Gıdalarda ölümcül tehlike!

Gıda Müherdisi Ali Manavoğlu, badem, ceviz, kuru yemiş, kurutulmuş meyveler, pul biber gibi gıdaların nemli ve sıcak ortamlarda saklanmasıyla aflatoksin maddesinin ortaya çıktığını belirterek, "Aflatoksin, yüksek dozda tüketildiğinde ölüme yol açabilir" dedi.

Haberler 24.02.2022 - 01:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gda Müherdisi Ali Manavolu, uygun koullarda saklanmayan gda ürünlerinin, sal tehdit eder hale geldiini söyledi. Nemli ve scak ortamlarda saklanan kuru yemi, baharat gibi ürünlerde oluan küflerle ortaya çkan aflatoksinin bunlardan biri olduunu aktaran Manavolu, küflerin doada birçok noktada bulunabildiini kaydetti. Doada 200ün üzerinde küf çeidi olduunun bilindiini anlatan Manavolu, Aflatoksin, bu küflerin gda veya yemlere bulamas sonucu ortaya çkar. Nemli ortamlarda saklanan badem, ceviz, kuru yemi, kurutulmu meyveler, pul biber gibi gdalarda karmza çkan aflatoksin insan sal için zararl bir madde. Aflatoksin yüksek dozda tüketildiinde ölüme yol açabilir diye konutu.

200-300 DERECE SICAKLIA DAYANABLYOR

Aflatoksinin nemli ortamlarda saklanan kurutulmu meyvelerde görülme ihtimalinin yüksek olduunu söyleyen Manavolu, Bundan kurtulmak kolay da deil. Yaplacak bir sl ilemle gitmez çünkü 200-300 derece scakla kadar dayanabilen bir toksin madde. Bu yüzden alm olduumuz bu ürünleri kesinlikle serin ve kuru ortamlarda saklamamz gerekiyor çünkü küfler nemli ve scak ortamlarda üreyebiliyor. Kurutulmu meyvelerin üreticileri üretimden depolamaya, nakliyeye kadar kuru ve serin ortam, uygun ambalaj uygulamal dedi.

Ürünlerin saklanma ve lojistik koullarnn doru yaplmas gerektiini belirten Manavolu, Baklagilleri sakladmz gibi bu ürünleri nem olmayan kuru ve serin yerlerde saklamamz gerekiyor. Bu ürünlerde gözle görülür bir küf olmasa bile aslnda orada bir küf üremesi olabilir. O nedenle saklama koullarna çok dikkat etmemiz gerekiyor diye konutu.

HAYVANLAR çN DE ZARARLI

Aflatoksinin hem hayvan hem insan salna zararl olduuna dikkat çeken Manavolu, Hayvanlarn tükettii yemlerin de uygun koullarda saklanmamas, bu küflerin üremesine yol açabilir. Bu ekildeki yemleri tüketen hayvanlarn salna da zararl etkisi olacaktr. Örnein; bu yemi tüketen bir inein sütüne de aflatoksin bulam olacaktr. Bu sütün analizi yaplmadan üretime alnmas demek, bu sütten üretilen ürünlerin de aflatoksine sahip olmas anlamna gelir. Bu da tüketimde insan ve hayvan sal açsndan zararl olacaktr dedi.

Ana Sayfaya Git