Gençlerde stres kalbi vuruyor!

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Naser Can, değişen yaşam tarzları, stres, hareketsizlik, sigara, obezite gibi faktörlerin gençler arasında kalp krizi görülme sıklığını arttırdığını bildirdi. Can, doğuştan kalp anormalliği olan kişilerin kalp hastalığı kontrolleri rutin şekilde yapılmadığında genç yaşta kalp krizi görülebildiğini aktardı.

Haberler 08.07.2020 - 00:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Deien yaam tarzlar, stres, hareketsizlik, sigara, obezite gibi faktörlerin de gençler arasnda kalp krizi görülme skln arttrdn belirten Can, unlar kaydetti:

Kalbimiz sürekli olarak dolamda olan kan vücudumuza pompalar. Vücudumuzdaki hücrelerin besin ve oksijen ihtiyaçlarnn karlanmas, organlarn ve dokularn görevlerini yerine getirebilmeleri için elzemdir. Bu nedenle kalp hayati bir organdr. Dolamda olan kan, koroner arter ad verilen atardamardan kalbe pompalanr. Kann kalbe pompalanamamas durumu kalp krizi olarak adlandrlr. Ani gelien kalp krizine tpta akut miyokard infarktüs denir. Kalp krizi sonucu kalp kaslar oksijensiz kalr ve kalp dokusu zarar görür. Kalp krizi sonucunda yaam tehdit eden ciddi sonuçlar doabilir.

Kalp krizi, çeitli genetik ve çevresel faktörler nedeniyle oluabilir. En bilinen ve sk rastlanan sebebi, kalbi besleyen atardamarn tkanmasdr. Halk arasnda damar sertlii olarak bilinen ateroskleroz; damarlarda ya, kolesterol gibi maddelerin birikmesiyle oluur. Bu birikintilere plak denir. Kalbi besleyen atardamarlarda oluan ya da vücudun baka yerinde oluup atardamara ulaan bu plaklar, atardamar tkayarak kalp krizine neden olabilir. Kalp krizi, yalnzca damar sertliinden ötürü meydana gelmez. Doutan kalp, damar veya kalp kapakçklarnda bulunan yapsal bozukluklar ya da ritim bozukluu gibi durumlar da kalp krizinin oluma nedenleri arasndadr.

- Gençlerin kalp krizi geçirme olasl akllara gelmiyor

Naser Can, uzun yllar boyu kalp krizinde en önemli risk faktörünün ya olduunun düünüldüünü aktararak, Halk arasnda da kalp krizinin genellikle ileri yata bireyleri etkiledii söylenir. Gençlerin kalp krizi geçirme olasl ise akllara gelmez. Oysaki sigara, alkol ve madde kullanm, genetik yatknlklar ve doutan gelen anatomik bozukluklar gençlerde kalp krizi risk faktörleri arasndadr. ifadelerini kulland.

Yaam tarzlarnn deimesiyle obezite, diyabet, yüksek tansiyon ve yüksek LDL kolesterol düzeylerine sahip genç yetikinlerin saysnn günden güne arttn vurgulayan Can, bu hastalklara sahip kiilerin kalp krizi geçirme riskinin bu durumlara sahip olmayan kiilere göre daha yüksek olduunu kaydetti.

Can, u deerlendirmelerde bulundu:

Ayrca, ailesinde (birinci dereceden yaknnda) kalp hastal ya da kalp krizi hikayesi olan kiilerin de kalp krizi geçirme olasl yüksektir. Bir bütün olarak deerlendirildiinde, düük hayat kalitesi, salksz beslenme, sigara kullanm ve doutan gelen kalp ve damar yaplarndaki yapsal bozukluklar, gençlerde kalp krizi görülme riskini artran balca nedenlerdendir.

Erken yalarda meydana gelen kalp krizi, önlem alnmad ve tedavi edilmediinde ileri yalarda damar sertliinin ilerlemesine ve kalp krizinin tekrarlamasna neden olur. Aratrmalar, ortalama 36 yanda bir kez kalp krizi geçirmi kiilerin yüzde 30unun 15 sene içerisinde yaamn kaybettiini ortaya koymutur. Bu nedenle ailesinde kalp hastal hikayesi olan, sigara kullanan, obezite, diyabet, yüksek kolesterol gibi risk faktörlerine sahip gençlerin mutlaka uzman bir hekim tarafndan deerlendirilmeye alnmas gerekir. Kalp krizi riski tad düünülen gençlerin profesyonel ya da amatör olarak uratklar spor dallarnn da mutlaka bir hekim tarafndan deerlendirilmesi gerekir. Kalp krizi riski, bu belirtilen risk faktörleri olmakszn her yata meydana gelebilir. Bu nedenle herhangi bir rahatszl ya da ailede kalp krizi ya da kalp hastal hikayesi olmayan kiilerin de her 4 ila 6 senede bir kalp ve damar salnn uzman hekimlerce kontrol edilmesi erken tanda ve önlem almada önemli yer tutar.

Ana Sayfaya Git