Gereksiz kullanmayın!

Bilinçsiz antibiyotik kullanımı erken dönemde vücuda zarar verebilir.

Haberler 22.02.2022 - 10:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Diyarbakr Dicle Üniversitesi Tp Fakültesi Hastaneleri Göüs Hastalklar Bölümü Öretim Görevlisi Prof. Dr. Abdurrahman enyiit, antibiyotiklerin bilinçsiz ve gereksiz kullanmnn erken dönemde vücuda zarar verebileceine dikkat çekti.

Salk uzmanlar, antibiyotiklerin grip veya souk algnl gibi virüslerin neden olduu enfeksiyonlar için bir çözüm olmadn, yalnzca bakteriyel enfeksiyonlara kar etkili olduunu ve tedavide gerekli olup olmad konusunda doru karar yalnzca doktorlarn verebileceini söylüyor.

Bilinçsiz antibiyotik kullanm erken dönemde vücuda zarar verebilir

Delta, ngiliz ve Güney Afrika varyantna göre Omicron varyant çok hzl derecede bulac olduunu belirten Prof. Dr. enyiit, Genelde boaz ars, boazda kant, yüksek ate, birkaç gün süregelen halsizlik, takatsizlik gibi üst solunum yolu enfeksiyonu eklinde meydana gelir. Ancak u anda birçok kii test yapmad için omicron veya covid-19 olduunu bilmiyor, bundan dolay antibiyotik kullanyor, bu da çok yanltr. Virüslerin tedavisinde antibiyotiin yeri yoktur. Ate 39 santigrat derecei geçmedii müddetçe antibiyotik almanzn bir anlam yoktur, sadece kendi vücudunuza zarar verirsiniz. Eer boaznz aryorsa ve kanyorsa, ateiniz, vücut arnz ve halsizliiniz varsa büyük ihtimalle omicron olmusunuzdur. eklinde konutu.

Uzun süreli yüksek dozda alnan antibiyotiklerin böbreklere ve karaciere zarar verir

enyiit, Omicron hafif seyreden bir suçtur. Genellikle altm ya alt kronik hastal olmayanlarda herhangi bir ey yapmyor. Altm ya üstü kronik hastal olanlarn Omicrondan çekinmeleri lazm. çünkü youn bakmda yatanlarn çou bu hastalk grubundadr maalesef. Dolaysyla bu dönemde böyle bir eyiniz varsa antibiyotik almayn, ateininizin 39 santigrat dereceye yükselmesi sizin bakteriyel bir enfeksiyon geçirdiinizi göstermez, muhtemelen gribal enfeksiyon geçiriyorsunuz, gripsinizdir belki infirensanzdr belki de omicronsunuzdur. Her üçünde de antibiyotik kullanmanza gerek yok. Onun için gereksiz antibiyotik kullanp direnç oluturmaya mahal vermeyelim. ifadelerini kulland.

Bilinçsiz antibiyotik kullanm erken dönemde vücuda zarar verebilir

Antibiyotiklerin hem insan vücuduna zararlar olduunu hem de sonradan oluturabilecekleri zararlar da sralayan enyiit öyle konutu:

çünkü siz bir antibiyotik aldnz zaman ya böbrekten ya da karacierden atlacaktr. Uzun süreli yüksek dozda alnan antibiyotiklerin bunlara zarar verdiini biz çok iyi biliyoruz. Antibiyotiklerin uzun süreli yan etkileri de vardr. Mesela Fransa, Danimarka gibi... antibiyotik dirençleri çok fazla olunca oralarda antibiyotikler belirgin derecede kstland ve u an antibiyotik direncinde belirgin bir düü var. Bizde de u an herkes gidip de kendi bana eczaneden antibiyotik alamaz bu Salk Bakanlnn çok güzel bir uygulamas oldu. Yava yava bu dirençlerin dümesini bekliyoruz. Bir kii antibiyotii bouna alrsa yani bakteriyel enfeksiyon olmad halde eer öyle bir ey yoksa vücudundaki bakteriyellerde direnç geliebilir. Bu dirençli bakteriyel o antibiyotii tanr, o antibiyotie yant vermez. Dolaysyla ne yaplmas lazm? gereksiz antibiyotik alamamak gerekiyor, erken dönemde kendi vücudumuza zarar veririz geç dönemde ise direnç oluturarak bütün hastalara zarar veririz. dedi.

Ana Sayfaya Git