Göz nezlesine karşı 7 etkili öneri!

Halk arasında ‘göz nezlesi’ olarak bilinen ‘adenoviral konjonktivit’, göz enfeksiyonlarının başlıca sebebini oluşturuyor. Gözün ön yüzeyinin ve göz kapaklarının içini örten şeffaf zar dokusunun iltihaplanması nedeniyle; gözlerde kızarıklık, yanma, batma, çapaklanma, şişlik, ağrı ve bulanık görme gibi sorunlar gelişiyor. Tedavide gecikilirse görmede azalmaya ve uzayan göz şikayetlerine bağlı olarak yaşam kalitesinin bozulmasına yol açabiliyor.

Haberler 10.12.2021 - 00:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Havalarn soumasyla birlikte kapal ortamlarda bulunma sklnn ve temasn artmas nedeniyle virüsün daha kolay bulamasnn yan sra hava koullarnn virüsün çoalmasna uygun ortam salamas sonucu k mevsiminde adenoviral konjonktivitin görülme skl artryor. Göz Hastalklar Uzman Dr. Yeim Tasal, çevresel etkenlere dirençli olan bu virüsün oda assnda uzun süre canl kalabildii için bulama riskinin de çok yüksek olduu uyarsnda bulunarak, Enfeksiyon tedavi edilmezse aylarca sürebiliyor, gözde krma kusuru veya kalc görme azalmas gibi geri dönüümü olmayan hasarlar oluturabiliyor. Ayrca salgnlara neden olarak ciddi bir i gücü kaybna da yol açabiliyor diyor.

TEK GÖZDE BALAYIP DERNE GEçEBLYOR

Adenoviridae ailesinden bir DNA virüsü olan adenovirüslerin gözlerde sebep olduklar adenoviral konjonktivit; gözün ön yüzeyinin ve göz kapaklarnn içini örten effaf zar dokusunun iltihaplanmas nedeniyle oluan bir hastalk. Virüsün fakl alt tiplerine bal olarak enfeksiyonun ekli de deiebiliyor. Örnein; ate, farenjite bal boaz ars, rinit ve kulak önü bezinde ilikle birlikte oluabildii gibi, sadece konjunktivit ile genellikle tek tarafl balayp, ardndan 1-3 gün içinde dier gözü de tutabiliyor. Adenovirüs enfeksiyonlar enfeksiyöz, yani bulatrcln youn olduu ilk evre ve enflamatuar, bir baka deyile hastaln uzamasna bal bulgularn olutuu evre olmak üzere iki kademeli ilerliyor. Enfeksiyöz olarak adlandrlan ilk evrede gözlerde sulanma ve batma, kapaklarda ilik ile a duyarllk oluuyor. Bu evrenin devamnda kapak içlerinde membran denen zar oluumu görülebiliyor, yetersiz ve geç balayan tedavi sonucu enfeksiyon süresi çok uzayabiliyor. Göz Hastalklar Uzman Dr. Yeim Tasal, enflamatuar evrede ise gözün ön ksmndaki saydam tabakada (kornea) virüse kar gelitirilen baklk yant nedeniyle lekelenmeler olutuuna dikkat çekerek, Bu lekeler tedaviye ramen aylarca devam edebiliyor ve görme azalmas ile astigmat benzeri görme kusuruna neden olabiliyor diyor.

BULAMA RSK 3 HAFTA SÜREBLYOR

Adenovirüs genellikle el ile göz svlarnn temas ve solunum yoluyla (damlacklar) bulayor. Bulama özellii, belirtiler ortaya çkmadan 2-10 gün öncesindeki kuluçka döneminde balyor ve 2-3 haftaya kadar uzayabiliyor. Adenoviral enfeksiyonunun yaylmasnda en önemli etken ise hijyen kurallarna uyulmamas ve yakn temasta bulunmak. Göz Hastalklar Uzman Dr. Yeim Tasal, Hastann ikayetleri balar balamaz en ksa sürede göz doktoruna bavurmas ve tan alr almaz mümkünse izole olmas, bulama riskini önemli ölçüde azaltyor diyor.

GÖZ NEZLESNE KARI 7 ETKL ÖNER!

Göz Hastalklar Uzman Dr. Yeim Tasal, göz nezlesinin bulama riskini önleyen ve tedavi sürecinde dikkat edilmesi gereken kurallar öyle anlatyor:

* Ellerinizi sk sk en az 20 saniye boyunca sabunla ykayn. Elinizi ykamann mümkün olmad yerlerde mutlaka dezenfektan kullann.

* Ellerinizle gözlerinize dokunmayn, gözlerinizi ovalamayn.

* Gözlerdeki çapaklar kaynatldktan sonra ltlm suyla temizleyin.

* Yastk klfn her gün deitirmeyi alkanlk haline getirin.

* Doktorunuzun önerdii tedaviyi asla aksatmayn.

* Göz makyaj yapmayn ve göz makyajnda kullanlan ürünleri bakalaryla paylamayn.

* Havlu ile peçete gibi ürünleri bakalaryla birlikte kullanmayn. Tek kullanmlk peçete kat havlular tercih edin.

TEDAV SEMPTOMLARA YÖNELK UYGULANIYOR

Adenoviral konjonktivit, çok hafif bulgularla seyreden hastalar dnda ortalama 2 hafta sürebiliyor. Bununla birlikte, az da olsa aylara uzanan vaka öyküleri de mevcut diyen Göz Hastalklar Uzman Dr. Yeim Tasal, tedavi sürecini öyle anlatyor: Adenoviral konjonktivit için kesinlemi bir tedavi emas yok. Genellikle yaknmalara yönelik destek tedavi uygulanyor. Erken dönemde sulandrlm povidon iyotla gözün doktor tarafndan ykanmas, bunun damla formunda hazrlanarak hastann tedavisine eklenmesi ve antibiyotikli damla ile suni gözya damlalarndan çok iyi yant alnyor; hastalk uzamadan ksa sürede atlatlyor. Enflamatuar faznda olan adenoviral konjonktivitlerde ise gözün ön tabakasnda oluan lekeler görme kaybna neden olmusa; kortizon içeren damlalar ve siklosporin içerikli damla tedavisine gerek duyuluyor. Bu tedaviyle görme kayb giderilerek hastann tekrar görmesi salanabiliyor. Bazen bu lekeler görme kaybna yol açmyor, yaplan göz kontrollerinde doktor tarafndan saptanyor; hasta tedavi veya takibe alnyor. Bu nedenle özellikle uzam vakalarn birden çok kez kontrolü önem tayor. diyor.

Ana Sayfaya Git