Gece yeme bozukluğu

Sonbaharın gelişiyle birlikte günlerin kısalmasının gece yeme bozukluğunu tetiklediğini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Pınar Çoban Çinko, “Yapılan araştırmalarda kadınların erkeklere oranla gece yeme bozukluğuna daha yatkın olduğu tespit edilmiştir. Kadınların yaşadıkları hormonel değişikler gece yeme eğilimini artırır. Toplum içinde gün ışığının aktif olduğu zamanlarda sürekli besin talebinde olmaktan kaçınmaları, bu davranışı herkes uyurken gizli yapma isteğini doğurur” dedi.

Haberler 21.10.2021 - 00:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yeme bozukluklarndan biri olan gece yeme bozukluu sendromunun kiinin gece uykusundan uyandktan sonra akam yemeini yedii halde, geç saatlerde çok fazla yemek tüketmesi olarak tanmlandn belirten Beslenme ve Diyet Uzman Dyt. Pnar çoban çinko, uyarlarda bulundu.

SEBEB SABAH TOK UYANMA STE

Gece yemek yeme sendromu olan kiilerde en sk görülen durumlarn banda sabah tok uyanma isteinin geldiine dikkat çeken Diyetisyen çinko, bunun kiinin birkaç öün atlamasna neden olduunu, böylece toplum içinde çok yiyen ve sürekli besin tüketen bir kii olarak görünmeyi de gizlediklerini ifade etti.

Sabahlar kahvalt yapmayan ve gün içinde sk besin tüketmeyen bir kiinin beslenme ihtiyacn akam veya gece karlamak için kar konulamaz bir arzu hissedeceini vurgulayan Diyetisyen çinko, Sabah tok uyanan kii, günlük almas gereken kalori miktarn akam yemeinden sonra yedii attrmalklarla alr diye konutu.

ARKASINDA PSKOLOJK SORUNLAR OLABLR

Gece yemek yeme sendromunun arkasnda sadece fizyolojik deil psikolojik sebeplerin de olabileceinin altn çizen Diyetisyen çinko, uyku düzensizlii, insomnia, depresyon, anksiyete, psikolojik sorunlar, diyabet, düzensiz beslenme alkanl, obezite ve hormonal nedenlerin gece yeme bozukluunun sebepleri arasnda saylabileceini söyledi.

GECE YEME BOZUKLUU SENDROMU NASIL ANLAILIR?

Bir kiide gece yeme bozukluu olduunu düünmek için 4 kriterin bulunmas gerektiine iaret eden Diyetisyen çinko, bunlar öyle sralad:

Kriter 1: Enerji miktarnn yüzde 25inden fazlasnn akam yemeinden sonra karlanmas, haftada en az iki kez gece yemek yeme davran (en az biri bulunmal.)

Kriter 2: Akam ve gece yemek yeme davrannn farknda olma ve hatrlama.

Kriter 3: Sabahlar itahszlk ve/veya haftada 4 veya daha fazla kez kahvalt öününün atlanmas, akam yemeinden gece yatana kadar veya geceleri de dhil olmak üzere itahta art, haftada 4 kereden fazla uykuya dalta zorluk, uykuya geçi için yeme zorunluluunun olduuna kar duyulan inanç, akam ve sonras duygu durumunun kötülemesi (en az 3ü bulunmal).

Kriter 4: Bozukluk, gündelik fonksiyonda dikkate deer miktarda rahatszlk ve bozulma ile ilikilidir.

Kriter 5: Bozulmu yeme düzeninin en az 3 ay boyunca sürmesi gerekir.

Gece yeme bozukluunun genellikle sonbahar mevsiminde tetiklendiini vurgulayan Diyetisyen çinko, Yaz aynn bitip sonbaharn gelmesiyle ka geçtiimiz aylarda artan sorumluluklarn etkisi, günlerin ksalmas sonucu gün n daha az kullanmamz ve gecenin daha uzun olduu k aylarnn gelii nedeniyle gece yeme bozukluu arta geçmeye balar dedi.

KADINLARDA VE ERGENLERDE DAHA SIK GÖRÜLÜYOR

Yaplan aratrmalarda kadnlarn erkeklere oranla daha fazla gece yeme bozukluuna yatkn olduunun tespit edildiini sözlerine ekleyen Diyetisyen çinko, Kadnlarn yaadklar hormonel deiikler gece yeme eilimini artrmaktadr. Toplum içinde gün nn aktif olduu zamanlarda sürekli besin talebinde olmaktan kaçnmalar, bu davran herkes uyurken gizli yapma isteini dourur. Ayrca ergenlik dönemindeki kiiler de gece yeme sendromuna daha eilimlidir. Bu sendrom 10lu yalarn sonlarndan 20li yalarn sonlarna kadar süren erken yetikinlik döneminde balar ve uzun süre devam eder. Genellikle en riskli yalar 14-15 yalardr diye konutu.

GENELLKLE YATMAYA YAKIN BALIYOR

Kiilerin genellikle akam yemeini yedikten sonra yatmaya yakn saatlerde, uykuya dalmadan önce gece yemek yeme ataklarn yaadklarn vurgulayan Diyetisyen çinko, öyle devam etti:

Kiiler alnan besinlerin arl ile birlikte yorgunluk hissi ile uykuya daha hzl daldklarn düünürler. Bazlar ise gece yemek için herkesin uyumasn bekler ve o zaman daha rahat besin tükettiini düünür.

KARBONHDRAT AIRLIKLI BESNLER TERCH EDLYOR

Kiilerin gün içinde kalorisi yüksek birçok besini tercih etmelerine ramen geceleri özellikle ekmek, sandviç ve rafine eker içeren kek, bisküvi, pasta gibi besinleri yediklerinin bilindiini sözlerine ekleyen Diyetisyen çinko, gece yeme bozukluunun birçok hastalkla balantl olabileceini vurgulayarak u bilgileri paylat:

Alnan besinlerin karbonhidrat arlkl olmas ve yenildikten sonra hemen uyunmas sebebiyle kiide obezite sorunu olabilir, hipoglisemiye girme korkusu ile geceleri yemesinden dolay diyabete rastlanabilir veya uykuyu yeterli alamamasna bal olarak (melatonin hormonu, uyku döngüsünü ve biyolojik ritmi düzenleyen, insan psikolojisinde olumlu etkileri olan bir hormondur) psikolojik rahatszlklar görülmektedir.

Genellikle gece yeme bozukluunun psikolojik bir sorun olduuna dikkat çeken Diyetisyen çinko, Kii gerçekten aç olduunda tekrar olmadan süreci yönetilebilir ama düzenli ve birbirini takip eden ekilde gece yemek yemek istei oluyorsa, psikolojik olarak oluan bir bozukluk görülmeye balar dedi.

BESLENME DESTE VE PSKOLOJK TERAPLERLE ÖNLENEBLR

Gece yeme bozukluu için farmakolojik ve farmakolojik olmayan tedavi seçenekleri olduunu belirten Diyetisyen çinko, sorunun serotonin gerialm inhibitörleri (SSGI), topiramat, bilisel davran terapisi, geveme terapisi ve k terapisi, psikolojik danmanlk ve beslenme desteiyle önlenebileceini veya tedavi edilebileceini söyledi.

KARBONHDRAT TÜKETM AZALTILMALI

Diyetisyen çinko, gece yeme bozukluundan korunmak için dikkat edilmesi gerekenleri ise öyle anlatt:

Öncelikle gün içerisindeki yeterli ve dengeli beslenmeli, metabolizmann en yava çalt akam saatlerinde yemek yeme krizleri için önlem alnmal, kiiyi bu duruma iten stres faktörlerinden uzak durulmal, pirinç, patates gibi basit eker içeren karbonhidrat tüketimi olabildiince azaltlmal, tatl gdalardan uzak durulmal, yatmadan 2-3 saat önce hafif bir ara öünle yemek yeme arzusu bastrlmal, gece kan ekerini dengeleyebilmek amacyla protein ve karbonhidratn dengede olduu bir beslenme düzeni benimsenmeli, ara öünlerde lifli besinler tüketmeye özen gösterilmeli.

Ana Sayfaya Git