Genital siğiller kansere yol açabilir

Dermatoloji Uzmanı Gülbiye Güler, genital siğillerin son yıllarda büyük artış olmasından ve en sık görülen cinsel yolla bulaşan hastalık olmasından dolayı öneminin daha da arttığını söyledi.

Haberler 23.07.2018 - 11:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Genital siillerin kadnlarda meme kanserlerinden sonra en sk görülen rahim az kanserinin balca sebeplerinden biri olduunu ifade eden Dermatoloji Uzman Gülbiye Güler, Genital siiller cinsel yol dnda yüzme havuzlar, spor salonlar, banyolardan, havlulardan, ortak ykanan çamarlardan ve lazer balklarndan da bulaabilir. Nadiren çocuklarda da genital siiller görülebilir. Bu daha çok annebabann ve yaknlarnn temas ile bulamasna ramen doum esnasnda doum kanalndan ve nadir de olsa çocuklarn cinsel istismarna bal olabilir. Hastalk genç erikinlerde penis, vajina vulva ve perianal bölgede birkaç minimetre büyüklüünden karnbahar büyüklüüne kadar olan, sapl ve sapsz olabilir. Renkleri ten renginden koyu kahve ve siyaha kadar deiebilen kabartlar eklindedir. Genellikle semptom vermezler, kozmetik ve psikolojik sorun olutururlar. çou erkekte görünen bir lezyon yoktur, taycdrlar. Kadnlarda özellikle gebelik dönemlerinde hzl çoalrlar. Bir cinsel hastalk ile bavuran tüm hastalarda dier cinsel hastalk riskleri yüksek olduundan aile ve toplum saln korumak için HIV ve dier serolojik testler de yaplmaldr dedi.

KANSERE YOL AçALBLR?

Kadnlarda kadn doum ve dermatoloji doktorlar tarafndan beraber takip edilmesinin ve 6 ay aralklarla smear testi yaplmasnn gerektiini belirten Dermatoloji Uzman Gülbiye Güler, HPVli anneden doan çocuklarda yüzde 1 orannda solunum yollarnda papillomatozisler görülmektedir. Bunlar ileri ki dönemde tekrarlayan solunum papillomatozisi olup larenks karsinomu yapabilirler. Tans, direkt muayene, biyopsi, PCR ve virüs DNAs gibi moleküler yöntemler ile konulabilir diye konutu.

Siillerde tedavi kriyoterapi, elektrokoter, kimyasal ve immunolojik ajanlar ve karbondioksit lazer ile tekli veya kombine tedavi uygulandn belirten Gülbiye Güler, Nüks olasl yüksek olduu için daha çok kombine tedaviler uygulanmal ve yakn takip edilmelidir. Korunma, 916 ya aras kz ve erkek çocuklarn alanmas ile korunma salanabilir. Genç erikinlerde ise tek elilik ve korunmal cinsel birliktelik önerilmektedir eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git