Göz kuruluğuna iyi gelen bitkiler nelerdir?

Hava kirliliği, rüzgar göz kuruluğunu tetikleyen en önemli etkenlerden biridir. Peki, göz kuruluğunu önleyen bitkiler nelerdir?

Haberler 27.01.2017 - 09:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salkl gözleri dardan kaplayan bir gözya tabakas bulunur. Gözya bezlerinin üretimi azaldnda, bu tabaka hzla kaybolabilir. Gözlerin kurumasn engellemek için göze rüzgar esmesinden veya hava üflenmesinden, gözleri ovuturmaktan ve Duman oran yüksek yerlerde bulunmaktan kaçnmak gerekir. Eer uramanza ramen gözleriniz kuruyorsa göz kuruluuna iyi gelen bitkileri deneyebilirsiniz.

Lobelya ya da göz otu olarak bilinen bitkinin ismi gözleri iyiletirme ve parlaklatrma özelliinden gelir. Bitki uzmanlar göz yorgunluu, göz kanlanmas, konjonktivit ve tahri gibi birçok göz problemini iyiletirmek için bu bitkiyi kullanrlar. Bitkinin damarlar büzücü etkisi mevcuttur, bu da dokular ve kan damarlarn küçülterek baz faydalarnn görülmesine yardmc olur.

Göz otu, gözlere doal nemini kazandrarak göz kuruluuna iyi gelebilir. Bir çay ka kurutulmu göz otunu 1 bardak kaynayan suda 10 dakika boyunca bekletin. Hazrladnz çay süzün ve temiz bir bezi batrn. Fazla suyunu skn ve kapal gözün üstünde 10-15 dakikalk seferlerde bekletin.

GÖZ KURULUUNA DKKAT

Göz kuruluuna iyi gelen bitkilerden bir dieri sakinletirici etkisiyle bilinen papatyadr. Enflamatuar kart bir bitki olan papatya yorgun gözleri dinlendirir ve gözlerin nemini tekrar kazanmasn salar. Yeni kaynatlm suya bir çay ka kurutulmu papatya veya poet papatya çay koyun ve 10 dakika bekleyin. Süzün ve çay soumas için buzdolabna koyun. Souduunda makyaj pamuklarn çaya batrn ve kapal gözlerinizin üzerinde 15 dakika bekletin. Pamuklar sndnda deitirerek rahatlama hissedilinceye kadar tekrarlayn.

Yemeklerde sk kullanlan rezene gözleri nemlendirmede de etkili olabilir. Yorgun ve kuru gözlere rezene kompresi uygulayarak tazelenmeleri, serinlemeleri ve nemlenmeleri salanabilir. 1 bardak kaynam suyu, 1 çay ka rezenenin üstüne dökün ve demlenmesi için 15 dakika bekleyin. Sonra çay süzün. Temiz bir bezi veya makyaj pamuklarn lk çayla slatn ve rahatlama görülene kadar en az 10 dakika boyunca gözlerin üzerinde bekletin.

Amerikan blueberry bitkisiyle akraba olan yabanmersini (bilberry) de göz kuruluuna iyi gelen bitkilerdendir. Günde 40 - 60 mg yabanmersini özütü alnmas önerilir. Özütün içerisindeki antosiyanidinler veya fitokimyasallar göz saln desteklerler. Daha hzl rahatlama isteniyorsa 1 çay ka kuru yabanmersini yapra 1 bardak kaynar suda 10 dakika demlenerek, daha sonra temiz bir bez yardmyla göze kompres olarak uygulanabilir.

Ana Sayfaya Git