Gereksiz antibiyotik vücudu yoruyor

Gereksiz ve bilinçsiz antibiyotik kullanımının sağlık açısından önemli bir tehdit olduğuna vurgu yapan uzmanlar, yaptığı tahribata dikkat çekiyor. “Antibiyotiklerin kimyasal moleküller olduğu unutulmamalıdır” hatırlatmasında bulunan uzmanlar, “Fazla antibiyotik kullanımı vücudu tahminimizden çok daha fazla yormaktadır” diyerek, dünyaya yaklaşan korkunç meteor benzetmesi yapıyor.

Haberler 17.11.2017 - 11:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yrd. Doç. Dr. Kaan Ylancolu, 1940 ile 1970 yllar arasnda antibiyotik buluunun altn ça yaandn, milyonlarca insann bakterilerin yol açt hastalklar nedeniyle ölümünün engellendiini söyledi.

nsan ömrünün bu sayede uzayarak bugünkü modern insann yaam süresine eriilmesinin salandn belirten Yrd.Doç.Dr. Kaan Ylancolu, Hatta birçok hastaln görülme oran öylesine dümütür ki, mikrobun ortadan kalktna inanlmtr. Fakat bir süre sonra ac tablo ortaya çkm, bakterilerin öyle kolay yenilecek rakipler olmad anlalmtr. Silahlar ise ilaçlara kar oluturduklar dirençtir. Bakteri türlerinin, dünya üzerinde insan türünden milyonlarca yl önce ortaya çkm olduu düünülürse, bizlere kar oldukça güçlü silahlarnn olmas çok da artc deildir diye konutu.

Antibiyotiklerin sk kullanm onlar zehire dönütürüyor

Antibiyotiklerin yararl olduklar kadar zararl da olabileceinin unutulmamas gerektiini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Kaan Ylancolu, antibiyotiklerin sklkla tüketilmesinin onlar birer zehire dönütürdüünü belirterek Birçok antibiyotiin, antimikrobiyal yani mikroba kar etkinlii varken, ayn zamanda iyi birer antikanserojen (kanser kart molekül), ba ars giderici bir ar kesici, kalp hastalna kar kullanlabilecek bir hipokolesterolemik (kolesterol kart molekül) ilaç olabilme potansiyeli vardr. Bu durum bizlere, kullandmz bu antibiyotiklerin ayn zamanda kalp salmz, sinir sistemimizi ve bunlara benzer birçok vücut mekanizmamz bozabilecek ilaçlar olabileceklerini kantlar. Tabii hiç kimse bir ilac sal bozulsun diye kullanmaz, ama antibiyotiklerin sanki zararsz ilaçlarm gibi sklkla tüketiliyor olmas, onlar ilaçtan daha çok birer zehire dönütürmektedir diye konutu.

Kanser yapc etkileri bile var

Fazla antibiyotik kullanmnn vücudu tahminimizden çok daha fazla yorduuna dikkat çeken Ylancolu, unlar söyledi:

En basitinden zavall karacieriniz ve böbrekleriniz bu ilaçlar yok edebilmek için oldukça fazla yorulmaktadr. Hatta daha da ilerisi, baz bilimsel çalmalar fazla miktarda kullanlan antibiyotiklerin kanser yapc etkilerinin bile olduunu göstermektedir. Bu durumda niçin kendimizi daha da önemlisi çocuklarmz, her basit boaz arsnda antibiyotik kullanarak, çounlukla herhangi bir tedaviye gerek olmamasna karn böyle bir tehlikeye atalm? Evet, birçok kez bu gibi hastalklarda tedavi gerekmez, nedeni udur; bizler her k grip ve benzeri rahatszlklar geçiririz, bunlarn çok büyük ksm virüslerle oluan hastalklardr ve virüsler antibiyotikler ile ölmez. Kullanmanz sadece vücudunuza aldnz fazladan kimyasala yol açar ve size yarar deil zarar verir, hiç durup dururken sadece iyi geldiini düündüünüz için, yarar olmasa da kurun, cva, bakr kullanyor musunuz?

Antibiyotikler kimyasal moleküllerdir ve dikkatli kullanlmaldr

Antibiyotiklerin de kimyasal moleküller olduunun unutulmamas gerektiini vurgulayan Yrd.Doç.Dr. Kaan Ylancolu, Ayrca gerekse dahi, fazla antibiyotik kullanm, sanldnn aksine bakterileri tamamen yok etmez. Her bakteri topluluunun içerisinde, ne kadar yüksek miktarda kullanrsanz kullann, o doza dirençli bakteriler vardr, ayn bizlerin arasnda uçaklar azlar ile çekebilen insanlarn olduu gibi. te bu kalan bakterilerin çoalmas ile dirençli bakteriler ortaya çkar. Bir dahaki salgnda bu bakteri yaylyorsa maalesef insanlarn ölümüne yol açacaktr. te bu sebeplerden dolay antibiyotik kullanmnda son derece dikkatli olmaldr. Doktorunuza antibiyotik yazmas için bask yapmak yerine, gerekmedii zamanlarda yazmamas hususunda bask yapmanz gerekir. Bilinçli insan olmak, bilinçli hasta, bilinçli anne, bilinçli hasta yakn olmay da gerektirir. Peki ya hiç antibiyotik kullanmayacak myz? Tabii hayr, kullanacaz. Ancak ve ancak doktorumuz gerekli gördüü durumlarda uyarsnda bulundu.

Hayvanclkta kullanm da önemli bir tehdit

Hayvanclkta antibiyotik kullanmna da dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Kaan Ylancolu, Özellikle kümes hayvanclnda kullanlmaktadr. Hayvan üreticilerinin de fazla ve gereksiz antibiyotik kullanmas oldukça tehlikelidir. Dirençli türlerin ortaya çkmas ve yaylmasnda hayvanclkta kullanlan antibiyotiklerin rolü büyüktür. Burada da veteriner hekimlere i dümektedir. Fazla ve gereksiz antibiyotik kullanmn engellemeli, üreticileri bilinçlendirmelidirler dedi.

Korkunç bir meteora benziyor

Yrd.Doç.Dr. Kaan Ylancolu, Ksacas yanl, gereksiz ve fazla antibiyotik kullanarak salmzdan olmayalm. Hatta salmz bir kenara dursun, sanrm bu gidile geleceimizden de olacaz. Dünyaya yaklaan korkunç bir meteor gibi, antibiyotik direnci de insanl tehdit eden en korkunç tehlikelerden bir tanesidir ve insanolunu yok olua götürebilir, unutmamak gerekir uyarsnda bulundu.

Ana Sayfaya Git