Göç dalgası 'tüberküloz' endişesi yarattı

SURİYE'den Türkiye'ye son yıllarda gerçekleşen göç dalgası, doktorlar arasında 'tüberküloz' endişesine neden oldu.

Haberler 26.03.2018 - 10:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Göüs Hastalklar Uzman Prof. Dr. Necla Songür, Maalesef ülkemize göç eden ve yerleen bu kiilerin tüberküloz açsndan ülkelerinde gerekli alama program yaplp yaplmadna ve halen tüberküloz mikrobu ile ilgili aktif bir hastal olup olmadna yönelik endielerimiz var dedi.

Tüberküloz, yani halk arasnda bilinen adyla verem ya da ince hastalk, Dünya Salk Örgütü verilerine göre dünyada ölüme sebebiyet veren 9uncu hastalk olarak yer alyor. 2016 yl verilerine göre dünyada ylda yaklak 10.7 milyon insan verem hastalna yakalanyor. Bunlardan 1.7 milyonu da bu hastalk nedeniyle hayatn kaybediyor. Söz konusu rakamlar güne bölündüünde de dünyada günde 5 bin kii verem nedeniyle ölüyor.

KMLER RSK ALTINDA?

Memorial Hastanesi Göüs Hastalklar Uzman Prof. Dr. Necla Songür, tüberkülozun bulac bir hastalk olduunu ve özellikle solunum yolu ile bulatna dikkati çekti. Akcier bata olmak üzere vücudun birçok organnda tüberküloz mikrobunun ortaya çktn dile getiren Prof. Dr. Songür, unlar kaydetti:

Baz kiiler tüberküloza yakalanmada risk grubundadr. Hiv virüsü tayanlar, AIDS tans alm kiiler, kronik böbrek yetmezlii olanlar, kanserli hastalar, ileri ya veya 5 yan altndaki çocuklar risk grubunda yer alr. Bu hastalktan korunmak son derece önemlidir. Bu konuda programlar gelitirilmitir. Birçok ülke tedavi programn uygulamaktadr. Ülkemiz tüberkülozu önleme konusunda önemli baarlar elde etmitir. Tüberküloza bal ölüm oran önemli derecede azalmtr. Bu hastalk, Salk Bakanl tarafndan ücretsiz tedavi ettirilmektedir.

VEREMN BELRTLER

Tüberkolüzun birtakm belirtileri olduuna dikkati çeken Prof. Dr. Songür, iki haftadan fazla süren öksürükler, balgam çkarma, balgamda kan gelmesi, itahszlk, gece terlemeleri, ses kskln hastaln belirtileri olarak sayd. Prof. Dr. Necla Songür, tüberkülozun artk korkulan bir hastalk olmadna vurgu yaparak, tansnn rahatlkla konulabildiini söyledi. Prof. Dr. Songür, Takibi rahatlkla yaplabiliyor. Tedavisi belli programlar çerçevesinde yürütülen bir hastalktr. Tedavisi uzun sürer. Hastalarn ilaçlarn düzenli ekilde almalar gerekiyor. Yakn takiple tedavide baar salanyor. Beslenmesi yeterli olmayan insanlar, tüberküloza yakalanma açsndan risk grubundadr. Bu tan konulduktan sonra beslenmesinin iyi bir ekilde salanmas, iyi hava koullarnda yaamas, stresten uzak yaamas ilaçl tedavinin yannda dier önemli faktörlerdir dedi.

HEKMLERN K ÖNEML KAYGISI

Prof. Dr. Necla Songür, basit bir ekilde tedavi edilen tüberküloz hastalnn son yllarda yanl ve yetersiz tedaviler sonucunda bu mikrobun basit ilaçlara bile direnç kazanma özelliinin gelitiini kaydetti. Bu durumun kendilerini rahatsz ettiini belirten Prof. Dr. Songür, öyle konutu:

Dünya Salk Örgütü, 600 bin vakann ilaç direnci gösterdiini belirtiyor. Bu durumda tüberkülozun tedavisi daha da zorlamaktadr. çok daha uzun sürede, çok daha fazla ilaç kullanlarak tedavi edilmeye çallmaktadr. Ülkemiz açsndan dier önemli sorunumuz da son yllarda ülkemize yabanc uyruklu bir göç gerçekleti. Maalesef ülkemize göç eden ve yerleen bu kiilerin tüberküloz açsndan ülkelerinde gerekli alama program yaplp yaplmad ve halen tüberküloz mikrobu ile ilgili aktif bir hastal olup olmadna yönelik endielerimiz var. Bu ülkemiz açsndan önemli problem olmakta ve biz hekimleri kayglandrmaktadr.

Ana Sayfaya Git