Genetik, menopozda en önemli faktör

Kadın Doğum ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. İlknur Sayar, menopoza girme yaşını etkileyen en önemli faktörün genetik olduğunu, ailedeki kadınların benzer yaşlarda menopoza girdiğini belirtti.

Haberler 26.05.2022 - 00:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kadnlarda, 45 ya sonrasnda menopoza girme orannn yüzde 88 olduunu aktaran Sayar, 40 ya altndakilerin ise erken menopoz döneminde sayldn kaydetti.

Sayar, menopoz yan etkileyen faktörleri; sosyoekonomik düzey, sigara kullanm, rk, psikolojik travmalar, kronik hastalklar, gebelik ve doum says, fiziki ve çevresel faktörler olarak sralayarak menopoza girme yan etkileyen en önemli faktörün ise genetik olduunu aktard.

Erken menopoz yann 40 ya alt olduunu belirten lknur Sayar, unlar kaydetti:

Erken menopozun etiyolojisinde, enfeksiyöz, otoimmün, genetik nedenler ve çevresel faktörler yer almaktadr. Erken menopoz olan kadnlar, kendi ya grubundaki kontrollerle kyaslandnda, kardiyovasküler hastalk, inme ve osteoporoz görülme riski artmtr.

Erken menopoz lk balarda genelde, daha önce düzenli olan menstrüel sikluslarda düzensizleme ile kendini gösterir.

Dier belirtiler ise östrojen azlna bal olarak scak basmas, gece terlemesi, vajinal kuruluk, ciltte kuruluk, vajinal kurulua bal olarak arl cinsel birliktelik ve cinsel isteksizlik, eklem arlar, anksiyete bozukluu ve panik atak gibi psikolojik deiimler ve saç dökülmesidir. Uzun süreli etkilerinde ise osteoporoz dediimiz kemik erimesi ve kalp hastalklar açsndan risk oluturur.

Ana Sayfaya Git