Genç beyinlere "milli ilaç" eğitimi

Biyoteknolojik ilaçların üretiminde kullanılan altyapıyı kurmak üzere İzmir'de yatırım yapan firma, bu alanda eğitimli iş gücü açığını dikkate alarak akademi kurdu

Haberler 23.07.2017 - 11:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yerli biyoteknolojik ilaç gelitirilme hedefi kapsamnda zmirde çalma yürüten firma, bünyesinde kurduu akademiyle çocuklara da eitim vermeye balad.

Almanyada kurduu irketle biyoteknolojik ilaçlarn üretiminde kullanlan teknolojik altyapy tasarlayan Dr. Aziz çayl, bu irketteki hisselerini devrettikten sonra tamamen yerli teknoloji gelitirmek üzere zmirdeki YTE Teknoparkta yatrm yapt.

Türkiyenin her yl milyonlarca liralk ithalat yapt biyoteknolojik ilaçlarn tamamen yerli olarak üretilmesi için kurduu tesiste çalmalara balayan çayl, bu alanda eitimli i gücü bulmakta sknt yaaynca, eitime öncelik vermek için karar ald.

Flora Bio Akademi ad altnda bir eitim birimi oluturan Aziz çayl, tp ve medikal sektöründen uzmanlar, akademisyenler, lisans ve lisansüstü örencilerine biyoteknolojik ilaçlarn nasl gelitirildiine yönelik eitimler vermeye balad.

Uzun soluklu aratrma gerektiren bu alanda gelecee de yatrm yapmak isteyen çayl, akademinin kaplarn çocuklara da açt.

çocuklar için açlan ilk programda 9-17 ya aralndaki 7 çocuk, biyoteknolojinin ne olduunu, ilaçlarn nasl gelitirildiini örendi.

Yaz tatilinden fedakarlk ederek eitim gören çocuklar, teoride örendiklerini laboratuvar ortamnda besleyip büyüttükleri hücreler üzerinde deneyimleme frsat buldu.

Hücrelerini büyütüyorlar

Dr. çayl, Türkiyenin yerli ilaçlar gelitirmek için beyin gücüne ihtiyaç duyduunu, bu ilac gelitirmek için hem teknolojik hem de eitim altyapsn kurmak istediklerini belirtti.

Dünyada da biyoteknolojik ilaç üretimininde yetkin insan saysnn oldukça az olduuna dikkati çeken çayl, eitime çocuklardan balayarak, onlar bu alanda çalmaya özendirmek için adm attklarn dile getirdi.

çocuklarn bu alana yönlendirmek isteyen ailelerin zaman zaman srarl talepleriyle de karlatklarna iaret eden Aziz çayl, unlar kaydetti:

Aileler, çocuumuz sizin yannza gelsin birkaç gün, neler yaptnz görsün talebinde bulunuyordu. Bugüne kadar reddediyorduk. Sonunda böyle bir ey yapabiliriz dedik. lk etapta çevremizdeki çocuklarla baladk.

Her gün yaklak 1,5 saatlik teorik ders veriyoruz. Eitimler ngilizce veriliyor. Biyoteknolojinin ne olduunu, ilaçlarn nasl üretildiini öretiyoruz. Ondan sonra laboratuvara giriyor çocuklar. O gün teoride gösterdiimizin hemen uygulamasn yapyorlar. çocuklara hücre kültürü veriyoruz. Kendi hücreleriyle çalyorlar, besleyip büyüttükleri hücrelerle uygulama yapyorlar. 5inci snftan örenci de var, lise son snfa giden de. Ama örenme hzlar ayn.

Örenirken elensinler istiyoruz

Ders esnasnda not tutmann yasak olduunu, burada çocuklarn örenirken elenmesini istediklerini söyleyen çayl, Bizim burada gösterdiimiz dersler ayn zamanda hayat için. Örnein, Miranda 5inci snf örencisi. Eitimden sonra havuza gittik. Yüzerken gözlerini açt ve gözlerim yanyor dedi. Ben de gözlerinin yanma nedeni klor dedim. O da imdi anladm bu yüzme havuzuna klor veriyorlar ki bakteriler büyümesin dedi. Klorun yüzme havuzuna neden verildiini bu eitim sayesinde örendi. dedi.

Gelecek yldan itibaren eitimleri kurumsal hale getireceklerini ve farkl yalardan örencilere eitim vermeye devam edeceklerini dile getiren Dr. çayl, çocuklarn memnuniyetinin, bu konuda doru yolda olduklarn gösterdiini sözlerine ekledi.

irketin yönetim kurulu üyesi Ömer Cem Erdem de çocuklarn çok istekli olduklarn gözlemlediklerini belirterek, Biz onlara bu eitimi vererek, böyle bir laboratuvarn Türkiyede olduunu ve bu eitimin Türkiyede alnabileceini göstermek istedik. diye konutu.

Örencilerden Egem Yorulmaz (17), Amerikada lise örenimi gördüünü, yaz tatili için ailesinin yanna geldiini söyledi.

Laboratuvarda kendi hücreleriyle deney yaptklarn aktaran Yorulmaz, Hücreleri deiik solüsyonlar içerisinde büyütmeye çalyoruz. Ondan sonra bu hücrelerin ne kadar büyüdüünü görüyoruz. Kesinlikle bu alana yöneleceim. Yurt dnda eitimimi tamamladktan sonra ülkeme geri gelip bir eyler yapmak çok isterim. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git