Gençlerdeki öfke, depresyon sinyali

Gençlerde görülen depresyon belirtilerinin yetişkinlerde görülen belirtilerden farklı olabileceğini belirten uzmanlar, özellikle öfke duygusunun öne çıktığını vurguluyor. Ergenlik döneminde riskli davranışların arttığına dikkat çeken uzmanlar, intihar eğilimlerine karşı dikkatli olunması uyarısında bulunuyor. Çocuğun ebeveynleri ile olan ilişkisinin önemine dikkat çeken uzmanlar, çocuğa ihtiyaç hissettiği anda yanında olacağı mesajının verilmesini öneriyor.

Haberler 26.03.2022 - 00:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Psikolog Serkan Elçi, gençlerde depresyon ve belirtilerine ilikin deerlendirmede bulundu.

Gençlerdeki depresyon belirtilerinin, yetikinlerde görülen depresyon belirtileriyle farkllk gösterebildiini kaydeden Uzman Psikolog Serkan Elçi, en büyük farkn öfke olduunu söyledi.

EN BÜYÜK FARK ÖFKE DUYGUSUNDA

Uzman Psikolog Serkan Elçi, Yetikinlerde depresyon belirtileri arasnda mutsuzluk, keyifsizlik belki de alama görülürken, gençlerde gördüümüz depresyon belirtilerindeki en büyük fark bu sefer kendisini öfke ile de gösterebiliyor. Öfkelendii zamanlarn kontrolünde güçlük çeken gençler, tepkilerini daha somutlatrarak vermektedir. Yetikin formumuz öfkeyi kabul edilebilir bir duygu olarak görürken, gençlerde tepkisel davranlarn da bulunmas muhtemeldir. Hissetmi olduklar üzüntü, kayg, mutsuzluk veya umutsuzluk gibi duygular da öfkeli davranlarla kendini gösterebiliyor, bu sefer aileler de çocuklarnn duygularn anlamakta güçlük çekiyorlar. dedi.

GENç BU DÖNEMDE BRçOK DUYGUYU BR ARADA YAAYABLYOR

Özellikle ergenlik döneminde bireyin çeitli duygular bir arada yaadna dikkat çeken Uzman Psikolog Serkan Elçi, Bu dönemde gençler, bir olay üzerine hem üzüntü hem öfke hem de kayg hissedebilir. Bu durum, hangi duygunun hangi davrana uygun olduunu henüz yaplandramamasndan ve var olan fizyolojik deiimleri henüz kabullenememesinden kaynaklanyor. Hem kendi bedeni ile yeniden tanmak hem de d dünya ile olan ilikilerini yeniden yaplandrmakla megul oluyorlar. Bu dönemde hayatyla ilgili meslek seçimi gibi önemli kararlar da vermekteler. Hangi meslei yapacan, hangi alana yöneleceini belirleyecei bir dönemden bahsediyoruz. Oldukça zorlu geçen bu süreçte tabii ki gençlerin depresif belirtiler göstermesi oldukça muhtemeldir. dedi.

AIR DEPRESYONDA NTHAR RSKNE DKKAT!

Ar depresyonda gencin intihara dahi yönelebilecei uyarsnda bulunan Uzman Psikolog Serkan Elçi, Gençlik döneminde zihin ve hormonlarn farkl çalmas nedeniyle intihara yönelme gündeme gelebilir. Bu dönemde çocuklarn ve gençlerin ebeveynleri olarak onlarn sürekli olarak yannda olmak elbette önemlidir ancak çocuun ihtiyac olduu zaman ya da ihtiyaç duyduu anda anne ve babasna ulaabilmesi oldukça kymetlidir. diye konutu.

RUHSAL HTYAç ÖMÜR BOYU SÜRÜYOR

Gencin çocukluk döneminden çkp ergenlik dönemine girdii zaman fiziksel olarak anne ve babasna ihtiyac kalmamasna karn ruhsal ihtiyacn ömür boyu sürdüünü ifade eden Uzman Psikolog Serkan Elçi, Gencin anne ve babasna olan ruhsal ihtiyaçlar ömür boyu devam etmektedir. Sürekli olarak Bir derdin mi var? Sorunun mu var? Anlatmak ister misin? Günün nasl geçti? Hiçbir ey paylamyorsun gibi söylemler yerine, Sen her ihtiyaç duyduunda ben senin yanndaym, konumak istediin her ne var ise ben hep buradaym mesajn çocua vermek gereklidir. dedi.

KEND BEDEN VE KEND HAYATI HAKKINDA KARAR VERMEK STYOR

Ergenlik döneminin özel koullar nedeniyle bu dönemde depresyonda olan bireyin kendine zarar verme ihtimalinin arttn kaydeden Uzman Psikolog Serkan Elçi, Buradaki temel sebep ise Beden benim bedenim, hayat benim hayatm demeye balyorlar. Bu düüncelerle beraber ailesinin kar geldii eyleri yapmaya balayabilir. Bu da aslnda ailesine kar gelmekten çok, kendi bedeni ve kendi hayatnn kararlarn kendi vermek istediinden kaynaklanmaktadr. diye konutu.

Uzman Psikolog Serkan Elçi, bu nedenle özellikle ebeveynleri tarafndan ergenlik ve gençlik döneminde çocua ihtiyaç duyduu her an yannda olmak ve ona yol arkadal etme mesajnn verilmesi gerektiini vurgulad.

Ana Sayfaya Git