Gizli salgın: Doğum sonrası depresyonu

Doğum sonrası anları için birçok anne çeşitli efsaneler duymuş oluyor. Görür görmez bebeğine aşık olmak ya da aşırı mutlu hissetmek gibi abartılı duygu durumlarını kendinde hissetmeyen anneler bu durum karşısında kendilerini suçlu hissediyor.

Haberler 11.09.2017 - 00:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Üstüne bir de doum sonras depresyonu yaayanlar iyice yalnz hissediyorlar. Oysa durum öyle deil. Yeni annelerin yüzde 20si doum sonras depresyonunu deneyimliyor. Ksacas eer bu semptomlar gösteriyorsanz hiç de yalnz deilsiniz.

Perinatal Duygudurum Bozukluklar

Postpartum depresyon genelde her eyi açklayan bir tanm olarak kullanlyor ancak aslnda perinatal ruhsal durum ve anksiyete bozukluklar klasik depresyondan fazlasn içeriyor ve doumdan önce veya sonra balayabiliyor. Bu durumu yaayan anneler aadaki sorunlarla baa çkmaya çalyor:

Depresyon: Buna, üzüntü ve alama gibi öfke ve sinirlilik gibi tipik iaretler dahildir.

Kayg ve panik bozukluu: Bebei gözetim altnda tutmak ve yanl bir ey yapacaklarna dair endieli davranlar sergilemek. Panik ataklar yaamak ve sosyalleememek.

Obsesif kompulsif bozukluk: Mikroplar hakkndaki sürekli endie duymak veya bebeklerine zarar verme konusundaki düüncelerden dolay rahatszlk hissetmek. Her eyi Mükemmel yapmak konusunda takntl olmak.

Travma Sonras Stres: Doum srasnda bir ey yanl giderse (Tbbi bir komplikasyon ya da acil sezaryen) anksiyete ataklar yaamak.

Saklanan Salgn: Doum Sonras Depresyon

Perinatal duygu durum bozukluklar çok yaygn olsa da çou kadn yarglanmak korkusuyla bunu açklamyor. Duygularn doktorla paylaan çou anne ise baby blues olarak nitelendiriliyor. Oysa baby blues annelerin yüzde 80inde gelien, doumdan birkaç gün sonra balayp birkaç hafta içerisinde kaybolan duygu durumu çalkantlarna deniyor. Doum sonras depresyon ise doumdan sonraki ilk ylda herhangi bir zamanda balayabiliyor.

Bu nedenle ilk bir kaç ay içerisinde bir eylerin doru gitmediini fark ediyorsanz ve geçmite bir psikolojik rahatszlk da geçirdiyseniz bir uzmanla görümeye balayarak bu sorunun üzerinden rahatlkla gelebiliyorsunuz.

Tedavisi mümkün

Doum sonras depresyon ve dier perinatal duygudurum bozukluu olan kadnlarn çoun genellikle ilaçlarn ve danmanln bir kombinasyonunu içeren tedavilerle ksa sürede rahatlayabiliyor. Terapide annelere, kalc kaygy gidermenin ve bebee kar müdahaleci düüncelerden kurtulmann yollar öretiliyor.

Ana Sayfaya Git