Geçmeyen hıçkırığı hafife almayın

Bir türlü geçmeyen inatçı hıçkırığın nedenlerinin araştırılması gerektiğini anlatan Doç. Dr. Bülent Yaşar, “Merkezi sinir sistemi tümörleri, inme, Parkinson, kafa travması, menenjit, göğüs boşluğunu tutan kanserler, büyümüş lenf bezleri; koroner yetersizlik, yemek borusu tümörleri ve reflü geçmeyen hıçkırığın olası nedenleri arasında sayılabilir” dedi.

Haberler 15.06.2020 - 10:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gastroenteroloji Uzman Doç. Dr. Bülent Yaar, hemen herkeste görülen hçkrk semptomunun altnda ciddi hastalklarn olabileceini belirterek önemli uyarlarda bulundu. Doç. Dr. Yaar, 48 saatten uzun süren hçkrklarnda olabileceine deinerek, Hçkrk, göüs ile karn boluklarn ayran diyafram kasnn tekrarlayan, kontrolsüz kaslmalar sonucu oluan ve uzun sürdüünde yaam kalitesini ciddi ekilde etkileyen bir semptomdur. Genellikle birkaç dakika içinde sonlanmasna ramen bazen 48 saatten uzun sürer ki, inatç hçkrk adn alr diye konutu.

BAHARATLAR DA TETKLEYEBLR

Ksa ve uzun süreli olmak üzere hçkrklarn 2ye ayrldn belirten Doç. Dr. Yaar, nedenlerini öyle açklad:

Hzl ve çok yeme, alkol, baharat ve soda tüketimi, çok souk ve scak yeme, hava yutma (sakz çineme sonucu), stres gibi faktörler ksa süreli hçkrklarn en sk rastlanlan nedenleridir. Hçkrn uzun sürmesi durumundu ise gastroenteroloji, nöroloji, göüs hastalklar ve kardiyoloji gibi farkl bilim dallarn ilgilendirebilen iltihap, tümör, travma ve enfeksiyon gibi sorunlar akla gelmeli. Merkezi sinir sistemi tümörleri, inme, Parkinson, kafa travmas, menenjit, multiple skleroz; göüs boluunu tutan kanserler, büyümü lenf bezleri; koroner yetersizlik, yemek borusu tümörleri, reflü ve helikobakter pylori enfeksiyonu hçkrn olas nedenleri arasnda saylabilir. Sadece hastalklar deil, bazen ilaçlar ve kemoterapötiklerde hçkr balatabilir; psikiyatri ve Parkinson tedavilerinde kullanlan ilaçlar, kortizon ve morfin bu grupta sralanabilir. Yemek borusu ve aclere yaplan müdahaleler (bronkoskopi, stent taklmas gibi), genel anestezi ve cerrahi sonrasnda da inatç hçkrk oluabilir.

GELENEKSEL YÖNTEMLER E YARAYABLR

Doç. Dr. Yaar, hçkrk tedavisinde geleneksel yaklamlarn hala etkili olabileceini iaret ederek Kese kd içine soluma, nefesini tutma, souk su içme, knma, limon ve toz eker yemek, küçük dili kak yardmyla yukar kaldrma, dizleri göüs kafesine yaklatrmak ve bu pozisyonda bir süre kalmak göz küresine ve karotise (boyun damar) masaj yapmak yardmc olabilir. Semptomun uzun sürmesi veya tekrarlamas durumunda mutlaka hekime bavurmak gerekir ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git