Gizli idrar yolu enfeksiyonuna dikkat

İLKOKULLARDA yaptıkları taramalarda her 100 çocuktan 5'inde gizli idrar yolu enfeksiyonu tespit ettiklerini söyleyen İdrar Yolları Enfeksiyonlarından Korunma ve Mücadele (İYEM) Derneği Başkanı Prof. Dr. Sevgi Mir, bu durumun ileriki dönemde kronik böbrek hastalığı ve transplantasyon oranlarını arttırdığını belirterek farkındalık için ailelere eğitim verdiklerini anlattı.

Haberler 26.02.2018 - 09:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uzun yllar aratrma yapan ve idrar yolu enfeksiyonu tayan çocuk saysnn artmas üzerine dernek kurmaya karar veren Prof. Dr. Sevgi Mir, YEMin öncelikli amacnn farkndal arttrmak olduunu dile getirdi. çocukluk ya grubunda, diyalize gitme evresindeki böbrek hastalklarnn Türkiyedeki en büyük nedeninin idrar yolu enfeksiyonu olduuna dikkat çeken Prof. Dr. Mir, enfeksiyon saysnn azaltlmasyla kronik böbrek hastal, diyaliz, transplantasyon saylarnn da aa çekileceini vurgulad. drar yolu enfeksiyonunun önlenebilen bir hastalk olduunu vurgulayan Mir unlar söyledi:

Ülkemizde erken yatan itibaren tannamayan idrar yolu enfeksiyonlar ne yazk ki çok sk. Hastalk gizli seyrettii için böbrek yetmezliine kadar gidebiliyor. drar yolu enfeksiyonu erken yakalanrsa korunabilir ve tedavi edilebilir bir hastalktr. Bu bir toplum sal sorunudur. Dünya istatistiine göre 100 yeni doandan 3ünde idrar yolu enfeksiyonu olabiliyor. lkokullar düzeyinde yaptmz taramada yüzde 4.6 idrar yolu enfeksiyonu olduunu tespit ettik. Bu büyük bir rakam. Yani 100 kiiden 5i gizli idrar yolu enfeksiyonu yayor. O çocuklar hasta olsa ailesi doktora götürecek. Ama belirti göstermeyebiliyor. Türkiyedeki deerler bize yakmayan derecede yüksek. 20nci yüzylda ülkemize yakmayan bir hastalk grubu bu. Rusyada binde bir, Amerikada binde 0.5 orannda görülüyor. çünkü o ülkelerde çocuklar doumlarndan itibaren belli aralklarla idrar kültürü yaplarak izleniyor. Bizde ise ihmal ediliyor.

ERKEK çOCUKLARDA DAHA FAZLA

Dernek olarak duyuru ve bilgilendirme toplantlarna arlk verdiklerini kaydeden Prof. Dr. Sevgi Mir, anne-baba okullar açarak çocuklarn ne kadar su içmeleri, ne sklkla tuvalete gitmeleri, nasl temizlenmeleri gerektii ile ilgili bilgi verdiklerini anlatt. Yanl bilgileri de düzeltmeye çaltklarn ifade eden Dr. Mir, drar yolu enfeksiyonu erkek bebeklerde daha fazla görülüyor. Kzlarda görülme nedeni ise iyi temizlik yaplmamas. Bezin en az 2.5 saatte bir açlmas gerekir. Erkek bebeklerin sünnet olmas gerekli çünkü sünnet derisi idrar yollarnda tkankla neden olabiliyor. Bol su içilmeli ve sk tuvalete gidilmeli. Salkl bir insann günde en az 7,8 kez tuvalete gitmesi lazm. drar kesesi tam boaltlmal ve her salkl insan belli aralklarla idrar kültürü yaptrmal dedi.

HIZLI SONUç VEREN çUBUKLAR

drar yolu enfeksiyonu görülme sklnn son 15 ylda, 5- 15 ya grubunda aa çekilebildiini belirten YEM Dernei Bakan Prof. Dr. Sevgi Mir, bu gruptaki çocuklarn, kronik böbrek hastalklarnn yüzde 60ndan idrar yolu enfeksiyonlar sorumlu iken bu orann yüzde 35lere inmeye baladn açklad. Daha ufak ya gruplarnda ise diyalize giren böbrek hastalklarnn yüzde 50sinde idrar yolu enfeksiyonunun etkili olduunu savunan Mir, hastaln ileri dönemde böbrein iflas etmesine yol açabileceini ifade ederek, Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu risktir. drar kültürünün sonucu 48 saatte çkyor. Daha hzl sonuç veren aletlerin kullanmn yaygnlatrarak doktorun tehis koymasna yardmc olabiliriz. drar incelemeye yarayan daldrma çubuklarn böbrek hastal olan ailelere datmak istiyoruz. Hedefimiz anaokullar. Önümüzdeki dönemde Ege Üniversitesi Güçlendirme Vakfna bal anaokulunda 70 çocuk ve ailesi eitim alacak. çocuklarn idrarna baklacak ve resimli oyunlarla doru tuvalet alkanl hakknda bilgi verilecek diye konutu.

Ana Sayfaya Git