Göz kapak düşüklüğüne dikkat

Op. Dr. Şeyda Atabay göz kapak düşüklükleri hakkında bilgi verdi.

Haberler 14.06.2019 - 11:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Göz Hastalklar Uzman Op. Dr. eyda Atabay, çounlukla yaa bal olarak cilt ve yüzeysel kaslarda geveme ve sarkmann meydana çkmakta olduunu ifade ederek, Ancak burada önemli olan öncelikle kapak düüklüüne neyin sebep olduunun belirlenmesidir. çünkü basit bir kapak düüklüü olarak deerlendirdiimiz bu durumun sebebi aslnda daha altta yerlemi olan derin kas tabakasndaki bozuklua bal olabilmektedir. Tedavi planmza bunu eklemez isek tedavi yanl olacak veya eksik kalacaktr. Gözlerimiz bir bütündür. Göz kapak düüklüü göz kuruluu ile birlikte olabilir. Göz kapak düüklüü göz temel kaslarnn zayfl ile birlikte olabilir. Göz kapak düüklüü aslnda nörolojik olarak tanmladmz sinir kas kavandaki bir hastala bal olabilir diye konutu.

GÖZ KAPAKLARI

Op.Dr. eyda Atabay, öncelikle kapak düüklüü sebebinin belirlenmesi, tedavinin ona göre yaplmas gerektiini belirterek Kapak düüklüü genç yata görülen blefaroalazis mi, ileri yalarda görülen dermatoalazis mi , yoksa sebep aslnda pitozis mi çok iyi deerlendirilmelidir. Bu ayrm yaplmadan tedaviye kalklmas çok vahim sonuçlar dourabilmektedir. Pitozis varln farketmeden bunu blefaroplasti olarak tedavi etmeye çallmas ile gözü pekçok risk karsnda savunmasz brakmaktr dedi.

KAPAK DÜÜKLÜÜ

Göz kapak düüklüü nedenine göre ilerleme göstermekte olduunu kaydeden Op. Dr. eyda Atabay, Göz kapak düüklüü denilince akla gelen genelde ya ile veya genetik nedenlerle cilt ve yüzeysel kaslarda gevemedir. Bu durum yala ve yerçekimi etkisiyle yllar içerisinde ilerleme gösterir. Tedavi olunduunda hastamz 10-15 yl daha genç ve salkl görünebilmektedir. Göz kapa düüklükleri baz durumlarda derin kas tabakas bozukluunda meydana gelmektedir. Buradaki sebep farkl olduu için tedavi de farkl olmaktadr. Bu hastalk pitozis olarak adlandrlmaktadr. Göz kapa düüklüü olarak pitozis temelde 4 sebebe bal olabilir. Bunlar, konjenital , aponevrotik, mekanik ve nörojenik olarak snflandrlabilir. ifadelerini kulland.

çOCUKLUK DÖNEM

Konjenital olan göz kapak düüklüü çocukluk döneminde balayp zamanla deimez olduunu vurgulayan Op. Dr. eyda Atabay, çok ileri olduu durumlarda özellikle göz görme aksn kapatyorsa erken tedavi yaplmaldr. Tedavide geç kalnrsa göz tembelliine sebep olmaktadr. Aponevrotik nedenler olarak saydmz dier bir durum yetikinlerde karmza çkan ve ilerleme gösteren bir kapak düüklüüdür. Burada sebep göz kasnn kendisinde bir sorun olmayp, kasn olmas gereken yerden ayrlmas durumudur. çocukluk döneminde yoktur. Genelde geçirilen bir hastalk, geçirilen bir ameliyat, göz kapaklarnn sürekli travmaya maruziyeti, kontakt lens kullanm gibi pekçok nedenle ortaya çkabilmektedir. Bundan daha 15 yl önce lazerli katarakt ameliyatlarndan daha çok olarak yaplan dikili katarakt ameliyatlar göz kapak düüklüü için önemli bir sebepti. Günümüzde dikili ameliyatlarn terkedilmesi kapak düüklüü orann önemli ölçüde azaltmtr. Gözlerin ar ovuturularak kanmas, göz kapana ar travma uygulanmas, kontakt lens kullanm genç yalarda görülebilen aponevrotik pitozis sebeplerindendir. diye konutu.

Ana Sayfaya Git