Gençlerde osteoporozun 11 önemli nedeni

Halk dilinde ‘kemik erimesi’ olarak bilinen ve çoğunlukla yaşlılık hastalığı olarak adlandırılan osteoporoz günümüzde gençlerde yaygınlaşan bir sorun.

Haberler 26.07.2018 - 12:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ortopedi ve Travmatoloji Uzman Prof. Dr. Özgür çetik Vücudumuzda doruk kemik kütlesine yaklak olarak 3035 yanda ularz. Bu yalarda eriilen doruk kemik kütlesi deiik nedenlerle eksik kalrsa osteoporoz görülür diyor. Prof. Dr. Özgür çetik, gençlerde osteoporozun 11 önemli nedenini anlatt, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

Günümüzde her 4 kadndan ve her 8 erkekten birinde görülen osteoporoz; spordan uzak hareketsiz yaam ve fastfood yeme alkanlnn artmasna bal beslenme bozukluu gibi nedenlerle son yllarda daha sk görülür oldu. Balangçta oldukça sinsi seyrederken kadnlarda özellikle menopoz sonras kemik erimesi hzlanyor. Acbadem Bakrköy Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzman Prof. Dr. Özgür çetik, Osteoporozu olan hastalar bazen kemik arlar ile hekime bavururken, çou zaman hiçbir ikayete yol açmadndan kemiklerde krklar meydana gelinceye dek doktora gitmiyor diyor. Osteoporozu bulunan hastalarda basit dümelerde bile omurga, kalça ve el bilei kemik krklar çok sk görülürken, omurgada krk oluur ise kamburlama ve boy ksal ortaya çkyor. Oluan deformite ve ar hayat kalitesini düürüyor. Omurga krkl hastann akut dönemde ortopedi polikliniklerine iddetli bel ve srt ars ile geldiini belirten Prof. Dr. Özgür çetik, geç dönemde ise; kronik bel ars, uyku bozukluu, nefes darl, hazmszlk, anksiyete hatta depresyon gibi ikayetlerle bavurulabildiini söylüyor.

Yüzde 5080 genetik faktörler etkiliyor

Osteoporoz, günümüzde tan yöntemlerinin de gelimesiyle gençlerde daha fazla tespit edilir hale geldi. Prof. Dr. Özgür çetik çocukluk çanda kemik geliimi, mineral yaps ve kemik younluu üzerinde beslenme, egzersiz ve hormonlar gibi birçok çevresel faktörler etkili olsa da genetik faktörlerin yüzde 5080i oluturduu bilinmektedir diyor. Vücudumuzda doruk kemik kütlesine yaklak 3035 yanda ulatmz, bu yalarda eriilen doruk kemik kütlesi deiik nedenlerle eksik kalrsa osteoporoz görüleceini kaydeden Prof. Dr. Özgür çetik, kadnlarda menopoz sonras kemik erimesinin hzlandn vurguluyor.

Egzersizin ars zararl!

Prof. Dr. Özgür çetik, gençlerde osteoporozun nedenlerini ise öyle sralyor:

Hormonal nedenler

Midebarsak sistemi hastalklar

Kan hastalklar

Ba dokusuna bal nedenler

Romatizmal hastalklar

Organ nakli ameliyat geçirmi olmak

Baz kan sulandrclar, kortizon, baz psikiyatrik ilaçlar vb

Hareketsizlik, ar egzersiz, sigara ve ar alkol

Salksz beslenme, D vitamini eksiklii, kalsiyumdan fakir; protein arlkl beslenme

Ailesel yatknlk

Hamilelie bal geçici osteoporoz

Ana Sayfaya Git