Genetik yatkınlığa rağmen bunamanın önüne geçilebilir

8 yıllık çalışmanın sonucunda genetik yatkınlığın bunamayı kaçınılmaz hale getirmediği ortaya çıktı

Haberler 16.07.2019 - 11:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Düzenli egzersiz, dengeli beslenme ve snrl alkol-sigara tüketimiyle genetik yatknlk olmasna ramen bunama riski azaltlabilir.

2018 ylnda Moskova Ulusal Aratrma Üniversitesi Ekonomi Yüksekokulu tarafndan yaplan aratrma Türkiyenin bunama vakalarnda dünya birincisi olduunu ortaya koymutu. Ayrca bu verilere göre dünya genelinde son 26 ylda bunama vakalar yüzde 117 artt.

The Guardiann haberine göre, JAMAda yaymlanan makale hayat tarznn iyiletirilmesiyle bunama riskinin azalmas arasnda genetik riske baklmakszn bir iliki olduunu ortaya koyuyor.

Aratrma Avrupada 60 ya üstü yaklak 200 bin salkl (bunama ya da kognitif bozukluu olmayan) katlmcyla yapld.

Katlmclar genetik risk faktörlerine göre 5 gruba ayrld. Bunun yannda katlmclarn hayat tarzlarna, günlük hareket miktarlarna, sigara tüketimine ve beslenme çeitliliine bakld.

GENETK YATKINLII

Katlmclar 8 yl boyunca izleyen bilim insanlar bin 769 kiiye (katlmc saysnn yüzde 1inden daha az) bunama tans konulduuna tank oldu.

Aratrma, beklendii gibi genetik yatknl fazla olanlarn ve salksz bir hayat tarz benimseyenlerin bunama riskinin daha yüksek olduunu ortaya koydu. Ancak bilim insanlarnn yapt açklamaya göre bu iki durum birbirinden bamsz olarak gerçekleti.

Makaleye göre genetik yatknlk ne kadar olursa olsun salkl bir hayat tarz ile bunama riski yüzde 30 azaltlabilir.

Aratrmaya dahil olmayan University College London Profesörü Gill Livingston yaymlanan makale için Salkl bir hayat tarznn bunama riskini azalttn ortaya koyan çok önemli bir çalma dedi. Livingston bunun yannda çalmann snrl olduunu, sadece belli bal hayat tarz faktörlerini incelediinin de altn çizdi.

Ana Sayfaya Git