Gereksiz ilaç kullanımı karaciğer kanseri riskini artırıyor!

Prof. Dr. Şeref Kömürcü, “Karaciğer kanseri ve hastalıklarından korunmak için gereksiz ilaçların kullanılmamasına dikkat edilmeli” açıklamasında bulundu.

Haberler 24.11.2017 - 08:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dünyada ylda 1 milyondan fazla kiinin ölümüne neden olan karacier kanserine gelimi ülkelerde daha az rastlanyor. Karacier kanserinin Dou Asya ve Afrika ülkelerinde sk görülmesinin hepatit B enfeksiyonunun yaygnl ve hijyenik koullarn yetersiz olmasndan kaynaklandn belirten Medikal Onkoloji Uzman Prof. Dr. eref Kömürcü, Karacier kanseri ve hastalklarndan korunmak için gereksiz ilaçlarn kullanlmamasna dikkat edilmeli açklamasnda bulundu.

Karacier kanseri, en sk görülen 10 kanser türünden biri ve erkeklerde kansere bal ölüm oranlar en yüksek 5inci kanser türü. Erkeklerde ve 60 yan üzerindekilerde karacier kanserinin daha fazla görüldüünü vurgulayan Medikal Onkoloji Uzman Prof. Dr. eref Kömürcü, Karacier kanseri, viral enfeksiyon, siroz hastal ve mantar enfeksiyonu gibi önlenebilen faktörlere bal dedi.

AçIKTA SATILAN KURUYEM VE BAHARATLARA DKKAT!

Tahl, kuruyemi ve baharatlarda yaayan aspergillus mantarnda bulunan aflatoksin isimli toksinin de karacier kanserine neden olabileceini söyleyen Prof. Dr. Kömürcü, tüketilen besinlerde aflatoksin olmamasna dikkat edilmesi gerektiini belirterek Küflenmi gdalarda bulunan aflatoksin isimli zehirli madde zamanla vücutta birikip karacier hücrelerinde yap deiimine yol açarak, bir süre sonra kansere neden olabiliyor dedi. Prof. Dr. eref Kömürcü, özellikle kuruyemi ve baharatlarn nemli ortamlarda durmamalar gerektiini ve iyi muhafaza edilmeleri gerektiini belirterek Açkta satlan gdalarn riskli olduunu, nasl muhafaza edildii bilinmiyor. Bilinen, güvenilir markalarn ürünlerini satn almakta fayda var. Karacieri korumann en önemli yolu vücuda alnan kimyasal madde ve virüsleri mümkün olduunca azaltmak. Zorunlu olmayan ilaçlar kullanmamak ve alternatif bitkisel tedavilerden uzak durmak da önemli açklamasnda bulundu.

DYABET VE KARACER YALANMASI DA RSK ARTIRIYOR

Karacier kanserinin virüs enfeksiyonlar görüldükten yllar sonra ortaya çkabildiini söyleyen Prof. Dr. eref Kömürcü, Herhangi bir nedenle ortaya çkan siroz hastalnn yüzde 5inde de karacier kanseri riski vardr. Ayrca hemokromatoz ve Wilson hastal gibi baz kaltsal karacier hastalklar karacier kanseri riskini artrabilir. Diyabet, karacier yalanmas ve obezite de ksmen riski artrr dedi.

BU BELRTLERE DKKAT!

Karacier kanserinin genellikle kilo kayb, itahszlk, ciltte sararma, idrar renginde koyulama, karnda ikinlik, karnn sa üst ksmnda srta vuran ar, ate gibi bulgularla ortaya çktn belirten Prof. Dr. eref Kömürcü, Bu ikayetler karacier kanseri dnda birçok durumda da ortaya çkabilir, ama bu bulgular mevcutsa gecikmeden doktora bavurmak gerekir dedi. Karn ultrasonografisi, bilgisayarl tomografi ve manyetik rezonans görüntülemesinin tan konulmasna yardmc olduunu anlatan Prof. Dr. Kömürcü, Kesin tan için görüntüleme yöntemleri eliinde karacierden ince ine biyopsisinin alnmas ve patolojik olarak incelenmesi gerekir. Kesin tan konduktan ve radyolojik yöntemlerle hastalk evrelendirildikten sonra tedavi planlanr. Cerrahi tedavi sonras veya cerrahi tedavinin uygun olmayaca hastalarda kemoterapi veya hedefe yönelik tedaviler uygulanabilir. Karacier kanserinde erken evrede tedavi baar ans yüksektir diye konutu.

HEPATT HASTALARI çN 6 AYDA BR KONTROL ÖNEML

Karacier kanserinden korunmak için hepatit virüsleri ve enfeksiyondan kaçnmann önemli olduunu anlatan Prof. Dr. Kömürcü, Karacier kanserinin risk faktörleri tam olarak bilinmemekle birlikte, Hepatit B ve hepatit C virüsüyle enfekte olup virüs taycl olan kiilerde bu hastalk görülebilir dedi. Prof. Dr. Kömürcü, Hepatit B virüsünden alanarak korunmak mümkün. Hepatit B ve hepatit C enfeksiyonu olanlar, herhangi bir sebebe bal siroz ve baz kaltsal karacier hastal olanlar gibi karacier kanseri riski tayanlarn 6 ayda bir ultrasonografi taramalar yaptrmalar erken tan, cerrahi ve ifa ans açsndan önemli eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git