Göz sağlığınızı korumak için 5 öneri

Göz sağlığı, rutin hayatınızda farkında olmasanız da çok dikkat edilmesi gereken bir konudur. Göz sağlığınızı korumanın birçok yolu var. Peki, göz sağlığınız için nelere dikkat etmek gerekiyor?

Haberler 02.04.2019 - 13:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Günlük yaam içinde yaptmz pek çok davrantan, diyabet, enfeksiyonlar gibi hastalklara, beslenme alkanlklarmzdan teknolojik cihazlar doru kullanmaya kadar pek çok etken gözlerimizde farkl sorunlarn ortaya çkmasna neden olabilir diyen Göz Sal ve Hastalklar Uzman Dr. Öretim Üyesi Fatih Atmaca, göz salnz korumanzn 5 yolunu u ekilde sralad:

Yemeinizden pul biberi eksik etmeyin

Düzenli bir A vitamini alm gözlerinize destek olur. Kornea olarak bilinen göz ön yüzeyinin korunmasna yardmc olur ve enfeksiyonlar engeller. Yaban mersini, havuç, bal kabana ilave olarak doal pul biber gibi baharatlar da iyi birer A vitamini kaynadr. Bu nedenle mutfanzdan baharat eksik etmeyin.

Fazla kilolarnzdan kurtulun

Salkl bir beslenme, salkl bir görü için önemlidir. çünkü salkl beslenme; obezite riskinizi azaltr, bu da diyabet riskinizi azaltmak anlamna gelir. Diyabet, gözün arkasndaki kan damarlarna zarar veren diyabetik retinopati olarak bilinen bir soruna ve kataraktn hzl ilerlemesine neden olabilir.

Camlar birkaç dakika açk tutun

Kuru göz, özellikle ekran karsnda çok zaman geçiren kiilerde (bankac, muhasebeci, yazlmc gibi) yaygn ve rahatsz edici bir durumdur. Gözlerde kzarklk, batma, yanma, kum kaçm hissi ve bulank görmeye neden olabilir. Camlar hava souk olsa bile birkaç dakika açmak, bulunduunuz kuru haval ortamn nem miktarn artracak, göz kuruluu riskini azaltacaktr.

Koyu caml güne gözlüü kullann

Günelenmek, cilt kanseri de dahil olmak üzere her türlü salk sorunuyla ilikilendirilmitir. Ancak cildinizi bronzlatran UV nlar görüünüze de ciddi hasar verebilir. UV na maruz kalmak, katarakt ve iyi huylu kitlelerde büyüme gibi durumlarn gelime riskini artrr. Göz Sal ve Hastalklar Uzman Dr. Öretim Üyesi Fatih Atmaca, UV nlarndan gözlerinizi korumann en etkili yolu UV filtreli, kaliteli, koyu caml güne gözlüü kullanmaktr diyerek uyaryor.

20-20-20 kuralna uyun

Bir telefon veya tablet ekrann uzun süre kullanmak gözlerinizi yorup kuru göze neden olabilir. Bununla mücadele etmek için 20-20-20 kuraln uygulayabilirsiniz. Yani her 20 dakikada bir, 20 saniye boyunca 20 metre uzaklktaki bir eye bakn. Bu sadece göz kaslarnz dinlendirmekle kalmayacak ayn zamanda etrafnzda olan bitene de gözlerinizi açacaktr.

Ana Sayfaya Git