Göz alerjisi kâbusunuz olmasın

Mevsim geçişlerinin en çok alerjik bünyeli bireyleri etkilediğini belirten Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tayfun Bavbek; “Özellikle göz alerjisi rahatsızlığınız varsa; mart ayından eylül ayına kadar geçen sürede yani ilkbahar ve yaz aylarında, göz sağlığınıza dikkat etmeniz büyük önem taşıyor. Alerjik konjonktivit olarak da bilinen göz alerjisi oldukça yaygın bir rahatsızlık. Yetişkinlerde de çocuklarda da benzer semptomlarla öne çıkan göz alerjisinin bulaşıcı olmadığını belirtmekte fayda var” yorumunda bulundu.

Haberler 29.06.2021 - 00:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Göz alerjisi mevsimi geldi çatt. Özellikle polen ve tozlu ortamlara yönelik alerjiniz varsa, alerjinizin sürekli tetiklendii ilkbahar ve yaz aylarnda göz salnza her zaman olduundan daha çok dikkat etmeniz gerekiyor. Peki, göz alerjisini ne gibi durumlar tetikliyor? Göz alerjisi; ev hayvanlarnn tüylerinden, tozdan, polenlerden, dumandan, parfümden hatta zaman zaman yiyeceklerden dahi kaynaklanabiliyor.

Göz alerjisi kronik bir rahatszlk olduu için belli dönemlerde kendini tekrar eden bir döngüye sahip

Göz alerjisine neden olan durum tespit edilemediinde, alerjik reaksiyonun daha da iddetlenebileceine dikkat çeken Prof. Dr. Tayfun Bavbek, Göz alerjisi kronik bir rahatszlk. Belli dönemlerde kendini tekrar eden bir döngüye sahip. Göz alerjisi olan bireylerde burun alerjileri de görülebiliyor. Burnun kanmas, tkanmas ve haprma gibi belirtiler olusa da bu durum, genellikle mevsimsel alerjilere bal geçici bir süreç. Göz alerjisinde en sk karlalan belirtiler ise gözde kzarma, ime, kant, yanma, sulanma ve a duyarllk açklamasnda bulundu.

iddetli göz alerjisinin tedavisi için göz damlas dnda kortizon verilmise, bu süreç göz hekiminin kontrolünde olmal

Bu sürecin tedavisinde kullanlan en baarl yöntemin göz damlalar olduunu ifade eden Bavbek, Göz alerjisi olan bireyler, rahatszlklar artmaya balad andan itibaren günde ortalama 4 kez damla kullanmal. çok ar vakalarda dananlarmzn kortizon kullanmalar da gerekebiliyor. Ama yan etkileri çok fazla olduu için, bu ilac bireyler kendi balarna kullanmamal. Göz doktorunun yakn takibi ve kontrolü ile ilerlenmesi gerekiyor. Burada önemli olan nokta ise bu tip ilaçlarn sadece belirtileri ortadan kaldrmas Kronik bir rahatszlk olduu için göz alerjisi belli dönemlerde tekrar iddetlenebiliyor dedi.

Göz alerjisinde nelere dikkat edilmeli?

1-Polene alerjiniz varsa, havadaki polen miktarnn en yüksek olduu dönemlerde dar çkmamaya özen gösterin.

2-Özellikle yaz döneminde darya çkarken gözlüünü ve apkanz yannzdan ayrmayn.

3-Evinizde ve arabanzda pencereleri kapal tutun ve klima kullann. Bu sayede iç mekanlarda polene ve dier tahri edici etmenlere maruz kalma seviyenizi düürebilirsiniz.

4-Alerjik bünyeli bireylerin, evlerinde kullandklar klimalarn kontrol ve temizliini düzenli aralklarla yaptrmalar büyük önem tayor.

5-Küflü ortamlar, göz alerjisini tetikleyen bir dier unsur. Bu nedenle bodrum kat, banyo ve mutfak gibi rutubetin yüksek olduu alanlar sk sk temizleyin. Nem giderici cihazlarla ortam, göz salnz için daha uygun hale getirebilirsiniz.

6-Yatak odanzda mutlaka antialerjik nevresim takmlar kullann.

7-Göz alerjinizi kedi-köpek tüyü tetikliyorsa, ev hayvanlarnz mümkün olduu kadar evin dnda tutmaya gayret edin.

8-Göz alerjiniz baladnda gözlerinizi asla ovalamayn. Aksi takdirde tahrii daha da artrm olursunuz. Bu noktada yapmanz gereken tek ey, göz hekiminizin vermi olduu göz damlasn kullanmak.

Ana Sayfaya Git