Gece uykusu kalbi korur!

Araştırmaya göre, 6 ila 7 saat gece uykusu kalp sağlığı için daha faydalı olabilir

Haberler 07.05.2021 - 01:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bir grup bilim insan tarafndan yaplan aratrma, 6 ila 7 saat gece uykusunun kalp sal açsndan daha faydal olabileceini ortaya koydu.

Amerikan Kardiyoloji Koleji adl tp derneinin bilimsel oturumunda sunulan bir çalmada, geceleri 6-7 saat süresince uyuyan bireylerin, daha az veya daha fazla uyuyanlarla karlatrldnda kalp krizi veya felç geçirme risklerinin en düük seviyede olduu tespit edildi.

ABDde yürütülen Ulusal Salk ve Beslenme nceleme Anketine 2005-2010 yllar arasnda katlan 14 bin 79 orta yal kiinin bilgilerini analiz eden aratrmaclar, katlmclar gece uykularnn süresine göre üç kategoriye ayrd.

SALIKLI UYKU KALB KORUR

Daha sonra katlmclarn damar tkankl ile ilgili kalp rahatszl risklerini inceleyen aratrmaclar, çalma sonucunda uyku süresi ile kalp sal arasnda önemli bir balant olduunu belirledi.

Uykunun kalp rahatszln tetikleyen etkenler dikkate alndnda genelde göz ard edildiini belirten aratrma ekibinin lideri Henry Ford Hastanesi doktoru Kartik Gupta, çalma sonucunda 6 saatten az veya 7 saatten fazla uyuyan katlmclarn, kalp rahatszlyla ilgili nedenlerden ölüm riskinin daha fazla olduunu kaydetti.

Gupta ayrca sadece uykunun miktarnn deil, uykunun kalitesinin ve derinliinin de önemli olduunun altn çizdi.

Aratrmaclar ayrca, ya ve genetik özellikler gibi kalp rahatszlna dorudan etki eden ve deitirilemez durumlar ile karlatrldnda, beslenme alkanl ve bamllk yapan madde kullanm gibi uyku düzeninin de bireylerin kontrolünde olduuna dikkati çekti.

Ana Sayfaya Git