Göğüs duvarı bozuklukları!

GÖĞÜS Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Bayram Metin, göğüs duvarında şekil bozuklukları konusunda önemli uyarılarda bulundu. Göğüs kafesindeki bozuklukların sonradan ve doğuştan da olabileceğini söyleyen Doktor Bayram Metin, 16 yaşına kadar göğüs kafesindeki bozuklukların duruma göre vakum, ortez, korse ve diğer cerrahi yöntemlerle düzeltilebileceğini söyledi.

Haberler 10.07.2021 - 10:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Göüs Cerrah Doç. Dr. Bayram Metin göüs bölgesinde görülen ekil bozukluklar ile ilgili önemli açklamalarda bulundu. Göüs duvar ekil bozukluklarn 4 ana kategoriye ayrldn söyleyen Metin, Bunlardan birincisi toplumda kundurac gösü diye bilinen ve göüs duvarnda içe doru bir çöküntü olan (Pektus Excavatum), bir dieri göüs duvarnn da doru çkk ekli olan güvercin göüs dediimiz (Pektus Carinatum), üçüncüsü polant sendromu dediimiz meme dokusunun bir tarafnn olmamas, alttaki kas dokularnn olmamas ve yapk parmak kaburga anemileri ile birlikte olan anomali, dördüncüsü ise sternum dediimiz iman tahtasnda meydana gelen sorunlardr. Öncelikli olarak biz daha önceki dönemlerde kundurac gösü ve güvercin gösü durumlarnda açk ameliyat yapardk. Daha sonra kapal ameliyat ekilleri (Nuss ve Abramson) ile ameliyat yöntemleri geliti. Son yllarda gelien teknoloji ile birlikte özelikle vakum bel, ortez ve korse yöntemleri ile bu hastalar ameliyatsz bir ekilde tedavi etmeye baladk. dedi.

ERKEN TEHS çOK ÖNEML

Medikal ürünleri 16 yanda küçük hastalar için kullandklarn söyleyen Göüs Cerrah Bayram Metin, Cerrahi yollarla tedavi uyguladmzda ortalama hastane yat süresi 5 gün, iyilemesi de hastaneden çkt dönemden itibaren 1 ay sürüyor. Teknolojik ortez aletinde ve vakumda bir ar olmuyor. 16 yandan küçük hastalara bu teknolojik aletleri takyoruz. 6 hafta sonra çardmzda yüzde 90 iyileiyorlar. Burada önemli nokta 16 ya. çünkü ilerleyen yata kaburga ve iman tahtas arasndaki kkrdak yap kemiklemeye balaynca bu tedavide maalesef baar ans azalyor. Özellikle bu ikayetleri olan hastalarmzn aileleri ile 16 yandan önce bize müracaat etmelerini öneriyoruz eklinde konutu.

MEDKAL YÖNTEMLER ÖN PLANA çIKIYOR

Hastaln tedavisinde göüs duvarnn durumuna göre vakum bel, ortez ve korse gibi medikal aletler kullandklarn söyleyen Doktor Bayram Metin sözlerini öyle sürdürdü;

Özellikle kundurac gösünde göüs duvar içine dönük hastalklarda vakum bel denilen teknolojik yöntemi kullanyoruz. Güvercin gösü dediimiz hastalarda ise ortez yöntemine bavuruyoruz. Kaburga çkntsnda ise korseyi kullanyoruz. Baz hastalarda her iki durum da birlikte olabiliyor. Bunda da vakum beli ve ortez birlikte kullanyoruz. Bu yöntemlerle yüzde 90 üzerinde tedavi baars elde edilebiliyor. Ancak tedaviye erken balanmas çok önemli.

FARKLI HASTALIKLAR DA ELK EDEBLYOR

Hastalklarnn nedenleri konusunda henüz net bir bilimsel bilgi olmasa da, doutan olutuunu bildiklerini belirten Dr. Bayram Metin, Bu hastalklara elik eden farkl hastalklar olabiliyor. Özellikle kundurac gösünde kalbe bask nefes darl ve çarpnt gibi ikyetlerle gelen hastalar oluyor. Güvercin gösünde ise kalbe daha ayrntl bir aratrma ile bakyoruz. Kalplerde üfürüm, delik gibi anomaliler birlikte olabiliyor. Hastaln görülme orannda cinsiyet belirleyici bir faktör deil. Kadn ve erkeklerde de yaklak ayn oranda görülüyor. dedi.

Ana Sayfaya Git