Göz kapaklarınızı temizlerken dikkat

Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Şeyda Atabay,göz kapaklarını temizlerken dikkat edilmesi konusunda uyarılar da bulundu.

Haberler 01.04.2018 - 11:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Göz Hastalklar Uzman Op.Dr. eyda Atabay, Göz kapaklar gözümüzü çevreleyen, kurumaya kar koruyan, göz yann göz yüzeyine yaylmasn salayan ayn zamanda dardan gelecek darbelere kar koruyan bir bariyerdir. Göz kapaklarnn içe veya da dönmesi durumlarnda gözkapaklar görevlerini tam olarak yapamazlar ve gözlerimiz korunmasz kalrlar. Göz kapaklarnn içe dönmesi entropium olarak adlandrlan ve gözde ciddi sorunlara neden olan bir durumdur. Göz kapaklar herhangi bir enfeksiyon veya kapaklardaki kaslarn gevemesi neticesinde içe doru döner ve kirpikli kenar gözyüzeyine sürter. Bu durumda göz yüzeyinde olmamas gereken çizilmeler ve yaralanmalar meydana gelir. Bu olay kronikletikçe skar dokular ve lekeler olumaya balar ve geri dönüümsüz olarak görme etkilenir dedi.

GÖZ KAPAKLARI

Ancak çounlukla gözlenenin göz kapaklarnda darya dönmelerin olduunu ifade eden Op.Dr. Atabay, Bu durum genelde alt kapaklarda sk olarak görülür. çounlukla ya ve yerçekimi etkisiyle alt kapaktaki retraktör kaslar yeterli çalamaz ve göz kapa darya doru dönmeye balar. Nadiren geçirilmi travmalar, yanklar buna sebep olabilir. Bu durumda normalde slak olarak kalmas ve gözyan yaymas gereken göz kapa iç mukozal yap sertlemeye balar. Bu durum daha fazla gözya üretilmesi ile sonuçlanr. Göz kapanda da dönme ayn zamanda gözya yollar balangc olan halk arasnda gözya pnar olarak adlandrlan bölgenin gözya bölgesinden uzaklap dar dönmesiyle gözdeki gözyan tahliye edemez hale gelmesiyla neticelenir. Bu gözya yolu zamanla d havayla kronik temas ve kronik travma sonucu tkanr. Ve kiide sürekli göz sulanmas meydana gelir. Ve sulandkça gözünü aaya doru bastran kiide kapak bozukluu iddeti artar. Bu durum daha çok sulanma, daha çok silme, daha çok kapak bozukluu eklinde zincirleme sorunlara sebep olur. Sürekli gözünü silen bir kiide ise göz yüzey çizilmeleri, enfeksiyonlar gibi birçok rahatszlk görülmekte ve sonuçta görme bozulmaktadr diye konutu.

Op.Dr. Atabay, Göz kapa içe veya da dönmelerinde tedavi cerrahidir. Hastaln arln deerlendirerek tedavi planlanr. çounlukla yaplan cerrahi retraktörlerin sklanmas ile anatominin yeniden kazandrlmasdr. Küçük bir kesi ile yaplacak bu tedavi ile göz kapaklarmz yeniden ekline kavuurken aslnda görmeyi de koruma altna alm oluruz ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git