Gestasyonel Diyabet Bebeğinizin Sağlığını Etkileyebilir

Gestasyonel diyabet, gebelikte ortaya çıkan ya da gebelik öncesinde var olduğu halde ilk defa gebelik döneminde teşhis edilen bir diyabet türüdür.

Haberler 13.09.2017 - 10:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kadn Sal ve Hastalklar Uzman Op. Dr. Cengiz Sarolu, gestasyonel diyabet sorunu yaayan anne adaylarnn gebelik boyunca tedavileri ile ilgili önemli bilgileri paylat.

Kadn Sal ve Hastalklar Uzman Op. Dr. Cengiz Sarolu, gestasyonel diyabeti olan kadnlarn bir ksm gebeliklerinden önce ar kilolu ya da aile bireylerinin diyabetli olduunu belirterek, hastalk ve tedavi süreçleri ile ilgili unlar söyledi;

ANNEDEK DYABET BEBEKTE OBEZTE NEDEN

Gebelerin ellide bir ile yirmide birinde gestasyonel diyabet geliir. Ancak doktor kontrolünde hazrlanan plan dahilinde sorunsuz bir gebelik süreci geçirilir ve salkl bir bebee sahip olunabilir.

Kontrol altnda olmayan diyabet bebeklerde birçok soruna neden olabilir:

Doumda sorun yaratabilecek kadar ar büyümeye (4 kilo ve üzeri) neden olabilir. ri bebein doum kanalndan geçii srasnda omuz sinirlerinde zedelenme, köprücük kemiinde krk, ender olarak, oksijen eksikliine bal beyin hasar geliebilir.

Doduktan sonra kan eker seviyesinde ani deiiklikler oluur. çocuk doktoru, doumdan sonra kan ekerinde geliebilecek ani düü nedeniyle tedavi uygulayabilir.

çocukluk döneminde yada erikinlikte ar kilolu yada obez olabilir. Obezite tip 2 diyabete neden olabilir.

Kontrol altnda olmayan gestasyonel diyabet annelerin de saln etkiler:

Doum srasnda problemler yaamanza neden olabilir.

ri bebek nedeniyle doumun sezaryen zorunluluunun domasna neden olabilir.

Sezaryen sonras iyileme süreci normal douma oranla daha uzundur ve sorunlu olabilir.

ANNE ADAYLARINA TAVSYELER

Gebelik boyunca kan ekerinin kontrol altnda tutulmas çok önemlidir. Bu nedenle 4 temel kurala uyulmas gerekir;

1.Düzenli periyodlarda salk kontrolünüzü yaptrn: Diyabet nedeniyle hangi sklkla kontrole gideceinizi doktorunuza dann. Doktorunuzla birlikte sorunlar daha banda fark edip erken çözüm elde edebilirsiniz.

2.Salkl beslenin ve aktif olun: Diyetisyen veya diyabet uzman ile birlikte size özel bir öün planlamas yapn. Kan ekerinizi kontrol altnda tutmak için nasl beslenmeniz gerektiini örenin. Hareketli olun. Gebelik öncesinde, gebelikte ve doumdan sonra düzenli egzersiz yapn. Doktorunuz da onaylyorsa haftada 5 gün yarm saatlik tempolu yürüyüler faydaldr.

3.laçlarnz düzenli kullann: Doktorunuzun tavsiyelerine uyun. laçlarnz size tariff edildii ekilde kullann.

4.Kan ekerinizi sk aralklarla kontrol edin: Kan ekerinizde çok hzl düü ve yükseliler olabileceini unutmayn. Ne yediiniz, ne kadar egzersiz yaptnz ve bebeinizin geliimine bal olarak eker düzeyi gün içerisinde pek çok kez deiebilir. Doktorunuz tarafndan bilgilendirildiiniz eker seviyesindeki yükselme ve düü bulgu ve belirtiler olduunda kan ekerinizi sk aralklarla kontrol edin. Kan eker düzeyinin anlamn, öünleriniz ve yapacanz egzersizlerin nasl olmas gerektii ve erer insülin kullanyorsanz dozu nasl ayarlayacanz iyi örenin.

GESTASYONEL DYABET KALICI OLABLR

Gestasyonel diyabet genellikle gebelik sonras kaybolur, fakat bazen kalc olabilir. Annenin doumundan sonraki diyabet kontrolü önemlidir. Gestasyonel diyabeti olan kadnlarn yarsnda ileriki yalarda tip 2 diyabet geliir.

Doumdan hemen sonra ve 6 hafta sonra yaplacak diyabet testleri hakknda doktorunuzla konumay unutmayn.

Salkl beslenmeye ve düzenli egzersiz yapmaya devam edin.

Kan eker düzeyinin takibi amaçl 1-3 yl aralkl olarak düzenli salk kontrolü yaptrn.

Daha fazla çocuk ve ilerideki gebelik planlarnz hakknda doktorunuzla konuun.

Kilonuzu takip edin. Bebeinizin doumundan 6-12 hafta sonra gebelik öncesi kilonuza inmeniz gerekir. Bu süre sonunda hala fazla kilonuz varsa vücut arlnz yüzde 5-7 azaltmaya çaln.

Yava kilo vermeyi planlayn, bu ekilde kilonuz kalc olur.

Ana Sayfaya Git