Görme kaybına yol açabiliyor

Diyabete bağlı ortaya çıkan diyabetik retinopati, kalıcı görme kaybına neden olabileceğini söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Şeref Kayabaş, “Sarı nokta, glokom ve diyabetik retinopati hastalıkları görme kayıplarına neden olabilir” dedi.

Haberler 06.09.2021 - 09:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Göz Hastalklar Uzman Op. Dr. eref Kayaba, Diyabetik retinopati gözün sinir a tabakasnda sv ya partiküllerinde meydana gelir. Retinada oluan zayf yeni damarlar iddetli göz içi kanamalara neden olur diye konutu.

SARI NOKTA HASTALII GENELLKLE 60 YA ÜSTÜNDE GÖRÜLÜR

Sar nokta hastalyla da ilgili bilgiler de aktaran Kayaba, Toplumda sar nokta hastal olarak bilinen yaa bal makuladejenerasyonu geri dönüü olmayan körlük sebeplerinin banda gelir. Sar nokta hastalnda görme azalmas ve çarpk görme önemli bir belirtidir. Sar nokta hastal genellikle 60 ya ve üzerinde görülür ifadelerini kulland.

ÜVET HASTALARININ DÜZENL VE SIK TAKPLER ZORUNLUDUR

Op. Dr. eref Kayaba sözlerine öyle devam etti:

Üveit, gözün hem ön hemde arka ksmn (retina) ilgilendiren ve her ya grubunda ortaya çkan ve acil tedavi gerektiren bir rahatszlktr. Hastalar, çounlukla bir göz de kzarklk, ar, a bakamama ve görme azalmas ile bavururlar. Üveit hastalarnn düzenli ve sk takipleri zorunludur. Zamannda yaplan youn ilaç tedavisi ile yüz güldürücü sonuçlar alnmaktadr. Üveit hastalarnda gecikmeler çeitli komplikasyonlarn ortaya çkmasna sebep olur. Bu komplikasyonlar; pupil ( göz bebei ) yapklklar, göz tansiyonunun yükselmesi, makula ödemi ve retina kanamalar ve katarakt oluumudur. Bunlarn tedavisi güç ve herkes için zahmetlidir. Bu komplikasyonlar belirgin görme kayplar ve göz hasarna sebep olmaktadr ifadelerini kulland.

GLOKOM GÖRME KAYBINA NEDEN OLABLR

Glokom hastalnn görme kayplarna neden olacan söyleyen Kayaba sözlerini öyle noktalad:

çeitli glokom tipleri, farkl klinik belirtileri ve tedavisi vardr. Göz tansiyonu yükseklii dorudan göz siniri hasarna neden olur. çounlukla hiçbir belirtisi yoktur. Sessiz bir ekilde ilerleyici görme hasarna neden olur. Bu nedenle hastalk ancak düzenli yaplan göz muayeneleri ile tespit edilir. Günümüz de glokom hastalarnn çounluu ilaç tedavisi ile ilaçlarn yetersiz kald durumlarda cerrahi uygulama ile baarl sonuçlar almaktadr.

Ana Sayfaya Git