Gebelikte su kaybı önemli bir sorun

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Seher Sarı, “Gebelik sırasında dehidratasyondan kaçınmaya dikkat edilmesi gerekir” dedi.

Haberler 25.12.2020 - 00:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Suyun gebelik srasnda bebein besin kayna olan plasenta geliimine önemli ölçü de destek olduunu belirten Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Opr. Dr. Seher Sar, lerleyen dönemler de bebein su kesesi için çok önemli bir destek oluyor. Bu yüzden gebelik srasnda dehidratasyondan kaçnmaya dikkat edilmesi gerekir. En yaygn bulgu vücut scaklndaki art. htiyacmz olan yeterli su tüketimi vücut scakln düzenlemeye yardmc olur. Gebelik srasnda yeterli sv alm olmazsa vücut ss artmaya eilimlidir. Yeterli sv tüketiminin en iyi göstergesi berrak idrar rengidir. Eer idrar rengi koyu sar ise bu durumda daha fazla su tüketilmesi gerekir. Gebelik srasnda dehidratasyon noral tup defektleri, amnion svsnda azalma, yetersiz emzirme hatta erken doum gibi ciddi komplikasyonlara neden olabilmektedir. Bu riskler bebekte yetersiz sv tüketimine bal doumsal sakatlklara da yol açabilir diye konutu.

GEBELKTE DEHDRATASYONU NASIL ÖNLEYEBLRZ

Gebelikte sv tüketiminin önemine deinen Sar, Anahtar nokta, günde en azndan 8-12 bardak su tüketimi olmakla birlikte sizin ve bebeinizin yeterli sv almanz salayacak dier basamaklar da vardr. Kafein içeren gdalardan uzak durmak iyi bir seçenek olabilir; çünkü kafein idrar çk miktarn artrp dehidratasyonu arlatrabilir. Dehidratasyondan kaçnmann baka bir yolu da vücut scakln, terlemeyi artran ar yorucu egzersizlerden uzak durmak veya scak havada darda fazla vakit geçirmemek, güne nlarnn dik geldii ölen vakitlerin de scak maruziyetini azaltmak olabildiini hafif egzersizler yaplabilirse de yeterli su tüketimine dikkat edilmesi gerekir eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git