"Geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarını genişleteceğiz"

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, şu anda 15 dalda geleneksel ve tamamlayıcı tıp hizmeti verildiğini belirterek, "Bu eğitimi alan doktorlarımıza, bu uygulama iznini veriyoruz. O doktorlarımız çoğaldıkça bu uygulamaları da genişleteceğiz." dedi.

Haberler 20.04.2018 - 09:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakanl himayelerinde, Salk Bakanl, Dünya Salk Örgütü (DSÖ) ve Salk Bilimleri Üniversitesi i birliinde gerçekletirilen 1. Uluslararas Geleneksel ve Tamamlayc Tp Kongresine katlan Demircan, AA muhabirine yapt açklamada, salk ile ilgili birikimi geleneksel tp ve modern tp diye ikiye ayrmak yerine bir araya getirip bilimin nda insanln hizmetine sunmay amaçladklarn vurgulad.

nsanln tarih boyunca hastalklarn tedavi için kulland malzemeleri, bitkileri ve yöntemleri bugünkü bilimsel tpla buluturmak amacyla Uluslararas Geleneksel ve Tamamlayc Tp Kongresini düzenlediklerini dile getiren Demircan, Türkiye geleneksel tp uygulamalarndan 15inin hastanelerde doktorlar tarafndan uygulanmasna izin verdi. Bunlar halkmzn talebi üzerine uygulanyor. diye konutu.

TAMAMLAYICI TIP UYGULAMASI

Bakan Demircan, hastalarn, geleneksel tp uygulamas yaplan hastanelerden, geleneksel ve tamamlayc tp uygulamalar yapan polikliniklerden hizmet alabileceini anlatarak, öyle devam etti:

(Geleneksel ve tamamlayc tp hizmeti veren polikliniklerin reçetelerinin SGK kapsamna alnmas) u anda böyle bir çalma yok ama bu çalmalardan ilaç üretilebilirse, bugünkü tbbi anlamda elbette, o zaman ilacn gerei olarak kapsama alnabilir. imdilik öyle bir çalma yok. imdi 15 dalda bu hizmeti veriyoruz ve giderek çoalyor. Bu eitimi alan doktorlarmza, bu uygulama iznini veriyoruz. O doktorlarmz çoaldkça bu uygulamalar da genileteceiz. Bakanlmzda bir daire bakanl var. Bu yeni bir çalma. Aslnda çok eski bir çalma, insanlk tarihi kadar eski ama konvansiyonel tbbn ve modern tbbn uygulama alanna ald ve temasa geçtii bu çalma yeni bir çalma. Dünyann her yerinde var, insan olan her yerde var. çünkü insan yeryüzüne geldii günden beri hastalklarla karlat, tedavi için bir sürü çalma yapt, bir sürü yöntem, malzeme, ilaç üretti. Elbette bunlarn bir ksm o gün için yeterliydi, bugün için yeterli deil ama geriye dönüp bakmak lazm. Bu insanln miras. Bunlar neden faydalyd, ne kadar faydalyd? Gelitirmek mümkün, yaplan bu u anda.

Salk Bakan Ahmet Demircan, hastalarn kendi iradeleri veya hekimlerin Artk modern tbbn yapaca bir ey yok, siz geleneksel tptan istifade edebilirsiniz. tavsiyesiyle geleneksel ve tamamlayc tp hizmeti veren polikliniklere bavurabildiini söyledi.

Hekim endikasyonunun burada esas alndn vurgulayan Demircan, Orada gidip tedaviyi alaca kii de doktor olmak zorunda. zin verilmi olanlar da doktor zaten. Doktorlarmz bu ii yapyor. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git