Genç kızlarda ergenlik dönemine dikkat!

Op.Dr. Evrim Aksoy, erken ergenlik dönemine dikkat çekerek, “Pek çok ailenin mücadele ettiği erken ergenlik tedavi edilmediğinde hastalıklara davetiye çıkarıyor.

Haberler 23.08.2017 - 09:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Özellikle erken ergenlik problemine kz çocuklarda daha sk rastlanyor, ksa boylu kalma ve psikolojik problemler gibi sorunlara neden oluyor. dedi.

Ergenliin çocukluktan erikinlie adm atlan dönem olduunu belirten Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Op.Dr.Evrim Aksoy, çocuun fizyolojik, psikolojik ve sosyal açdan bir dizi deiimlerin yaad zamansal bir süreçtir. Hepsinden önemlisi bu dönemin sonunda üreme yetenei kazanlm olur. Ergenlik ya normalde kz çocuklarnda 8-13, erkek çocuklarnda ise 9-14 ya arasdr. Eer ergenlie ait belirtiler kzlarda 8, erkeklerde ise 9 yandan önce görülüyorsa çocuk erken ergenlie girmi demektir. Normalde ergenliin kzlardaki ilk belirtisi meme dokusunun büyümesidir. Bunu takiben genital bölge ve koltuk alt tüylenmesi görülür. Nihayetinde ilk adet kanamasnn balamasyla da tamamlanmaya doru gider. Erkeklerde ise ilk belirti testislerin büyümesidir. Daha sonra bunu penis büyümesi, genital bölge ve koltuk alt tüylenmesi, seste kalnlama, vücut kas kitlesinin art ve erikin görünüme ulalmas izler. Tüm belirtilerin biri veya birden fazlasnn kzlarda 8, erkeklerde 9 yandan önce ortaya çkmas erken ergenlik problemine iaret eder. diye konutu.

Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Op.Dr. Evrim Aksoy, kz çocuklarnn ergenlik dönemi ile birlikte yaad fizyolojik deiimlere dikkat çekerek u bilgileri verdi:

Kadnlk hormonun aktifletii ve dourganln dhil olduu yeni bir balangç evresidir. Ksacas puberte (ergenlik), adet kanamas ve kadnlk hormonunun devreye girmesi ile kz çocuklarnn genç kzla geçi sürecini ifade eder. Kadnlarn hayatlarndaki ilk köklü deiim evresi ile vücut fizyolojik ve psikolojik olarak deiime urarken, menopoz dönemine kadar oluan deiimler sistematik bir ekilde devam eder.

Puberte döneminde meydana gelen deiimler nelerdir?

Kz çocuklar 9- 13 yalar arasnda erkeklerden 2 yl önce olgunlamaya balar. Genellikle bu yalar arasnda deiim süreci balarken, daha önce ya da daha sonraki yalarda da puberte söz konusu olabilmektedir. Bu gibi durumlarn normal kabul edilmemesinin yan sra, aratrlmas için mutlaka uzman bir doktora bavurulmas önerilir.

Puberte döneminde genç kzlarda meydana gelen deiimler sras ile telar, pubar ve menartr. Öncelikle göüsler belirginleir daha sonra koltuk altnda ve genital bölgede tüylenme balar ve son olarak adet kanamas ile geçi süreci tamamlanr. Vücudun yaam olduu deiimler birkaç yl içerisinde gelimeye devam eder.

Telar ( göüs geliimi ) ve menar ( ilk adet kanamas ) birbirine balant olarak ayn zamanlarda gerçekleir. Kz çocuklarnn pubertal geliimin ilk öncüsü telarn balamasdr. Telartan sonra kz çocuunun büyümesi hzlanr, boyu uzar, göüs ba kabarr, pubis ve aksilla tüyleri daha çok belirginleir. Deiim süreci, pubertal geliimin bir sonraki deiim evresi menar ile devam eder.

Ancak baz durumlarda boy uzamasnn telartan önce balamas söz konusu olabilir. Kz çocuklarnn yaklak %15-20sinde ise pubertenin ilk belirtisi olarak pubis tüylenmesi görülebilir. Ancak pubis tüylenmesine ramen meme geliiminin 6 aydan daha uzun bir süre gecikmi olmas, androjen yüksekliinin neden olduu bir hastalk durumunu gündeme getirebilir. Bu nedenle geliim evrelerinin takibinin yaplmas ve anormal durumlarda tehis için doktora bavurulmas oldukça önemli bir konudur.

Ana Sayfaya Git