"Göz damarları tıkanıklığı görme kayıplarına yol açabilir"

Kudret Göz İstanbul Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Hüseyin Avni Sanisoğlu, göz damarları tıkanıklığının kalıcı görme kayıplarına yol açabildiğini bildirdi.

Haberler 06.12.2017 - 10:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sanisolu, yapt yazl açklamada, kalp damar tkankl gibi yaygn olarak bilinmese de göz damarlarnn da tkandn belirterek, üstelik retina damar tkanklnn görme kayplarnn en sk rastlanan nedenlerinden biri olduuna iaret etti.

Fazla bilinmese de bu hastaln kalc görme kayplarna yol açabildiini aktaran Sanisolu, unlar kaydetti:

Her organmzda olduu gibi gözümüzün beslenmesi de kan damarlar yoluyla olur. A tabaka olarak da anlan retina a duyarl milyonlarca görme ve sinir hücresinden oluur. Bu hücreler kan damarlar yoluyla beslenmektedir. Atar damarlar retina tabakasna oksijenli ve temiz kan götürürken ven adn verdiimiz toplar damarlar dokular tarafndan kullanlm kan retinadan darya tar. Her iki damar tipinde de tkanklklar oluabilmekle birlikte, retinal ven yani toplar damarlar tkanklklar daha sk görülmektedir. Retinal ven damar tkankl diyabetten sonra tüm dünyada kalc görme kayplarnn en yaygn ikinci sebebi olarak bilinmektedir. Yol açt görme kaybnn iddeti, hangi damarlarn etkilendiine bal olarak deiir.

Sanisolu, ksaca RVT olarak adlandrlan retina damar tkanklnn gelitii bölgeye göre 2ye ayrld bilgisini vererek, Retina tabakasndaki toplar damarlardan bir bölümünün tkanmas retina ven dal tkankl olarak adlandrlr ve daha sk görülür. Santral retina ven tkankl ise retinadaki ana toplardamarn tkankldr. Ana toplardamar görme sinirinde yer almaktadr. Ana toplar damar tkanklarnda retinann daha geni bir bölümü etkilenmekte ve istenmeyen ciddi komplikasyonlar ve görme kayplar genellikle bu tipte ortaya çkmaktadr. ifadelerini kulland.

- Nedenleri ve belirtileri

Op. Dr. Hüseyin Avni Sanisolu, retinal ven damar tkanklnn henüz tehisi konmam sistemik bir hastaln habercisi olabileceini belirterek, öyle devam etti:

Retinal ven damar tkanklnn en yaygn belirtisi, aniden gelien bulank görme ve görme kaybdr. Genellikle tek gözde ikayetlere yol açar. Bazen gözün önünde uçuan lekeler görülür. Hastalk tedavi edilmedii sürece retinadaki hasarn artmasna bal olarak bulank görme veya görme kayb da artar. Dolaysyla vakit kaybetmeden bir göz hastalklar uzmanna bavurmak gerekir. Ar vakalarda göz içi basnç artacandan arya sebep olur. Retinal ven damar tkankl ilerleyen yalarda özellikle 60 ya ve sonrasnda görülür.

Birçok hastalkta ve tüm damar hastalklarnda olduu gibi retinal ven damar tkanklnda da sigara kullanm büyük rol oynamaktadr. Diyabet yani eker hastal, glokom halk arasnda bilinen ismiyle göz tansiyonu, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, phtlama ile ilgili baz kan hastalklar, behçet hastal gibi kan damarlarnn iltihab sonucunda ortaya çkan vaskülit hastalklar, baklk sistemi bozukluklar yani otoimmün hastalklar nedenleri arasnda yer alr. Bu hastalklar retinal ven damar tkanklna yol açabildii gibi henüz tans konmam hastalk belirtisi de olabilir.

- Tehis ve tedavi

Vitreo retinal cerrahi konusunda uzmanlaan Göz Hastalklar Uzman Sanisolu, retinal ven damar tkanklnn tehisinde detayl göz dibi muayenesinin yan sra baz tetkiklere bavurulduunu belirterek, Bu tetkiklerin banda kan dolamn, retina tabakasn, koroid denilen sinir tabakasn incelemek ve baz dokulardaki deiimi saptamak amacyla kullanlan retina anjiyografisi ve gözün retina tabakasnn ve görme sinirinin kesit kesit yüksek çözünürlükte taramaya yarayan Optik Koherenz Tomografi (OCT) gelir. görülerini aktard.

Sanisolu, retinal ven damar tkanklnda damarlarda salkl kan ak salanamayarak kanamalar ve szntlar olutuuna deinerek, bu kanama ve szntlar retinann makula denilen merkezi ksmnda oluursa ödeme neden olabileceini bildirdi.

Retinal ven damar tkanklnn anormal damar geliimine de neden olabildiini anlatan Sanisolu, Salkl yapda olmayan bu ince damarlar kanama ve szntlara yol açarak retina dekolmanna yani retina ayrlmasna varan sonuçlar dourabilir. Göz dibi muayenesi, retina anjiyografisi ve OCT araclyla tkanklk olup olmadnn yan sra, tkankln çeidi, hangi aamada olduu belirlenerek uygun tedavi plan çizilir. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git