nedenlerle hipertansiyonun iddetlenip preeklampsi denen hastaln ortaya çkmasdr. Genellikle gebeliin 20nci haftasndan sonra hipertansiyon tespit edildi ise preeklamsi olabilir. Bu kiilerin daha önce bilinen böbrek hastal veya hipertansiyonu yoktur. Beraberinde ilik, ödem, protein kayb olur. Baz ilerleyen formlarnda daha iddetli hale gelirse, hzla ilerlerse nöbet geçirmeye kadar varabilir. Buna da eklampsi denir ve genellikle 20 ya civarndaki genç gebelerde ve ilk gebeliklerde daha fazla görülür. Daha önceki gebelikte preeklampsi geçirenler, annesinde preeklampsi öyküsü bulunanlar, çoul gebelikler, hipertansiyon, kronik böbrek hastal, antifosfolipid antikor sendromu, damarsal ve yumuak doku hastalklar, iman ve diyabeti bulunan gebelerde preeklamsi daha sk görülür.

Prof. Dr. Kantarc, son yllarda yaplan çalmalarda plasenta (bebein anne karnnda ihtiyaçlarn salayan, besinleri bebee getiren, atklar toplayan, bebein büyümesini salayan yap) tarafndan salglanan büyüme hormonu düzeylerinin takibi ile preeklamsi tansnn erken konabildii gösterdiine iaret etti.

PREEKLAMS HEM GEBEY HEM DE BEBE ETKLYOR

Yüksek tansiyonun hem gebeyi hem de anneyi yakndan ilgilendiren bir sorun olduunun altn çizen Prof. Dr. Gülçin Kantarc, gebelikte hipertansiyona bal olarak idrarda protein kaça olumas durumunda beyin kanamas hatta annenin yaam kaybna kadar varabilen ciddi sonuçlarn ortaya çkabileceini söyledi. Ayrca gebelik hipertansiyonun çok iyi takip ve tedavi edilmemesi durumunda bebekte büyüme gerilii ya da düük arlkl doum da meydana gelebildiine dikkat çeken Kantarc, Bu nedenle, gebelikte yüksek tansiyon, preeklamsi ve eklamsisi olan bireylerin hem kadn doum uzman hem de nefroloji uzman tarafndan yakndan takip edilmesi gerekiyor. Tüm gebeliklerin yaklak yüzde 5 kadarnda preeklamsi görülüyor. Genellikle ilk ve ileri yataki gebeliklerde daha sklkla karlalyor dedi.

Sadece risk grubunda olan gebelerin deil tüm gebelerin preeklamsi için taranmas gerektiini söyleyen Prof. Dr. Gülçin Kantarc, Gebelik öncesi ve/veya erken genellikle sadece idrar tahlili ve kan basnc ölçümü yaplmas preeklemasinin kronik hastalklardan ayrt edilmesinde önemlidir. Takiplerde de bu ikisinin takibi ile hem anne hem de bebein yaam için çok deerlidir diye konutu.

TEKRARLAYAN ENFEKSYONLARA DKKAT

Gebelerde, gebe olmayanlara göre artm idrar yolu enfeksiyon olaslnn daha fazla olduunu söyleyen Nefroloji Uzman Prof. Dr. Gülçin Kantarc, Böbrek iltihab gebelerin hayatn etkileyebilecei gibi bebein saln da olumsuz etkiler. Ayrca nefrit gibi baz hastalklar gebelikle beraber iddetlenebilir. Gebeliin özellikle altnc aynda basnçtan dolay böbreklerde genileme ve büyüme de ortaya çkabilir. Diyabetik ve kilolu gebelerde enfeksiyon geliimi riski yüksektir. Gebelikte kilo ve kan ekeri kontrolü salanmal, günde 6-8 su barda kadar su içilmelidir. drar yolu enfeksiyonu yeterli tedavi edilemez ise annede kanda enfeksiyon ve düük doum arlkl bebek doum riski vardr ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git