Göz hastalarına "akıllı mercek" uyarısı

Prof. Dr. Arif Koytak "Bazı sağlık kurumları ve hekimler çok odaklı merceklere pazarlanacak bir ürün gözüyle bakıp toplumun göz sağlığını tehlikeye atabilmektedir”

Haberler 09.02.2021 - 10:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Arif Koytak, baz salk kurumlar ve hekimlerin çok odakl merceklere pazarlanacak bir ürün gözüyle bakp toplumun göz saln tehlikeye attn ifade etti.

Koytak yapt yazl açklamada, akll mercek olarak tantlan çok odakl göz içi merceinin, 1970lerden bu yana katarakt ameliyatlarnda göz içine yerletirdikleri yapay merceklerin güncel bir modeli olduunu belirtti.

çok odakl merceklerin standart (tek odakl) merceklerden farknn sadece uzakta deil, yakn ve ara mesafelerde de gözlüksüz görü salama iddias olduuna iaret eden Koytak, Ne var ki, görü kalitesi standart merceklerin salad görü kalitesini yakalayabilmi ya da doal merceimizi baaryla taklit edebilmi çok odakl mercek tasarmna henüz ulalabilmi deildir. Baz salk kurumlar ve hekimler çok odakl merceklere pazarlanacak bir ürün gözüyle bakp toplumun göz saln tehlikeye atabilmektedir. ifadelerini kulland.

Koytak, çok odakl merceklerin detayl bir hasta deerlendirmesi sonrasnda, hastann mevcut ve gelecekte yaamas muhtemel salk sorunlar da dikkate alnarak, kiinin yaam tarz ve beklentileri deerlendirildikten sonra ve en önemlisi, hasta ilemin olumlu ve olumsuz tüm yönleriyle ilgili yeterince bilgilendirildikten sonra önerilmesi gerektiini vurgulad.

Prof. Dr. Arif Koytak, akll mercek ile ilgili dikkat edilmesi gereken konularla ilgili unlar kaydetti:

Bu merceklerin kullanld hastalarn neredeyse tamamnda, deien oranlarda, disfotopsi dediimiz rahatsz edici k oyunlar gözlenmektedir ve bu olas ikayetler konusunda hastalar önceden uyarlmaldr. çok odakl mercekler kontrast hassasiyetini ve düük kl ortamlarda görü yeteneini standart merceklere oranla daha fazla bozmaktadr. Hassas ve detayl görme becerisi gerektiren uralar olan kiilerin bu yan etkiler nedeniyle çok odakl merceklerden uzak durmas gerekir. çok odakl merceklerin katarakt dnda göz problemleri olan, özellikle sar nokta hastal, diyabetik retinopati gibi retina hastalklar olan kiilerde kesinlikle uygulanmamas gerekir. Bunlar retina hastal bulunan kiilerin görü kalitesini olumsuz etkilemektedir. çok odakl merceklerin göz içine yerletirilmesi cerrahi bir ilemdir ve bu ameliyatn da kendine ait riskleri ve komplikasyonlar vardr.

Ana Sayfaya Git