Göz alerjilerini ciddiye alın

Göz sorunları içerisinde en masumu olarak görülen göz alerjileri, özellikle bahar aylarında daha rahatsız edici bir hal alır. Genellikle geçici bir durum olan ancak sonrasında daha ciddi sorunlara da yol açma ihtimali bulunan göz alerjileri hakkında bilgi aldığımız Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Halil Bahçecioğlu, alerjik durumların ciddiye alınması gerektiğini vurguladı.

Haberler 01.07.2018 - 12:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

GÖZ ALERJS NEDEN OLUR?

Polenler, mantar sporlar, ev akarlar, evcil hayvan tüyleri, küfler, kozmetik ürünler, lensler ve göz için kullanlan ilaçlar alerjiye neden olan faktörler arasndadr. Vücudun bu faktörler karsnda gösterdii reaksiyonlarn sonucunda çeitli sonuçlar ortaya çkar. Gözde oluan alerji bulank görme, kant, gözden ya gelmesi, çapaklanma, göz kapaklarnda ilik gibi semptomlara yol açabilir. Alerji mevsimsel olarak ortaya çkabilecei gibi daimi olarak da yaanabilir. Mevsimsel alerjiler çounlukla ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde havadaki polen ve toz miktarnn artmasyla ortaya çkar. Mevsimsel olmayan alerjiler ise daha inatçdr. Özelikle ev tozlarna ve hayvanlara kar oluan alerjiler yln her döneminde görülebilir. Görsel olarak olumsuz bir tabloyla karlalmasna sebep olan alerji problemi ayn zamanda hastann yaam kalitesini düüren sonuçlar da yaratabilir.

GÖZ ALERJSNN TEDAVS

Bütün alerjilerde olduu gibi göz alerjilerinin tedavisinde de alerjiye neden olan problemin ortadan kaldrlmas temel prensiptir. Tan ise ikayeti tetikleyen alerjenlerin belirlenmesiyle birlikte konulur. Öncelikle alerji yapan etken belirlenir. Bu etken kozmetik ürünler ve ilaçlar gibi kullanm kesilecek ürünlerse tedavi sürecinde öncelik bu ürünlerin kullanma son verilmesidir. Polen, toz gibi dardan gelen etkenler alerjiye neden olmusa hastann tedavi iyileme süreci boyunca mümkün olduu kadar az dar çkmas istenir. Ayrca gözlük takmak gibi korumaya yönelik uygulamalar da yaplabilir. Alerji ev tozlar, evcil hayvanlar gibi nedenlerle sürekli içinde bulunulan ortamn daha temiz bir havaya sahip olmas gerekir. Bunun için hava temizleyiciler kullanlabilir. Temizliin daha sk yaplmas alerjenlerin miktarn düürür. Ne kadar kanrsa kansn gözleri kamaktan kaçnmak önemlidir. Her gün düzenli olarak du alarak alerji yapan nedenlerin vücuttan uzaklatrlmas da salanabilir. Bütün önlemlere ramen gözlerde oluan sorun ortadan kalkmyorsa ilaç kullanmna geçilebilir. Göz damlalar ve alerji önleyici ilaçlar ile etkilerin hafiflemesi salanabilir. Bu ilaçlarn tamamnn doktor kontrolünde kullanlmas arttr. Ancak uzun süre ilaç kullanmann baz yan etkileri ortaya çkabilir. Bunun için ilacn kullanm süresinin kiinin kendisi tarafndan deil, doktor tarafndan belirlenmesi gerekir.

Ana Sayfaya Git