Gece bulanık görüyorsanız dikkat!

Yaygın olarak “Yakını görememe hastalığı” olarak bilinen hipermetropi, yaşa bağlı presiyobi ile karıştırılıyor. Oysa hipermetropide kişiler hem uzağı hem de yakını iyi bir şekilde görebiliyor. Bazen hastalarda hiçbir belirti göstermeyen hipermetropi, tesadüfen göz doktoruna gidilince anlaşılıyor.

Haberler 05.09.2019 - 11:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Op. Dr. Mustafa Temel, hipermetropi hakknda bilgi verdi.

Hipermetropi, kornea ve mercekte krlan klarn görme merkezinin arkasnda odaklanmas sonucu oluan bir sorundur. Yaygn olarak Yakn görememe hastal olarak bilinse de hipermetropisi olan hastalarn önemli bir ksm hem yakn hem de uza iyi derecede görebilir. Ancak buradaki kritik nokta, bu kiilerin göz içindeki mercek sisteminin normal kiilere göre daha fazla çalmasdr.

Bu belirtileri önemseyin

Hipermetropi büyük oranda çocukluk döneminde balayan bir görme kusurudur ve bu hastalarn göz yuvarla normal kiilere göre daha küçüktür veya yeteri kadar büyümemitir. Hipermetropinin balca belirtileri u ekilde sralanabilir:

Gözde yorgunluk, kzarklk

Gözlerde kayma

Göz tembellii

Göz kapa kenarlarnda kzarklk

Odaklanma zorluu

Gözlerde gerginlik hissi

iddetli göz ve ba ars

Gece bulank görmek

Bu ikayetlerin younluu, hipermetropinin derecesi ne kadar fazlaysa o kadar belirgin olur. Ancak hipermetropi sorunu baz hastalarda hiçbir ikayete sebep olmaz; çou kez baka bir sebeple gidilen göz doktorundan bu hastalk tesadüfen örenilir. Hipermetropide orta-yüksek dereceler söz konusuysa ve ya 30-in üzerindeyse yakn görmede olumsuz etkilenme olabilir.

Hipermetrop douyor

çocuklarn büyük çounluu dünyaya hipermetrop olarak gelmektedir. lerleyen yalarda hipermetropi kaybolabilir ancak bazen bu olmayabilir. Bunun için ailelerin bebeklerini - daha önce bir sorunla karlalmamsa- 36nc aya kadar göz muayenesi yaptrmas önerilmektedir. Ailede hipermetropi sorunu hikayesi varsa bu muayeneler daha önem kazanmaktadr. Ayrca, üç yaa kadar senede iki ve sonrasnda her sene çocuklarn göz muayenesinden geçmesi önemlidir. çünkü yüksek hipermetrop sorunu çocuklarn gözlerinde alk ve tembellik olma ihtimalini yükseltmektedir. lk aamada göz doktorunun muayenesi ile gerçekleen tan koyma evresi baz testlerle devam eder. Erken çocukluk döneminde gelien hipermetropi, bazen düük numaral gözlüklerle bile tedavi edilebilir ve birçok çocukta ya ilerledikçe sorun kendiliinden çözülebilir. Ayrca okula balamadan göz taramas da mutlaka ailelere önerilmektedir.

Hastann durumuna göre tedavi

Hiçbir ikayeti, belirtisi olmayan ve numaras fazla olmayan hipermetroplar sadece takip edilebilir. Belirgin bir ikayete sebep olan hipermetropi tedavi edilir. Ancak, bunlarda da bazen tam, bazen de sadece ikayet veya belirtileri ortadan kaldracak kadar ksm düzeltme yaplabilir. Tedavi olarak -hastann durumuna göre- gözlük, kontak lens, lazer veya bazen dier baz cerrahi tedaviler uygulanmaktadr.

Hipermetropi ve presiyobi kartrlyor

Ne miyop, ne astigmat ve ne de hipermetrop olmayp da 40l yalarda balayan Yakn iyi görememe sorunu da toplumda yaygn olarak hipermetropi olarak tanmlanmaktadr. Ancak bu yanl bir tanmlamadr. Hipermetropi, yallk görme sorunuyla kartrlmaktadr. Yallkta ortaya çkan yakn görememe sorununa Presiyobi denmektedir. Hipermetropi her ya grubunda olabilirken; Presiyobi yan ilerlemesiyle ortaya çkmaktadr. Her ikisinde de uza görme yakn görmeden daha iyidir, gözlükle tedavilerinde (+) numaral cam kullanlr, ancak camlarn çerçeveye yerletirilmesinde fark vardr.

Gözlükle göz derecesi ilerlemez

Gözlük kullanmakla derece çok fazla ilerlememektedir. Ancak, hipermetroplarn gözlerindeki mercek sistemi normalden daha fazla çalr ve eksii telafi eder. te bu sistem ihtiyaçtan fazla numara kullanlrsa fazla çalmaktan vazgeçebilir ve artk gözlüksüz kalmaya ya da düük numaralara raz olmayabilir, böylece eskiye göre daha yüksek bir numaraya ihtiyaç olabilir.

Ana Sayfaya Git