Gece diş ağrısından, dişin kırılmasına!

Göz bebeğimiz olan çocuklarımızın her ihtiyacını karşılamaya çalışsak da, günlük hayatın koşuşturmacası içerisinde bazen çok önemli konuları dikkatimizden kaçırabiliyoruz. Onlardan biri ve en sık ihmal edileni ağız ve diş sağlığı! Oysa ‘nasılsa kalıcı diş değil, yenisi çıkacak’ diye ertelenen süt dişindeki rahatsızlıklardan kırılan dişe dek bazı ihmallerin çocukta dikkat dağınıklığından kalp hastalıklarına birçok soruna yol açabildiğini belirten Çocuk Diş Hekimi (Pedodontist) Dr. Dt. C. Ceren Soytuna, “Beklenmedik durumlarda karşınıza çıkabilecek diş problemlerinin üstesinden gelmenin yolları mevcut. Ancak sorunlu dişe kalıcı tedavi uygulanmazsa çok daha ciddi sorunlar kaçınılmaz olacaktır” diyor.

Haberler 21.11.2017 - 09:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dr. Dt. C. Ceren Soytuna, 21-27 Kasm Toplum Az ve Di Sal Haftas kapsamnda, di sorunlarna doru ve etkili müdahale yollarn anlatt, ebeveynlere çocuklarnn di sal için önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

GECE D ARISIYLA UYANIRSA

çocuunuz bir gece anszn di ars ile uyanrsa ne yapmanz gerektiini biliyor musunuz? çocuk Di Hekimi (Pedodontist) Dr. Dt. C. Ceren Soytuna, ailelerin kendilerine en sk dün gece dii çok ard eklinde ikayetle geldiklerini belirterek Böyle bir durumda, aryan bölgeye özen göstererek hemen çocuunuzun diini frçalayn. Di temizlii sayesinde rahatlama oluacaktr. Aryan diin olduu bölgeye 5 dakika arayla 5er dakika dardan, ince bir beze sarlm buz uygulamas yapn. Buz o bölgeye gelen damarlarn daralmasn salayarak kan aknn azalmasna neden olacak ve bu sayede iltihabn aktif halini basklayacaktr. Ayrca buz hissizlik de oluturaca için lokal bir uyuukluk olacak ve ar hissini azaltacaktr. Ar yine de geçmezse çocuun yana ve kilosuna uygun dozda ar kesici verilerek geceyi rahat geçirmesi salanabilir ancak elbette bunlar geçici çözümler. Mutlaka çocuk di hekimine giderek tedaviye balamak gerekir diyor.

D KIRILIRSA

çocuunuzun düme veya çarpma annda dii krldysa di hekimine ulaana kadar geçen zaman çok büyük önem tayor. lk müdahalenin doru yaplmas, çocuun ömür boyu yaayabilecei problemlerin önüne geçebiliyor. Dr. Dt. C. Ceren Soytuna Eer di krldysa mutlaka krk parçalar bulun. Krlan parçalarn nemli bir ortamda tanmas çok önemlidir. Bunun için en uygun solüsyon süttür. Krlan dii marketten alacanz bir paket sütün içine atn ve çocuk di hekimine ulatrn. Bu sayede uygun koullarda gelen krk parça die yaptrlarak hiçbir estetik kayp yaanmadan eski haline dönmesi mümkün olacaktr diyor.

D YERNDEN FIRLARSA

çarpma veya kaza sonucu di yerinden tamamen çkabilir de! Böyle bir durumda yerinden çkan diin bulunmas çok önemli. Yerinden frlayan di kalc bir di ise diin kuronundan tutarak kökünü akan suda temizleyin, kesinlikle di köküne dokunmayn ve dii yerine yerletirin. Bir peçeteyi rulo haline getirerek srtn ve çocuk di hekimine gidin. Bu süre içerisinde dii yerine yerletiremiyorsanz süt dolu bir kabn içine koyarak en ksa sürede çocuk di hekimine gitmeniz uygun olacaktr. Eer yerinden frlayan di süt dii ise yine dii bularak çocuk hekimine ulatrn.

çÜRÜKLER VARSA

Birçok anne babann naslsa süt dii, dökülecek yenisi gelecek diyerek fazla önemsemedii süt dilerindeki çürükler, çocuklarn beslenmelerini olumsuz etkilerken dikkat danklndan yorgunlua, unutkanlktan kalp hastalklarna dek birçok soruna neden olabiliyor. Dr. Dt. C. Ceren Soytuna, gerek süt dii gerekse kalc dilerde ba gösteren çürüklerin ihmale gelmeyeceini belirterek Anne babalar çocuklarnn di hekiminden korkabilecekleri düüncesiyle de onlar küçük yata getirmek istemeyebiliyorlar. Oysa di tedavileri artk çok kolaylat. Her çocua yaplacak ilemi onun anlayaca dilde anlatmak gerekiyor. Korkutmadan aletleri tantmak çocuklarn güvenini kazanmay salyor. Aletlere isimler takmak hem elenceli oluyor hem de çocua hayal kurmasn ve di tedavisini oyun gibi görmesini salyor. Hiçbir zaman hiç acmayacak demiyoruz. Ne hissedeceini anlatnca düündüümüzden çok daha dirayetli durabiliyor çocuklar diyor. Eer çocuk tüm çabalara ramen korkuyorsa genel anestezi ile tedavi yaptklarn belirten Dr. Dt. C. Ceren Soytuna, tüm tedavilerin böylelikle tek bir seansta ve yüksek kalite ile yaplabildiini, uzman ellerde anesteziden çekinmeye gerek olmadn, sorunun baaryla ortadan kalkabildiini söylüyor.

Ana Sayfaya Git