Gebelikte sırt ağrısı ve 7 çözüm önerisi

Gebelik süresince sırt ve bel ağrısı sürpriz değildir fakat önemsemeden geçmemek gerekir. Gebelikte bu tip ağrılar çok sık görülür. Çünkü kilo artışından dolayı vücudun ağırlık merkezi değişir ve değişen hormonlar nedeniyle pelvis adı verilen bölgedeki eklem ve bağlar gevşerler. Bazı önlemler sayesinde bu duruma çözüm bulabilirsiniz.

Haberler 31.07.2019 - 10:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kadn Hastalklar Doum ve Tüp Bebek Uzman Op. Dr. Betül Görgen, gebelikte srt arsna kar u önerilerde bulunuyor:

Y BR DURU çALIMASI YAPIN

Bebeiniz büyüdükçe arlk merkeziniz öne doru yer deitirir. Bunu önlemek için srt bölgesindeki zayfl telafi edebilirsiniz. Bu da srt ve bel bölgenizdeki kaslar kuvvetlendirerek olur. Lütfen iyi bir duruun olmazsa olmazlarn aklda tutun ve uygulayn:

Dik durun,

Gösünüz ilerde,

Omuzlarnz geride ve gevek,

Dizlerinizi kilitlemeyin.

DORU AYAKKABI SEçN

Ayak kavisini destekleyen, düz olmayan, hafif topuklu ayakkablar tercih edin.Arlk merkezinizi daha da öne tayacak ve dengenizi bozacak yüksek topuklardan uzak durun.

Belinize destek olacak gebelik korselerinin de faydasn görebilirsiniz.

DORU KALDIRIMA POZSYONU

Küçük objeleri kaldrrken, belinizi bükmeden önce çömelin sonra bacaklarnzla yükselin. Belinizi asla bükmeyin. Snrlarnz bilin, gerekirse yardm aln.

YAN YATARAK UYUYUN

Srt üstü deil yan yatn. Tek ya da her iki dizinizi bükün. Dizlerinizin arasna, belinizin altna veya srt arkasna konulan gebelik yastklarn kullanmak faydal olacaktr.

SICAK, SOUK UYGULAMA VEYA MASAJ

Etkinlikleri snrl olsa da doru masaj, scak ya da souk uygulama faydal olacaktr.

FZKSEL AKTVTE GÜNLÜK RUTNNZ OLSUN

Düzenli fiziksel aktivite, srt ve bel kaslarnz güçlendirir ve arlarnz azaltr. Özellikle yürüyü ve yüzme faydal egzersizlerdendir. Daha önce sporla ilgilenmediyseniz mutlaka gerilme / geveme ve egzersiz konusunda uzman birine danmalsnz.

Gün içinde duruunuzu kontrol etmeyi alkanlk haline getirmelisiniz.

TAMAMLAYICI TEDAVLER DE DEERLENDRN

Baz aratrmalar akupunkturun arlar konusunda yararl olabileceini göstermi. Ayrca masaj da bir tedavi yöntemi olabilir.

Bu yöntemleri uygulamadan önce mutlaka doktorunuza dann. Masaj yapacak kiiye veya akupunktur uzmanna gebe olduunuzu tekrar hatrlatn.

ARILARINIZ K HAFTADAN UZUN SÜRÜYORSA...

ki haftadan uzun süren ciddi bel ve srt arnz varsa doktorunuzla görüerek basit analjezikler (tylol, parol vs ) kullanabilirsiniz.

Fakat bu arnn erken doumun veya üriner enfeksiyon varlnn belirtilerinden biri olabileceini de unutmayn. Özellikle ar yannda vajinal kanama, ate (dereceyle ölçülmü) ve idrar yanmas da mevcutsa mutlaka doktorunuzla iletiime geçin.

Ana Sayfaya Git