Gebelikte varis neden oluşur?

Gebelikte salgılanan hormonların, damarların genişlemesine sebep olduğunu söyleyen Radyoloji Uzmanı Dr. Rengin Türkgüler, gebelikte varis oluşumu hakkında sıkça sorulan soruları sizler için cevapladı.

Haberler 09.07.2017 - 11:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Venöz damarlar, cidarnda kas dokusu az olan ve çabuk genileyebilen damarlardr. Gebelikte salglanan hormonlar, damarlarn genilemesine neden olur. Gebelik srasnda karn içi basncn artmas da gebelikte varis oluumuna neden olmaktadr.

HER GEBELKTE VARS OLUUR MU?

Her gebelikte varis olumaz. Varis genetik bir hastalktr. Genetik yatknl olan hastalarda gebelik srasnda damarlarda genileme olma ihtimali çok daha fazladr. Bu hastalarda bacaktaki damarlarda genileme olduu gibi pubik bölgeye kadar genileyen damarlar görülebilir.

GEBELKTE VARS TEDAVS YAPILIR MI?

Gebelikte varis tedavisi yaplmaz. Ancak destekleyici tedavi verilebilir. Gebelik srasnda hastaya varis çorab verilir, bu ekilde damarlarda pht olumasnn ve ar olmasnn önüne geçilir.

GEBELK SONRASI VARS DÜZELR M?

Gebelik sonras varislerin bir ksm gerileyebilir. çünkü gebelik hormonlar çekilir, damarlar eskiye göre daha az geniler. Karn içi basnc da azald için artk eskisi kadar genileme olmayabilir. Ancak tamamen düzelme genellikle olmaz. Belki bir süre dardan görünen damarlarn görünümü rahatlayabilir ancak temelde olan fonksiyon bozukluu devam ediyordur.

GEBELK SONRASI EN ERKEN NE ZAMAN VARS TEDAVS YAPILIR?

Gebelik sonras varis tedavisi için en erken uygun olan vakit, lohusaln bitimidir. Bebek 40 günlük olduktan sonra anne de bebek de toparlanr, varis tedavisi yaplabilir. Varis tedavisi srasnda kullanlan ilaçlar, lokal anestezi ve damar büzücü ilaçtr. Bu ilaçlar 15-30 dakika içinde etkinliini kaybeder. Bu nedenle süte geçmez, bebee zarar vermez. Bebein emzirilmesini takiben ilem yaplr, bebek tekrar ackncaya kadar ilaçlar vücuttan atlr.

Gebelik çok güzel ve zor bir süreçtir. Gebelik srasnda çok büyük bir ey olmad sürece doktorlar ilem yapmaz. Bu nedenle zorluklar doktor kontrolünde minimize edip gebeliinizin tadn çkarn. Sonrasnda biz doktorlar her türlü tedaviniz için burada olacaz.

Ana Sayfaya Git