Gereksiz vitamin hayat karartır

Vitamin ve gıda takviyeleri kullanımı, sağlıklı yaşam, hastalıklardan korunma veya enerji kazanmak gibi gerekçelerle günümüzde giderek artıyor. Kişinin yeterli ve dengeli beslenmesi durumunda vücudunda vitamin eksikliği olmayacağını söyleyen Prof. Dr. Ahmet Aydın, vitaminler gıda takviyeleri ilgili önemli bilgiler verdi.

Haberler 16.08.2021 - 05:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

nsan salnn bedenen, ruhen ve sosyal yönden tam bir iyilik hali olarak tanmlandn anmsatan Prof. Dr. Ahmet Aydn, bu üçünden birinde bozukluk olmas durumunda saln tehlikeye girdiinin de altn çizdi. Ancak bu durumda dardan vitamin veya gda takviyesine ihtiyaç duyulabileceini vurgulayan Prof. Dr. Aydn, gereksiz yere alnan vitaminlerin, vücutta serbest radikalleri oluturduunu ve bunun da DNA hasarna kadar yol açan zararlar olabileceini söyledi.

HTYACIMIZ KADAR ALALIM

Meyve ve sebzeler açsndan zengin olan ülkemizde normal miktarlarda bu ürünleri tüketen salkl bireylerin gdalarna ek olarak vitamin almalarna ihtiyaç olmadna iaret eden Prof. Dr. Ahmet Aydn, Ancak kiinin vitamin eksiklii varsa isteine bal olarak deil doktor kontrolünde ek vitaminleri almas gerekir diye konutu.

C ve E vitaminlerinin en önemli özelliklerinin, antioksidan olmalar ve vücudumuzu serbest radikallere/oksidasyona kar korumalar olduunu ifade eden Prof. Dr. Aydn, sözlerini öyle sürdürdü:

çok fazla alnd zaman bu antioksidanlar kendileri oksidasyona yol açyor, radikal üretiyor ve vücutta radikal üretildii zaman hücre hasar yapabilir, DNA hasar yapabilir, hücrelerin ölümüne yol açabilir. Adeta iki ucu keskin bçak. O nedenle ihtiyacmz varsa vitamin alalm. Masaya oturduunuz zaman tabanz dörde bölün, çeyrek bölümü sebze-meyve, çeyrei protein, yannda bir süt ürünü ve yannda tahl bulunduu zaman, ihtiyacnz olan minerali elementi karlam olursunuz.

VTAMNLER, BESNLERDEN ALINMALI

D vitamini ve B vitamininin, kanda ölçüldüüne, dier vitaminlerin ise ölçülmediine iaret eden Prof. Dr. Aydn, Bu ürünler masum olarak alglanyor. Örnein, C vitamini kanda ölçülemiyor. 500 miligram C vitamini aldmz zaman bu vücutta emiliyor ama 1000 miligram aldmz zaman emilmiyor. Fazla vitamin aldmz zaman, özellikle fazla C vitamininin, böbrek ta yapma ihtimali çok kuvvetli. Takviye veya vitamin almak yerine önerim, insanlarn bu besin maddelerini doal gdalardan almas diye konutu.

VÜCUDUMUZ MÜKEMMEL BR MAKNE!

nsan vücudunun mükemmel bir makine olduunu ifade eden Yeditepe Üniversitesi Rektör Yardmcs ve Farmasötik Toksikoloji Anabilim Dal Bakan Prof. Dr. Ahmet Aydn Prof. Dr. Ahmet Aydn, nasl makine çalabilmek için bir yakta ihtiyaç duyarsa, insan vücudu da çalabilmek için vitaminler denilen organik bileiklere ihtiyaç duyar. Yediimiz birçok besinde bulunan vitaminler, metabolizmamzn salk bir biçimde çalabilmesi için destek olur. Vücudumuza faydas saymakla bitmeyen vitaminler, birçok hastaln tedavisinde de altn bir anahtar görevi üstlenir. Ancak modern tbbn kurucularndan biri kabul edilen Paracelsusun mehur sözünde de denildii gibi zehir ile ilac ayran dozdur. Her eyin fazlas zararl olduu gibi vitaminlerin de fazlas zararldr. Bu nedenle bir makine olarak kabul edebileceimiz vücudumuzun da kapasitesini amayalm, gereksiz müdahalelerde bulunmayalm dedi.

Ana Sayfaya Git