"Geçmeyen öksürük ciddi hastalıkların da habercisi olabilir"

"Kronik öksürük aslında vücudun erken uyarı mekanizmasıdır. Eğer bu uyarı dikkate alınmazsa örneğin akciğer kanseri veya astım gibi bireysel anlamda ciddi olabilecek bir neden ihmal edilmiş olur"

Haberler 30.12.2017 - 11:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kronik öksürük, en sk nedenleri dnda, kronik bronit, verem, akcier kanseri, interstisyel akcier hastalklar gibi birçok solunum sistemi sorununun nedeni olabilir. Dahas sorun, kullanlan baz ilaçlara bal veya kalp yetmezlii gibi solunum sistemi haricindeki birçok problemin belirtisi de olabilir

Prof. Dr. Erdoan çetinkaya, kronik öksürüün aslnda vücudun erken uyar mekanizmas olduunu belirterek, Eer bu uyar dikkate alnmazsa örnein akcier kanseri veya astm gibi bireysel anlamda ciddi olabilecek bir neden ihmal edilmi olur. dedi.

çetinkaya, tbbi anlamda öksürüün 3 haftadan ksa sürmesinin akut, 8 haftadan uzun sürmesinin ise kronik olarak nitelendirildiini ancak genel olarak 3 haftadan uzun süren öksürüün sebebinin aratrlmas gerektii konusunda görü birlii olduunu söyledi.

Öksürüün, aslnda hava yollarnn bir savunma arac olmakla birlikte neredeyse bütün kronik solunum sistemi hastalklarnn da bir belirtisi olarak kabul edilebildiini anlatan çetinkaya, Bu nedenle hastalarn en sk doktora bavurma nedenlerinden biridir. Kronik öksürüün en sk nedenleri gastroözefagial reflü, astm ve üst havayolu öksürük sendromudur. Bu nedenle müzmin öksürük ikayetiyle gelen hastada öncelikle bu hastalklarn olup olmad deerlendirilir. diye konutu.

Prof. Dr. çetinkaya, ailesinde astm hastal olan, alerjik bir sorun ve hltl solunumu bulunan bireylerde öncelikle astmn, mide ikayetleriyle gösün ön tarafnda yanma ikayetleri olanlarda ise ön planda reflünün düünüldüünü belirtti.

- Sadece semptomlara bakarak karar verilmesi yeterli deil

Sinüzit benzeri semptomlar olan, boazda gck ve aknt hissedenlerde ise üst havayolu öksürük sendromunun öncelikli olarak düünüldüünü dile getiren çetinkaya, unlar kaydetti:

Ancak sadece semptomlara bakarak karar verilmesi yeterli deildir, ayn zamanda hekim tarafnda dikkatli bir fizik muayenesi ve gerekirse laboratuvar incelemeleri yaplmaldr. Kronik öksürük, en sk nedenleri dnda, kronik bronit, verem, akcier kanseri, interstisyel akcier hastalklar gibi birçok solunum sistemi sorununun nedeni olabilir. Dahas sorun, kullanlan baz ilaçlara bal veya kalp yetmezlii gibi solunum sistemi haricindeki birçok problemin belirtisi de olabilir. Kronik öksürük ayrc tansnda, birkaç sayfa sürebilecek ayrc tan ihtimalleri olduu söylenebilir. Bu nedenle eer kronik öksürüe neden olan en sk üç hastalktan birisi saptanmaz ise hastalar ve hekimlerin dikkatle takip etmesi gereken bir sürecin balamas gerekebilir.

- Kronik öksürük vücudun erken uyar mekanizmas

Göüs Hastalklar Uzman Prof. Dr. Erdoan çetinkaya, bu aamada hastann ya, sigara içip içmedii, ilaçlar, meslei, muayene bulgular ve uygun görülen laboratuvar tetkiklerinin yaplmas gerektiine iaret ederek, Anlalaca üzere kronik öksürük aslnda vücudun erken uyar mekanizmasdr. Eer bu uyar dikkate alnmazsa örnein akcier kanseri veya astm gibi bireysel anlamda ciddi olabilecek bir neden ihmal edilmi olur. diye konutu.

çetinkaya, ayn zamanda verem olan bir hastaya geç tan konulmasnn, bulatrc olan hastann toplum içinde yeni bireyleri enfekte etmesiyle sonuçlanabileceine dikkati çekerek, bütün bunlardan ayr olarak kolayca tedavi edilebilecek, nispeten basit bir hastaln da saptanabileceini ve tedavide gecikme nedeniyle gündelik hayattaki bozulmann gereksiz yere uzayabileceini de sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git