Genetik şifreler cüzdana girecek

İnsan DNA'sında yer alan tüm genetik özelliklere sahip şifreler, yeni çalışmalar sayesinde "hafıza kartlarına" yüklenebilecek. Böylece genetik geçmiş, artık küçük bir hafıza kartında cüzdanda taşınabilecek.

Haberler 30.11.2016 - 09:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Volkan Baltac, yeni gelitirilen cihazlar ile kiinin tüm genetik dizisinin çkarlabileceini, genetik ifrenin bilinmesinin de hastalklarn tedavisinde önemli bir aama salayacan açklad.

Genetik bir tan merkezinin direktörü olan Prof. Dr. Baltac, genetik çalmalar konusunda gelinen noktada AA muhabirine açklamalarda bulundu. Bir insann ortalama 22 bin geni olduunu belirten Baltac, her bir genin de bir fonksiyonu yerine getirdiini söyledi.

Akl seviyesinden, midede salnan asit miktar ve hastalklara yatknln bu genlerle öngörülebileceini anlatan Baltac, Genlerin tüm genetik ifremiz içerisindeki hacmi sadece yüzde bir. Bir hücrenin içindeki 3 milyar bazn sadece yüzde biri, kodlayan, bize özellik veren gen dediimiz bölgeleri içeren ksmdr. Geri kalan ise genetiin tam iyi anlayamadmz ama yava yava anladmz dier parçasdr. dedi.

Direktörlüünü yürüttüü genetik tan merkezince kullanlan ve genetik ifreyi ortaya çkaran cihaz tantan Baltac, Bir insan genomu demek, bir hücrenin içindeki tüm genetik materyal demek. Bu tüm genetik materyali bu cihaz bize dizeleyip verebiliyor. çok büyük bir bilgi. Bunu da çok büyük kapasiteli depolarda ancak saklayabiliriz ve çok kapasiteyi bilgisayarlarda da yorumlayabiliyoruz. diye konutu.

Baltacnn sözünü ettii genetik materyalin bir cihaz araclyla dizelenmesi, insan DNAsnda yer alan tüm genetik özelliklere sahip ifrelerin, yakn gelecekte hafza kartlarna yüklenebilmesine imkan tanyacak. Bu sayede, genetik geçmi, artk küçük bir hafza kartnda cüzdanda tanabilecek.

- nsan ömrü uzayacak

Baltac, genetik ifrenin kiiye özel tedavi imkan ile birlikte tan konulamam vakalarn tespitini de salayabileceini söyledi.

Zeka gerilii ile seyreden kas hastalklar, metabolik bozukluklarla seyreden ve çou zaman tedavisi olmayan rahatszlklarn sebebinin ortaya çkarlamamasnn genetik ifre hatalar ile ilikili olduunu belirten Baltac, u deerlendirmede bulundu:

Bir grup hastada biz bu bölgeyi iyi tarasak bile genetik ifrede bir hata bulamyoruz. Örnein, bir kadn üç defa ayn bozukluktan hasta çocuk douruyor. Bunu ansla açklamak mümkün deil. Belli ki genetik bir durum, ya babadan ya da anneden geçiyor. Genetik ifreyi taryoruz ama bazen hiçbir ey bulamyoruz. Bunlarn bir ksm, genetiin dier yüzde 99luk ksmndan kaynaklanyor. Biz artk genomun tamamna bakyoruz. Yeni cihazlar, hastann kanndan izole ettiimiz DNAy koyduumuz zaman bu alet bütün genetik materyali bandan sonuna kadar dizisini çkarabiliyor.

Prof. Dr. Baltac, genetik ifrelerin ortaya çkmasnn en büyük yararnn, kiiye özel tedavi imkan sunmas olduuna dikkati çekerek, öyle dedi:

Genetik, bilimin üzerinde durduu en önemli konudur. Bütün genetik bilimi bu ilikiyi çözmeye çalyor. Bu ne kadar zengin olursa insan ömrü de o kadar uzayacak. Hastalklara da o kadar az yakalanacaz. Oras çünkü her bir kii için kendi vücudunun kullanm klavuzu. O yüzde birlik ksm genelde benzer, yüzde 99luk ksm ise çok farkl varyasyonlardan oluuyor. Genetik ifreyi bilmek kii için çok büyük avantajlar ve dezavantajlar beraberinde getirebilir. Ben o bilgiyi bilerek size diyebilirim ki Sizin metabolizmanz u molekülü iyi sindiremiyor. Ondan zararl atklar arndrmas mümkün deil. Bu da kanser yapabilir. Siz bundan uzak durun. Size söyleyebileceimiz bir uyar sizin ömrünüze 5 yl katabilir.

Ana Sayfaya Git