Gençlerde Saç Kaybı Çözümsüz Değil !

Estetik,Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op.Dr.İlhan Serdaroğlu konu ile ilgili bilgiler verdi.

Haberler 12.07.2017 - 09:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dünyada milyonlarca genç erkek her gün aynaya bakarak ve saçlarn kontrol ederek ileride kel kalp kalmayacan kendi kendine sorguluyor ve saatlerce buna kafa yorabiliyor. Ergenlik çanda saç dökülmesi, gençleri etkileyen önemli bir salk problemi.

Gerçek u ki bizler kabul edilmek, beenilmek isteyen sosyal canllarz ve fiziki görünümde oluabilecek ve bizi normlardan uzaklatran herhangi bir negatif etkilenme, genci bunalma sürükleyebiliyor. Günümüzde saç dökülmesi sadece orta yal erkeklerin deil, 20li yalardaki gençlerin de sorunu haline geldi. Klinik çalmalar, erkeklerde 25 yaa kadar ortalama yüzde 25 orannda saç dökülmesine rastlandn bize göstermekte.

SAç KAYBI

Son yllarda çok erken yalarda görülmeye balanan ergen saç dökülmesi/kelliin balca nedenleri arasnda genetik, düzensiz ve salksz beslenme, saç bakm adna yaptrlan uygulamalar ve çevresel faktörler (elektromagnetik ve fiziksel çevre kirlilii) saylabilir.

lk ve en önemli sebep tabii ki genetik yapmz. Ergenlikle birlikte genç erkekte hormonal deiimler balar ve erkeklik hormonlar dediimiz testesteron (androjenik ) hormonlarn seviyeleri yükselir. Androgen hormonlarnn artarak belli miktarlara ulamasyla birlikte, eer genç erkekte genetik yatknlk da varsa, saç dökülmeleri balayabilmekte. Burada kritik olan nokta genetik yatknl olan bireylerde saç köklerinin androgen hormonlarna olan hassasiyeti ve duyarlldr. öyle ki testesteron hormonu , dihidrotestesterona (DHT) dönütüünde kl folikülleri üzerinde tesir ederek onlarn zamanla zayflamasna, incelmesine yol açar. Kl foliküllerinin bir ksm etkisizleir ve salkl kllar üretemeyecek ölçüde zayflar: Bu saç köklerinden çkan saç kllar çap ve uzunluk itibariyle giderek daha küçük ve daha açk renkte kllar haline gelirler (saç minyatürlemesi). Genç erkekte balayan dökülme tipini ve iddetini tam olarak belirlemek olas deil, böyle bir test elimizde yok. Fakat genel olarak 20li yalarda, yani çok erken olarak balayan genetik saç dökülmelerinde, dökülme miktar, kelleme/saç kayb daha iddetli olmakta.

GENETK DÖKÜM

Erkek tipi genetik saç dökülmesi problemi olanlar öncelikle saçlarn tararken veya ykarken dökülen saç miktarnda bir art olduunu fark edebiliyor. Beyaz rkta erkeklerin %96snda, ergenlik sonrasnda akaklarda açlma ve ön saç çizgisinde gerileme görülebilir ve bunu genetik tip saç dökülmesi ile kartrmamak çok önemli. Fakat tepede seyrekleme, saçlarn clz hale gelmesi, uza(ya)mamas ve önden bakldnda saç derisinin görülebilir bir hal almas bizde genetik nedenli saç kaybn düündürür. Tepe ve önlerdeki saçlarnda incelmesi, minyatürlemesi ve saçlarn yeterince hzl uzayamyor olmas önemli bir gösterge.

Streslere bal saç dökülmeleri ergenlik çanda ön planda olabiliyor. Dünya çlgn bir hzla dönüyor ve stresli bir yaam tarz içinde akp gidiyor. Hangi meslek kolunda olursak olalm ki örencilik de buna dahil , ilerimizi yetitiremiyoruz, yapacak çok i var ve 24 saat bize yeterli gelmiyor. Yaplacak ileri mümkün olduu kadar hzl yapmak ve her eyi yetitirmeye çalmak hepimiz üzerine ciddi bir stres yükü getirmekte. Yeni teknoloji ve icatlar hayat kolaylatrsa da stresimizi azaltmaktan uzak. Bütün bunlarn üzerine gençlerin her yata ve çeitte karlarna çkan snav stresleri de ekleniyor. Bu yaam tarz tüm salmz etkiledii gibi bizim bir parçamz olan saç salmz da tehdit altnda brakyor.

Ben, muayeneme gelen genç hastada ilk önce onun psikolojisini gözlemlemeye çalyorum: Saç dökülmesi onun hayatn ne kadar etkiliyor? Sosyal hayatna sekte vuruyor mu? Genç kendisini yal, bitkin ve stresli bir durumda buluyor mu? Bütün bunlar deerlendirdikten sonra uygun bir tedavi metodu seçmeye çalyorum. Günlük saç dökülme miktar çok fazla ve 100-150 telin üzerinde, öbek öbek saç kayb varsa bunun nedeni aratrlmal ve saç tellerini kalnlatracak ve dökülmeleri azaltacak tedavilere balamak gerekli. Genetik saç dökülmeleri, alopesi areata hastalar, akut ve kronik telogen effluvium hastalarn farkl ele almak, farkl tedaviler uygulamak gereklidir.

CERRAH MÜDAHALE

Gençlerde saç ekimi için uluslararas saç restorasyon cerrahisi dernei , saç ekim ya olarak bize 22-23 ya iaret ediyor. Yani en az bu yaa kadar beklenmeli , sonra saç ekimi planlamasna geçilmeli diyor. Fakat bu ya snr belirli bir kanun ya da biyolojik art olarak görülmemeli. Benim görüüm u: Genç, saç dökülmesi nedeniyle hayatnda ciddi bir eksiklik yaamaktaysa o zaman ben yana bakmakszn saç ekim yaplmasn kendisine öneriyorum. Sonuçta saçlar 16-17 yanda dökülmeye balam olan bir genci üniversite kantininde arkadalarnn arasnda aabey durumunda brakmaktansa saç ekerek onu yana döndürmek ve hayatla bartrmak çok önemli. Yani yirmi iki yandan önce ciddi saç dökülmesi yaayan bireyler de saç ekimi yaptrabilir.

Erken yata saç ekimi yaptm hastalarmn özgüvenleri artm bir ekilde bana yllar sonra gelip teekkür etmeleri, yaadklar rahatlama ve mutluluk, beni aldm kararn doruluu ve isabeti konusunda destekliyor.

Ana Sayfaya Git