Gereksiz antibiyotik!

Son zamanlarda en çok duyduğumuz uyarılardan biri gereksiz antibiyotik kullanımı hakkında olanlar.

Haberler 29.05.2017 - 10:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Peki yllardr her derde deva gibi gösterilip, komu teyzelerden bile alabildiimiz antibiyotikler neden dümanmz oldu? Cevap basit, hatal ve haddinden fazla kullanm. Bilinçsizce yaplan tüketimin vücudumuza verdikleri zararlara baktmzda uyarlar ciddiye almakta yarar olduunu söyleyebiliriz.

Cilt reaksiyonlar

Bilinçsizce ve uzmanlarn önerdii miktarn dnda kullanlan antibiyotikler, kant ve deri dökülmesi gibi alerjik reaksiyonlara neden olabiliyor. Ama bu reaksiyonlarn arlamas halinde daha iddetli skntlar bizi bekliyor olabilir.

Bozulan karacier fonksiyonlar

Karacier vücudumuzun en zor tahrip olan ama olduunda da en zor geri dönüü olan organlarndan biri. Yanl antibiyotik kullanm birçok karacier rahatszln ortaya çkarabilir. Halsizlik, kilo kayb gibi basit belirtilerden unutkanlk ve kann zehirlenmesi gibi üst düzey skntlara yol açabilir.

Böbrek yetmezlii

Antibiyotikler böbrekler üzerinde toksik etkiler yapabiliyor ve organ yetmezliini tetikleyebiliyor. Böbrek ikayetlerinin yüzde 20sinin yanl ilaç kullanm nedeniyle gelitiini söylersek, dikkatli olmann önemini daha da vurgulam olabiliriz.

shal

Barsaklarmzn içindeki 400ten fazla bakteri türü ile mutlu mesut yaayabiliyoruz. Bize faydas olan bu bakterileri antibiyotik kullanm ile öldürüp, zararl bakterilerin çoalmasna neden olabiliriz. En basitinden ishal ile balayp, dizanteri ve kanl ishale kadar giden bir tablo önümüzde duruyor. Bu frsatç bakterilere geçit vermeyelim.

Obezite

imdi diyebilirsiniz, Obeziteye ne yol açmyor? diye. Bebeklik ve çocukluk döneminde sk antibiyotik kullananlarda daha çok obezite görülebiliyor. Obezitenin bal bana bir vücut tahribat olduunu düünürsek, antibiyotiklerin gereksiz kullanm ile bu durumu daha da abartmayalm.

Sindirim sistemi hasarlar

Günlük hayatmz en çok etkileyen rahatszlklarn banda sindirim sisitemi rahatszlklar geliyor. shal gibi bir skntdan farkl olarak bulant, kusma ve karn ars da yaratabilen antibiyotiklerin yanl kullanm, bu kadar uyarnn hakkn veriyor dorusu.

Ana Sayfaya Git