Göz sağlığınız için sarı ve turuncu gıdalar tüketin

Bol yeşil yapraklı sebze, haftada iki porsiyon balık, fındık, sarı/turuncu meyve ve sebze tüketimi; vücut sağlığınız için olduğu gibi göz sağlığınız için de yararlıdır. Doymuş yağlar, margarin ve kızartmalardan ise uzak durmalısınız

Haberler 23.04.2019 - 10:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gün içerisindeki youn tempomuz, i hayatndaki stresli ortammz ve bazen özel hayatn öncelikleriyle çou zaman salkl ve dengeli beslenmiyoruz. Oysaki salkl ve dengeli beslenmek; vücut direncini artrmann yannda dier kronik hastalklarn olumasn da engelliyor. Göz hastalklar da beslenmenin dorudan etkiledii hastalklardr. Peki, ilerleyen yamz, youn i hayatmz ve günün dier kouturmalarnn arasnda göz salmz nasl koruyabiliriz? Diyetisyen Büra Kaya, salkl ve dengeli beslenerek göz salmz korumann yollarn anlatt

Göz salmz için A, B2, C, E vitaminleri ve beta karoten içeren besinleri tüketmemiz daha kaliteli bir görü alanna sahip olmamza yardmc olacaktr. Bu vitaminlerin vücuda alnmasyla görme kayb, göz kuruluu, retinada hasar ve katarakt gibi göz hastalklarna yakalanmay veya bu hastalklarn varlnda hastaln daha yava ilerlemesini salayabiliriz. Diyetisyen Büra Kaya, A, B2, C, E vitaminleri ve beta karoten içeren besinleri öyle sralad:

A VTAMN çEREN BESNLER

Karacier, balk ya, süt, tereya, yumurta, böbrek, peynir, yourt, spanak, maydanoz, paz, kabak, havuç. A vitamininin yeterli miktarda tüketilmesi; bata gece körlüü olmak üzere, makula dejenerasyonu ve katarakt oluumunu önlemeye katk salyor.

B2 VTAMN çEREN BESNLER

Karacier, süt, yourt, peynir, havuç, elma, incir, ada çay, yeil yaprakl sebzeler, balk, baklagiller ve tahllar. B2 vitamininin yeterli oranda alnmas, gözlerde katarakt oluumunu önlüyor.

C VTAMN çEREN BESNLER

Krmz biber, yeilbiber, limon, çilek, kivi, portakal, greyfurt, maydanoz. C vitamini, a ve güne na kar koruma salayarak katarakt oluumunu engelliyor.

E VTAMN çEREN BESNLER

Badem, ay çekirdei, kabak çekirdei, fndk, ceviz, zeytinya gibi bitkisel yalar. E vitamini kaynaklar, sar nokta hastal ve katarakt önlemeye yardmcdr.

BETA KAROTEN çEREN BESNLER

Rengi krmz, sar ve turuncu olan sebzelerde youn olarak bulunur. Bal kaba, havuç, krmzbiber, patates, kays gibi birçok sebze ve meyvede bulunur.

Beta-karoten nedir?

Batgöz Salk Grubundan Diyetisyen Büra Kaya, Beta- karoten karacierimizde depolanr ve gerektiinde vücudumuzda A vitaminine dönüür. A vitaminine dönütükten sonra rodopsine çevrilerek retinaya tanr. Rodopsin pigmenti, n az olduu durumlarda görme ilevinin gerçekleebilmesini salar. Bu sebepten görme ilevimiz ve dier göz hastalklarndan korunmada A vitamini ve beta-karoten oldukça önemlidir dedi.

Ana Sayfaya Git