Gizli tehlike: Çocuklarda kolesterol

Pek çok ebeveyn kolesterolün çocukları için ne anlama geldiğinden haberdar değildir. Oysa yüksek kolesterol düzeyleri kalp ve damar hastalıklarının en önde gelen nedenidir ve yapılan araştırmalar bu hastalıkların kökeninin çocukluk çağına uzandığını kanıtlamıştır. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Seza Baykan çocuklarda kolesterol tedavisi ve yapılması gerekenleri anlattı.

Haberler 11.08.2017 - 09:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hazr gda tüketimi ve yanl beslenme alkanlklar sonucu dramatik bir ekilde artan çocukluk ça obezitesi, erikin yalardaki kalp damar hastalklar riskindeki art da beraberinde getirir. Kolesterol yükseklii ile ilgili sorunlarn ortaya çkmasnn uzun yllar almas, aradaki ilikinin kurulmasn güçletirir. çocuklarn kolesterol düzeylerini bilmek, özellikle ailede yüksek kolesterol ve kalp damar hastal öyküsü var ise mutlaka gereklidir.

Kolesterol nedir?

Kolesterol karacierimiz tarafndan üretilen ve vücudumuzda hücre zarlar ve baz hormonlarn yapmnda kullanlan bir maddedir. nsan vücudu ancak ihtiyac olduu kadar kolesterol üretir. Fazlas dardan gdalar yolu ile alnr. Kolesterol damarlarmzda ihtiyaç duyulan bölgelere lipoprotein ad verilen bir protein araclyla tanr.

yi huylu ve kötü huylu olmak üzere iki çeittir

ki çeit lipoprotein mevcuttur. Düük younluklu lipoprotein (LDL-ya da kötü huylu kolesterol) fazlal damar sertliine ve damar duvarna oturan kolesterol plaklar nedeniyle damarlarmzda daralmaya yol açar. Damar sertlii hipertansiyona neden olurken damarlarmzdaki daralma kann akn bozarak pht olumasna ve sonucunda da kalp krizi ve felçlere yol açar. Yüksek younluklu kolesterol ise (HDL-ya da iyi huylu kolesterol) damarlarmza yerleen kötü huylu kolesterolü, metabolize edilerek vücuttan atlmas için karaciere tayarak dolamdan uzaklatrr.

Yüksek kolesterolün sebepleri nelerdir?

Yüksek kolesterolün balca 3 nedeni vardr.

Kaltm: Ailede kolesterolü yüksek kiilerin bulunmas

Beslenme: Doymu ve trans yalardan zengin beslenme alkanl

Obezite: Ya normallerinin üzerinde bir kiloya sahip olmak

Kolesterolü düürmek için neler yaplmal?

Meyve, sebze ve tam tahllardan zengin beslenilmeli.

Protein için yasz et, derisi alnm kanatl hayvan etleri, balk, baklagiller tüketilmeli.

Yasz veya az yal süt ürünleri tüketilmeli.

Margarin kullanlmamal, zeytinya kullanlmal.

eker ilaveli yiyecek ve içecekten kaçnlmal.

Yürüyü, kou, bisiklete binmek, yüzmek bata olmak üzere çocuklar günde en az 1 saat fiziksel aktivite yaplmal. Egzersiz HDL düzeyleri arttrlmaldr.

Kolesterol düzeyleri >129 mg/dl olan çocuklar kolesterol düürmeye yönelik diyete alnmal ve fiziksel aktivitelerini arttrc spor programlarna tevik edilmeli, 3-6 ay sonra tekrar kolesterol düzeyleri ölçülmelidir.

Tüm bu önlemlere ramen çocuunuzun kolesterol ölçümleri kritik düzeylerin altna inmiyorsa 10 ya ve üzeri çocuklarda ilaç tedavisi gerekebilir.

Ana Sayfaya Git