Giderek yaygınlaşan göz hastalığı: Keratokonus

Pek çoğumuzun ismini bile duymadığı ancak günümüzde giderek yaygınlaşan göz hastalığı keratokonus, ülkemizde yaklaşık her 1000 kişiden 3’ünde görülüyor. Özellikle 15-25 yaş arasındaki kişiler bu tanıyı daha sık alıyor.

Haberler 28.11.2017 - 09:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Göz Hastalklar Uzman Doç. Dr. Ali Rza Cenk çelebi Keratokonus gözün en d ortamnda bulunan saydam tabakann incelmesi, bombelemesi veya diklemesi eklinde tanmlanabilir. Hastalk tedavi edilmezse ya da ilerlemesi durdurulmazsa nihai körlüe gidebilmektedir diyor. Nedenleri tam olarak bilinememekle birlikte, gözleri ar ovalamann bu hastaln geliimine yol açabildiini, tedavisinde ise en yeni yöntem olan hibrid lenslerin umut verici olduunu belirten Doç. Dr. Ali Rza Cenk çelebi önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

Son aylarda gözlük derecenizin hzla artmasndan ve gözlük takmanza ramen sk sk net görememekten mi ikayetçisiniz? Aklnza keratokonus ihtimalini getirmekte fayda var. Özellikle de gözlük numaras yüksek düzeyde olan ve her kontrol muayenesinde astigmatik krma kusuru artan kiilerde bu hastala sk rastlanyor. çelebi, ülkemizde yaklak her 1000 kiiden 3ünde görülen ve özellikle 15-25 ya arasnda hzl ilerleme gösteren keratokonusun kesin bir nedeni bulunmamakla birlikte, genetik kaltmn, çeitli sistemik hastalklar veya göz rahatszlklarnn bu hastala zemin hazrlayabildiini belirterek Dikkat çeken önemli bir bilgi de; ergenlik döneminde youn alerji ikayeti olanlarda gözü ovalamann bu hastaln geliimine yol açtn gösteren güncel yaynlar mevcuttur. Özellikle uzun süreli bilgisayar kullanmnn artrd djital göz yorgunluunun sklkla elik ettii kuru göz sendromunda gözlerimizi ar ovalamak ileride bu rahatszln görülme riskini artrmaktadr diyor. Son yllarda giderek yaygnlaan keratokonusun, erken evrelerde ikayet oluturmamas nedeniyle kolay tespit edilemediini, buna karn ileri teknoloji cihazlarnn rutin kullanma girmesi ile erken evrelerde tannmasnn mümkün hale geldiini belirten Doç. Dr. Ali Rza Cenk çelebi Özellikle 2 dereceden yüksek astigmat olan ve gözlükle tam düzeltilemeyen kiilerin kendilerinde bu hastaln olabileceini düünerek görme keskinlii muayenelerini her yl mutlak surette yaptrmalar çok önemlidir diyor.

Körlüe kadar gidebilir!

Keratokonusun 15li yalarda baladn ve 10 yl içerisinde hzl ilerleme gösterdiini belirten Doç. Dr. Ali Rza Cenk çelebi, basit miyopi gibi normal bir krma kusuru olan kiilerde 18 ile 25 yalar arasnda gözlük numaralarnn durduunu, buna karn ilerlemenin 25 ya sonrasnda da devam etmesi halinde akla bu hastaln getirilmesi gerektiini belirterek Özellikle 18 yandan sonra da ilerleyen bir krma kusurunuz varsa hatta bu kusur gözlük ile tam düzeltilemiyorsa siz bir keratokonus hastas olabilirsiniz. Tedaviye balanmazsa görme düzeyi giderek azalyor, ilerleme durdurulmazsa nihai körlüe yol açabiliyor diyor.

Tedavide en yeni yöntem: Yeni nesil kontakt lens

Keratokonusun nihai tedavisi kornea nakli ancak her hastaya gerekmiyor. Son yllarda daha lml cerrahiler olan kornea içi halka uygulamalar ve korneal çapraz balama gibi tedaviler ile hastaln ilerlemesinin durdurulmas amaçlanrken, cerrahi d seçenekler arasnda ba bugüne dek kontakt lensler çekiyordu. Ancak kontakt lenslerin sert olmas nedeniyle hastalarn kullanmda zorluk çektiini bu nedenle uzun dönemli kullanamadn belirten Doç. Dr. Ali Rza Cenk çelebi, son dönemde yeni nesil kontakt lenslerin (hibrid lens) umut verici olduunu söylüyor. Amerika ve Avrupa Birlii ülkelerinde kullanma giren hibrid lenslerin e zamanl olarak ülkemizde de sayl merkezlerde tecrübeli göz hekimleri tarafndan uygulanabildiini söyleyen Doç. Dr. Ali Rza Cenk çelebi Yeni nesil kontakt lensler ile hastalarmza hem yüksek konfor salayabiliyor hem de hastaln ilerlemesini durdurabiliyoruz diyor.

Ana Sayfaya Git