Göz sağlığını bozdu

Uzaktan eğitim sürecinde dijital ekranlara daha fazla maruz kalmanın çocukların göz sağlığı üzerine olumsuz etkileri olduğunu belirten Op. Dr. Mithat Altuğ, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Haberler 10.08.2021 - 00:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uzaktan eitim sürecinde çocuklarn yakn mesafede daha uzun süreler çalmak zorunda kaldklarn belirten Göz Hastanesi doktorlarndan Op. Dr. Mitat Altu, bu durumun özellikle yakn görmeyi daha çok etkileyen hipermetropik krma kusuru olanlarda gözlerde yorgunluk belirtilerine yol açabileceini belirtti. Op. Dr. Altu, Gözlerde ar, ba ars ve okuma dahil yakn çalma ile ilgili faaliyetlere kar tahammülsüzlük bu belirtilerden bazlardr. Ayrca gizli hipermetropi olarak bilinen ve damlal muayene sonucu ortaya çkarlabilen yüksek bir krma kusuru varsa uzun süre yakna odaklanarak ekrana baklmas çocuklarda gizli olan göz kaymasn belirgin hale getirebilir diye konutu.

2020DE MYOP SIKLII ARTTI

Geliim çandaki ya grubunda, uzun süreli yakn mesafelere odaklanarak baklmasnn miyopi denilen göz krma kusurlarna zemin hazrladn ifade eden Op. Dr. Altu, çinde yaplan yalar 6 ila 8 deien 120 bin çocuk üzerindeki aratrma sonuçlarna göre; 2020 ylnda miyopi görülme sklnn önceki yllara göre 6 yandaki çocuklarda 3 kat, 7 yandaki çocuklarda 2 kat, 8 yandaki çocuklarda ise 1,4 kat artt tespit edilmitir. Bu artn temel sebepleri arasnda bilgisayar, akll telefon ve tablet gibi dijital ekranlarn çok erken yalarda ve uzun süreli olarak kullanmnn yan sra, gün içinde açk havada geçirilen zamann ksalm olmas önemli yer tutmaktadr dedi.

Sürekli akll cihazlara bakmann göz krpma refleksini azalttn vurgulayan Op. Dr. Altu, bu sebeple gözün açk kalma süresinin arttn ve buna bal olarak da göz kuruluunun ortaya çkabileceini söyledi.

EKRAN MESAFES 60 SANTMETREDEN YAKIN OLMAMALI

Göz sal açsndan bakldnda , bilgisayarlar, akll telefonlar ve tablet kullanmn üç yana kadar olan çocuklar için önermediini vurgulayan Op. Dr. Altu, Bu cihazlarn 4-6 ya arasndakiler için günlük otuz dakikadan fazla kullanlmamas, lkokul çanda günde en fazla bir saat kullanlmas ve on yandan itibarense günde iki saate kadar kullanlmas kabul edilebilir diyebiliriz açklamasn yapt.

Op. Dr. Altu unlar söyledi:

Göz salnn korunmas için telefon, tablet ve bilgisayar kullanmnda ekran mesafesini 60 santimetreden daha yakna tamamalyz. Gözlerimizin yakn uyumdan kurtulmas için mutlaka yarm saatte bir dinlendirilmesi ve bu süreçte en az 6 metrelik mesafeye , mümkünse de ufuk çizgisine baklmas önerilmektedir. Okul ça çocuklarnda akll telefon, tablet ve bilgisayar kullanm gibi dijital ekran zaman günde en fazla 2-3 saatle snrl tutulmaldr. Ancak pandemi döneminde ne yazk ki bu süreler almaktadr. En azndan akll cihazlarn çevrim içi eitim dnda oyun oynamak amacyla kullanm sklna snrlama getirilmelidir. Aksi takdirde gözlerde krma kusurlar ve hatta göz kaymas vakalarnda art olabilmektedir. Ekran aydnlatmas optimum düzeyde olmas, çok aydnlk olmamas önemlidir. Odann çok fazlaysa biraz azaltn. Pencereden bilgisayar ekranna yansma oluyorsa gerekli önlemlerle bu durum ortadan kaldrlmaldr. Ekran banda oturu pozisyonunuz dik ve rahat olmaldr. Ekran üst snr göz seviyenizin biraz altnda olmaldr.

APKA VE GÜNE GÖZLÜÜ TAKILMALI

Yaplan aratrmalara göre günde 2 saat açk havada zaman geçiren ve doal güne nlarna maruz kalan çocuklarda miyopik krma kusuru daha yava ilerlediini belirten Op. Dr. Altu, Ayrca d ortamda geçirilen zaman çocuklarn daha çok uzak mesafelere bakmalar ve gözlerini dinlendirmeleri için de frsat sunmaktadr. Ancak güne nlarndan gelen ultraviyole nlarna bal uzun dönmemde geliebilecek göz hasar riskini azaltabilmek için apka ve güne gözlüü taklmasna dikkat edilmelidir. Son olarak ekran karsnda iken gözlerimizi nemli tutabilmek için bilinçli olarak sk sk göz krplmas ve gerekli durumlarda da yapay gözya damlalar kullanlmas tavsiye edilmektedir dedi.

çOCUKLARIN GÖZ MUAYENES AKSATILMAMALI

Her doan çocuun yaamnn ilk altnc aynda detayl bir göz muayenesinden geçmesini öneren Op. Dr. Altu son olarak unlar söyledi:

Bu sayede göz tembellii yapabilecek birçok durum ve önemli göz rahatszlklar saptanabilmektedir. Ayrca her çocuk ilkokula balamadan önce ve sonrasndaki okul yllarnda da en az ylda bir kez göz muayenesi olmaldr. Ancak belirlenmi bir sorun veya risk faktörü mevcut olduu takdirde daha sk aralarla da takip önerilebilir. Pandemi döneminde ise çocuklarn muayene skl elimizde olmadan uzam bulunmaktadr. Ancak pandemi tedbirleri dahilinde bu kontrolleri aksatmamaya gayret etmeliyiz. Aksi takdirde bu gecikmelerden dolay birçok olumsuz durumla karlaabilmekteyiz.

Ana Sayfaya Git