Gebelikte Yaşanan Ağrılarda Ne Yapmalı?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Gökçenur Gönenç, ‘’Annenin içgüdüsel olarak çocuğunu koruyup kollaması, gebe kalındığı anda başlayıp hayat boyu devam eder. Bebek ana rahmine düştüğü andan itibaren bütün ihtiyaçlarını plasenta ve göbek kordonu yolu ile annesinden karşılar.

Haberler 16.08.2017 - 10:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Plasenta bebee gereken besinleri kan yolu ile gönderirken, bebekten gelenlerin de anne dolamna geçerek atlmasn salar. Bu nedenle annenin bedeninin maruz kald her eyin bebei etkileyebilecei varsaylr. Bebei etkileyebilme ihtimalinden dolay gebelikte ilaç kullanm konusunda çekimser kalnmaktadr dedi.

Ar vücudun alarm bulgularndan biridir. Herhangi bir yerde hastalk olmas durumunda deiken iddette ar olabilir. Gebelik süreci de fizyolojik ve anatomik olarak birçok deiikliin yaand bir süreçtir ve bu süreçte zaman zaman vücudun çeitli yerlerinde arlar ortaya çkabilmektedir. Yrd. Doç. Dr. Gökçenur Gönenç, Arlarn nedeni ortaya konabiliyorsa nedene yönelik tedavi planlanmal, aryla ba etmek için öncelikle ilaç d yollar tercih edilmelidir. Unutulmamas gereken bir nokta iddetli arnn vücut için bir stres olduu, stres durumunda da vücutta pek çok maddenin kana salnddr. laç kullanmn snrlandrmak isterken vücudu bu stres ile ba baa brakmak da beraberinde bir takm skntlar getirebilir dedi.

Okan Üniversitesi Hastanesi Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Yrd. Doç. Dr. Gökçenur Gönenç, gebelikte yaanan arlar konusunda önemli bilgiler verdi.

BA ARISI

Gebelikte ba ars sk görülen bir problemdir. Altta yatan yüksek tansiyon, migren, sinüzit, göz bozukluu gibi bir hastalk olmakszn görülen ba arlar için öncelikle bedenin ihtiyaçlarnn karlandndan emin olunmaldr. Açlk , uykusuzluk, çok scak veya çok souk hava, bedenin susuz kalmas, bulunulan ortamn gürültülü olmas ba arsn tetikleyebilir. Hafif bir yemek sonras lo, sessiz bir odada dinlenme ile arlarn bir ksm hafifler. Bu önlemlere ramen geçmeyen bir ar varsa ar kesici kullanm gerekebilir. Ar kesiciye ramen geçmeyen arlarda doktor kontrolü mutlaka önerilir.

D ARISI

Gebelikte di ile ilgili sorunlarn yaanma ihtimalini azaltmak için gebe kalmay düünen kadnlarda gereken di tedavilerinin gebelikten önce bitirilmesi önerilmekte ancak bu her zaman mümkün olamamaktadr. Gebelik sonrasna ertelenemeyecek aciliyetteki di tedavileri tercihen ilk 3 ay bittikten sonra, o bölge uyuturularak uygulanabilir. Buna ramen zaman zaman di ars olabilir ve bu ar için ar kesici kullanm gerekebilir.

KARIN-KASIK ARISI

Gebelik ilerledikçe baskya bal karn ve kask bölgesinde arlar çok sk görülmektedir. Bu arlar ile ba etmek için istirahat etmek, bol su içmek, lk du almak veya ieye lk su koyarak kasklara uygulanmas, arl dönemlerde cinsel ilikiden kaçnlmas gerekmektedir. Bu önlemlere ramen rahatlamayan arlarda ar kesici kullanlabilir. Ar kesiciye cevap alnmad durumlarda altta yatan bir sorun olup olmadnn tespiti için doktor kontrolü arttr.

BEL ARISI

Gebelik haftas ilerledikçe bebek arlar ve vücudun arlk merkezi yer deitirir. Bu duru deiiklii nedeniyle bel ve srt arlar görülebilir. Ayakta kalnca artan bu arlarda ilk yaplacak ey uzanmaktr. Arl bölgenin yumuak hareketlerle ovulmas arnn azalmasna yardmc olacak, arnn geçmemesi durumunda ar kesici kullanm gerekebilmektedir.

laçlar gebelikte kullanmlarna göre kategorilere ayrlr. Bu nedenle bir ilaç kullanlmas gerekiyorsa gebelik kategorisi en uygun ilaç seçilmelidir. Yrd. Doç. Dr. Gökçenur Gönenç, Gebelik ve ilaç kullanm ile ilgili bilimsel çalma yapmak etik kurallar zorlayaca için bu konudaki bilgilerimiz kullanan kiilerin gözlenmesine dayanmaktadr. Gebelikte parasetamol grubu ilaçlar ilk planda kullanlan ar kesici ilaç grubudur. Gebelikte her türlü ar için kullanm uygundur. En güvenli ilaç grubu olmakla birlikte uzun süre yüksek dozlara maruz kalan gebelerin erkek bebeklerinde testoteron üretim yetersizlii buna bal da üreme sistemi ile ilgili bir takm skntlar olma ihtimali bulunmaktadr. Bunun yannda gebelikte parasetamol kullanmn çocuklarda dikkat bozukluu ve hiperaktivite ile ilikisini irdeleyen bir takm çalmalar da bulunmaktadr. Bu nedenle ilaç d yöntemlerle çözüm bulunamad zaman ilaç kullanlmas önerilmektedir dedi.

Ana Sayfaya Git