Gece yeterli uyku yaraların iyileşme sürecini hızlandırıyor

Prof. Dr. Levent Öztürk, gece derin uykuda salgılanan büyüme hormonunun vücudun kendi kendini tamir etmesine katkı sağladığını söyledi.

Haberler 11.02.2021 - 08:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Öztürk, yeterli ve salkl uykunun vücut ve ruh salnn korunmasnda önemli rol oynadn belirtti.

Uykusuzluun dikkat, örenme ve bellek gibi beynin yüksek fonksiyonlarn etkilediini ifade eden Öztürk, Dikkat gerektiren ileri yaparken uykusuz kalmak iimizi son derece etkileyebiliyor. Örenciler, dersleri örenme zorluu yaayabilirler. dedi.

SALIKLI UYKU

Öztürk, uykusuzluun büyüme, gelime ve vücudun kendini tamir etme süreçlerini olumsuz etkilediine dikkati çekti.

Gece derin uykuda salglanan büyüme hormonunun insan vücuduna pek çok faydas olduunu anlatan Öztürk, unlar kaydetti:

Eer büyüme çanda bir çocuksak yeteri kadar uyumadmz zaman boy potansiyelimizi ortaya koyamayabiliriz. Mesela genetik yap olarak 180 santimetre boya sahip olacakken yetersiz uyku nedeniyle belki de 175 santimetrede kalacaktr ve boyu daha ksa olacaktr. Erikinlik döneminde ise gece uykusunda büyüme hormonunun salglanmas, gün içinde yaadmz hasarlanma, yara ve bere gibi olumsuzluklarn tamir süreçlerini yönetir ve daha hzl iyilemeyi salar. O yüzden hasta olan ya da yaralanma geçiren kiilere dinlenmenize dikkat edin ve uyuyun deriz. Uyuduumuz zaman daha hzl toparlanabiliriz. Hastalk dönemlerinde de yeterli uykuyu almaya özen göstermeliyiz.

Ana Sayfaya Git