Görmede Zorluk bunalım yaratır

Odaklanma ve renkleri seçmede zorlanma gibi görme sorunları fiziksel zorlukların yanı sıra ruhsal ve duygusal zararlara da yol açabiliyor. Halk arasında depresyonun sadece duygusal problemler sebebiyle oluşan ve fiziksel etkileri olmayan bir rahatsızlık olduğu sanılıyor. Ancak uzak ya da yakını görememe, bulanık görme vb. gibi göz sağlığı problemleri kişilerde gerginlik, kaygı, korku gibi depresyonu tetikleyen duygulara yol açıyor.

Haberler 13.04.2018 - 10:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Depresyon ve göz problemlerinin birbirini karlkl olarak olumsuz etkilediini belirten Doç. Dr. Levent Akçay, Depresyon ve göz problemleri, birbirlerinden beslenerek gözlerde ciddi sorunlar olumasna yol açabiliyor. Özellikle görme sorunlar yaayan hastalar, sosyal ve i yaamlarnda karlatklar engellerden dolay ciddi duygusal bunalmlar yaayabiliyor diyor. Özellikle antidepresan gibi ilaçlar kullanan kiilerin düzenli göz muayenelerini gerçekletirmelerini öneren Doç. Dr. Levent Akçay, görmede yaanan zorluklarn psikolojik etkinlerini açklyor.

Yüksek tempolu i hayat, ailesel problemler veya günlük skntlar, depresyon oluumunu tetikleyen faktörlerin banda geliyor. Bu stres ve gerginliin kronik hale geldii vakalarda ise, vücutta artan adrenalin seviyeleri, sinir sisteminde problemler olumasna ve gözün bask altnda kalmasna yol açabiliyor. Ayn ekilde, zamannda tehisi konulmayan göz problemleri de gerek sosyal gerek i yaamnda yaratt zorluklardan ötürü, insanlar mutsuzluk ve depresyona sürükleyebiliyor. Doç. Dr. Levent Akçay, depresyon ve göz problemleri arasndaki iliki hakknda detayl bilgiler paylayor.

Depresyonun tetikleyicisi göz salnz olabilir

Görme kayb yaayan ve zamannda tehis konulmayan kiilerin, depresyon tehlikesi ile kar karya kaldnn altn çizen Doç. Dr. Akçay, Gözlük, kontakt lens ve ilaç kullanmnn yan sra, kimi durumlarda belirli tedaviler uygulanmasna ramen günlük ilerini yapamayacak görme seviyelerine sahip hastalarda depresyon oluma olasl oldukça yüksek. Özellikle, görme kayplarnn ciddi bir bölümüne sebep olan yaa bal makula dejenerasyonu hastalar, ilerleyen yan getirdii fiziksel zorluklara bir de görme kayplar eklendii için, ciddi depresyon riskiyle kar karya kalabiliyorlar. Ayn zamanda görmede oluabilecek kayplar, gerginlik, kayg ve korku gibi depresyonu tetikleyen duygulara da yol açabiliyor. Bu sebepten dolay, görme kayb belirtileri gözlemlenen kiilerin düzenli olarak göz muayenelerinin gerçekletirilmesi ise hem görme yetisinin geri kazanlmas hem de depresyon riskinin ortadan kaldrlmas açsndan büyük önem tayor eklinde konuuyor.

Depresyon görme kaybn da hzlandryor

Depresyonun sadece duygusal deil, ayn zamanda fiziksel olarak da vücutta pek çok olumsuz etkiye sebep olduunu belirten Doç. Dr. Akçay, Halk arasnda depresyonun sadece duygusal problemler sebebiyle oluan ve fiziksel etkileri olmayan bir rahatszlk olduu sanlyor. Ancak depresyon, yaratt duygusal problemlere ek olarak; itahszlk, eve kapanma ve gün ndan mahrum kalma, egzersiz, uyku düzeninde bozukluklar, ba ve kas arlar gibi fiziksel olumsuzluklara da yol açabiliyor. Özellikle güne eksiklii ve uyku düzeninde bozukluklar, gözler üzerindeki basky arttran ve görmede ciddi kayplara ulaabilecek problemler olumasna sebep olan etkenler arasnda yer alyor. Ayrca depresyon sebebiyle kullanlan antidepresan ilaçlarn da yorgunluk, az kuruluu ve ba dönmelerinin yan sra, görme açsndan problemler oluturduu da bilinen bir gerçek diyor.

Antidepresan kullananlar göz saln ihmal etmemeli

Depresyon ve antidepresan kullanm sebebiyle gözlerde oluabilecek problemlerin geçici veya kalc olabileceini söyleyen Doç. Dr. Akçay, Sürekli stres altnda yaayan ve depresyonla bouan kiilerde; k çakmalar, bulank görme, görme alannda daralma, gözün kenarlarnda olmayan cisimleri görme, odaklanma sorunlar ve sürekli gözlük numarasnn artmas gibi belirtilerin dikkate alnmas büyük önem tayor. Bu belirtiler, yorgunluk anlarnda daha belirgin hale gelir. Bu nedenle, depresyonda olduunu düünen veya antidepresan ilaçlar kullanan herkesin, oluabilecek göz rahatszlklarnn tespit ve tedavilerini gerçekletirmeleri ve ihmal etmemeleri gerekiyor

Ana Sayfaya Git