Genital siğiller bebeğime zarar verir mi?

Gebelik esnasında oluşan siğiller anne adayı için oldukça can sıkıcıdır. Ne yazık ki çoğu zaman belirtiler dikkati çekmez ve siğiller genellikle büyüyüp ele geldiği zaman farkedilir. Genital siğiller, bebek bekleyen anne adayının kafasında birçok soruya neden olur.

Haberler 21.02.2018 - 10:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kadn Hastalklar Doum ve Tüp Bebek Uzman Op. Dr. Betül Görgen, siiller ve tedavi yöntemleri hakknda u bilgileri verdi:

GENTAL SL NEDR?

D genital bölgede rastlanan siiller HPV kaynakldr. HPV, cinsel yolla bulaan ve cinsel aktif kadn ve erkeklerde yüzde 75 orannda rastlanan bir virüstür. HPV bulamas sklkla anlalmaz çünkü herhangi bir belirti vermez.

HPVnin birçok türü vardr ve onlardan bazlar genital siil sebebidir. Bu siiller çok bulac olup cinsel ilikiyle kolayca yaylrlar. Vajina etrafnda, anüste, rektumda ve rahim aznda görülebilirler.

Siiller genelde yumuak, pembe renkli ve deiik boyutlardadr. Genellikle arsz olan bu siiller nadiren kant, yanma ve kanamaya neden olabilir.

çounlukla kendiliinden kaybolur ve birkaç ay içinde görünmez olurlar. Kaybolmayanlar için tedavi uygulanr.

Eer gebeyseniz ve genital bölgenizde siiller ortaya çktysa, merak etmeyin bu bebeinize zarar vermez. Fakat gebelik döneminde siiller daha hzl büyüyebilir. Gebelik döneminde baklk sistemi ve hormonal deiiklikler bu hzl büyümeye neden olur.

HPVnin domam bebee geçmesi çok çok nadirdir.

TEDAV YÖNTEMLER

Gebelik esnasnda siil tedavisi vakadan vakaya deiir. Ayrca siiller kendiliinden geçebileceinden herhangi bir tedavi uygulanmayabilir. Eer çok yaygnlarsa güvenli tedavi seçenekleri tercih edilmelidir. Güvenli tedavi yöntemleri; dondurma ya da siillerin lazer ile veya cerrahi olarak çkartlmasdr. Medikal tedavi yöntemleri genellikle gebelik esnasnda tercih edilmezler.

Ana Sayfaya Git